Annonce
Bjerringbro Avis

Skibssætningen: Med Jens Vejmand på arbejde ved Høj Stene

Jens Vejmand - alias Ole Knudsen - og hans kolleger huggede stenene fra Høj Stene til skærver til brug i området. Foto: Hanne Bliksted
Stor interesse for Moesgaard Museums guidede ture ved den genopbyggede skibssætning i Vejerslev Skov.
Annonce

Borre: Efterårsferie er tid for udflugter, og folk er den seneste uge kommet langvejs fra for at se områdets nye attraktion Høj Stene i Vejerslev Skov.  Nogle er kommet på egen hånd, mens andre nåede at få en billet til et guidet tur i området, som er ejet af tidligere koncernchef ved Grundos Niels Due Jensen.

Interessen for at høre om, hvordan folk levede i gamle dage er tilsyneladende stor, og de 20 guidede ture fordelt på fem dage i efterårsferien var så hurtigt udsolgt, at Moesgaard Museum overvejer at invitere til flere ture ved skibssætningen i Vejerslev Skov, hvis genopbygning A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond har været med til at sikre.

Guide fra Moesgaard Museum Ole Knudsen spiller her en rigmand fra yngre germansk jernalder, hvor der var masser af farver på tøjet.  Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Kongen er død

Denne eftermiddag kommer den kolde blæst frisk fra øst, og det suser godt i de headsets, som publikum bliver udstyret med for at kunne høre guiden. Men det ødelægger ikke oplevelsen, Ole Knudsen, som fra sit skjul bag den fire meter høje og 32 ton tunge stævn-sten kommer frem som en højtstående person fra første halvdel af 600-året efter Kristi fødsel.

- Kongen er død. Kong Vitar var en god og stærk konge. Han blev sendt afsted på ligbålet, og vi sendte ham afsted med dyr og smykker som offergaver. Vi ville gerne havet givet ham guld med med på vejen, men det har vi solgt efter en hård periode, hvor én vinter varede tre somre, fortæller han.

- Der hersker fred og uro, nogle vil have vores land. Disse mennesker - dannere har mærkelige navne som Tyr og Odin og ikke fine navne som vores  kloge guder Freja og Frey, lyder det fra ham med stor indlevelse, så man næsten kan forestille sig, hvordan det var, kongen blev sendt afsted i et mægtigt ligbål.

Annonce

Jens Vejmand

Bagefter toner Ole Knudsen frem bag en anden sten  - nu som Jens Vejmand i 1852, og publikum får en forklaring på, hvordan de mange sten efterhånden forsvandt fra Vejerslev Skov. Fra starten var der 24 eller måske 26 sten. I genopbygningen er der 16 sten, som er hentet forskellige steder i Danmark.

- De første ti sten forsvandt nok i 1760'erne, de blev hugget op af mine forgængere. Kongen og de fine brugte stenene til søjler ved deres ejendomme i Gjern Herred. Nu skal vi bruge sten til veje og til Pramdragerstien, så dyrene kan trække værdifuld last langs åen, siger han og peger ned mod Gudenåen, som var en vigtig færdselsåre i gamle dage.


De første ti sten forsvandt nok i 1760'erne, de blev hugget op af min forgængere. Kongen og de fine brugte stenene til søjler ved deres ejendomme i Gjern Herred. Nu skal vi bruge sten til veje og til Pramdragerstien, så dyrene kan trække værdifuld last langs åen.

Jens Vejmand, alias Ole Knudsen


- Nu tager vi de sidste 16 sten, det er jo bare noget gammelt lort, som står i vejen. Nu er marken dejlig bar, og jeg har fået mit udkomme til min kone og fire børn ved at hugge stenene til mindre sten og skærver, tilføjer han, som dog ikke har klap for øjet som i Jeppe Åkjærs sang om den hårdtarbejdende Jens Vejmand.

De cirka 25 tilhørere lytter opmærksomt,  deres smil og latter viser, at de nyder fortællingen. I de tre kvarter rundvisningen varer, går 30-40 børn og voksne rundt og udforsker på egen hånd pladsen. De kommer enten fra Trækstien ved Gudenåen eller fra parkeringspladserne ved Borrevej, hvor et spritnyt skilt viser vej til den historiske perle.

Annonce

Kaffe i teltet

Karen Nygård fra Aarhus prøver lykken med metaldetektoren under vejledning af Ole Knudsen fra Moesgaard Museum. Foto: Hanne Bliksted

Skuespillet er slut. Vi er tilbage i 2020, og Ole Knudsen fortæller om det store arbejde det er, når man via gamle skrifter og feltundersøgelser skal forsøge at datere sig tilbage. En del af arbejdet foregår med metaldetektorer, og arkæologerne fandt også både guld og sølv på steder. En dame blandt publikum får lov at prøve, men da detektoren bipper dukker kun en gammel to-øre op fra den sandede jord.

Ole Knudsen glæder sig over den store interesse for at se Høj Stene.

- Der har været stor efterspørgsel på turene. Det skyldes ikke mindst corona-krisen, når folk ikke kan rejse til Mallorca eller andre steder, så  skal der noget andet til, siger han.

Til en udflugt hører også mad og drikke, og i teltet bagerst på pladsen sælger folk fra Vejerslev Borger- og Kulturhus kaffe og kage. En af dem er Inge Bugge, som har boet i Vejerslev siden 1980.

- Vi har altid vidst, at der var noget med en gammel grav i skoven, men vi kunne ikke se noget på grund af træerne. Nu hvor træerne er fældet, og det hele er blevet åbnet, så har vi gået mange ture hernede. Det er jo spændende med Danmarks-historien så tæt på, siger Inge Bugge, mens næste kunde venter på en kop varm kaffe og hjemmebagt kage.

Inge Bugge (tv) og Mona Knudsen passede tjansen med at sælge kaffe ved Høj Stene. foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julehjælp til trængte familier

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Hvem må være her?

Bjerringbro Avis

Kirkesølv klar til indvielse

Bjerringbro Avis

Musik: Ibrahim Electric i Viften

Annonce