Annonce
Bjerringbro Avis

Skjoldamulet fra vikingetiden fundet ved Gullev

Denne skjoldamulet er fundet ved hjælp af detektor tæt ved Gullev.
Detektorfører Henrik Vinter står bag månedens detektorfund, en amulet der har været båret af en vikingekvinde.
Annonce

Gullev: Detektorfører Henrik Vinter har gjort et rigtig fint fund fra vikingetiden på en mark nær Gullev. Det er Viborg Museums arkæologer, der har udvalgt månedens detektorfund på Viborgegnen. Skulle man, ligesom Henrik Vinter, støde på noget der ligner et oldtidsfund i jorden må man meget gerne tage kontakt til den ansvarlige arkæolog for detektorfund ved Viborg Museum - nemlig Mikkel Kieldsen.

Denne måneds detektorfund er en såkaldt skjoldamulet, der åbner op for en historie om kvindernes fremtrædende rolle i vikingetiden.

Skriftlige kilder præsenterer vikingetidens kvinder som selvstændige og med rettigheder. Når mændene drog på togt, overtog kvinden ansvaret for gården med alt, hvad det medførte. Denne magt er ofte symboliseret ved meget kunstfærdige nøgler og nøgleamuletter, der også kendes som en udbredt fundtype takket være detektorførere.

Kvindernes magt i Vikingetiden var dog ikke fuldkommen. De havde nemlig ikke lov at møde på tinge - det vil sige i retten - og de fik heller ikke nogen andel af mandens arv. Manden havde den politiske magt.

Månedens fund er som sagt en en blot 2,5 cm bred skjoldamulet i sølv. På forsiden ses et indridset mønster og på bagsiden et imiteret håndtag. Dette håndtag blev brugt til påsyning på dragten eller til at trække over en tynd rem eller snøre.

Annonce

Valkyrier

I den nordiske mytologi stod de kvindelige valkyrier som et symbol for frygtindgydende krigere. Som Odins krigere var det også deres opgave at transportere vikingerne, som havde lidt den ærefulde død på slagmarken, op til gudernes rige i Valhal. Her kunne krigerne nyde det gode liv, indtil de skulle hjælpe guderne, når Ragnarok kom.

Valkyrierne er ofte afbilledet med sværd og skjold, og den fundne skjoldamulet har sandsynligvis symboliseret valkyriernes kræfter og er derfor med stor sandsynlighed blevet båret af en vikingekvinde i 800-tallet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

En aften om P.E. Eriksen

Bjerringbro Avis

Træfolket indviede lokaler

Bjerringbro Avis

Udstilling på Ulstrup Slot

Annonce