Annonce
Bjerringbro Avis

Rundvisning på Blicheregnens Museum

Gaderne var fyldt med glade mennesker ved befrielsen 5. maj 1945.
Annonce

Thorning: Der er spændende historier om nedkastninger, spionage og dagliglivet under besættelsen, når Blicheregnens Museum lørdag 29. august inviterer på rundvisning i udstillingen ”Hilsen til Tune - modstand på Blicheregnen”.

Museumsinspektør Marianne Gjørtz Hougaard fortæller om en utryg tid, hvor modstandsfolk boede dør om dør med besættelsesmagten.

Da Danmark 9. april 1940 blev besat af den tyske hær, myldrede det allerede kl. 10.00 om formiddagen med soldater på Torvet i Kjellerup.

Mørklægningen blev indført samme aften, og alle på egnen fik legitimationskort, som skulle  vises frem med jævne mellemrum. Der var mangel på olie, kaffe, sukker og meget andet, og derfor blev der indført rationeringskort, og sortbørshandlen blomstrede. Tyskerne flyttede ind på skoler, hoteller, plejehjem, forsamlingshuse og folks private hjem, og der var vejspærringer overalt.

Fliegerhorst Grove blev hurtigt kampklar ved Karup, og snart fik besættelsesmagten også hovedkvarter i Silkeborg. Trods besættelsesmagtens tilstedeværelse, så vovede flere modige mænd og kvinder livet for at yde modstand. Her var våbennedkastninger, illegale blade, skjulte modstandsfolk og desertører.

Da befrielsen endelig var en realitet 5. maj 1945, overgav den tyske bykommandant Prahl de  ca. 2.000 soldater til de knap 50 modstandsfolk, og retsopgøret kunne begynde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Træfolket indviede lokaler

Bjerringbro Avis

Udstilling på Ulstrup Slot

Annonce