Bjerringbro: Med smukke lysegrønne blade på træerne og en flot forårssol var det en flot kulisse, da Bronx MTB søndag formiddag indviede det blå spor i Hjermind Skov. Omkring 70 mennesker deltog, og det er et godt stykke over de 50 personer, som klubben selv havde håbet på.
- Der kom ikke mange mennesker til rundstykkerne, men senere var her rigtig mange mennesker, og en del flere end de 50, som vi havde håbet på, ville deltage, fortæller Claus Laugesen, som har været leder på projektet.
Claus Laugesen holdt indvielsestalen, og også formanden for Foreningen Bjerringbro Elværk Tonni Birk sagde et par ord og klippede snoren, før de mange ivrige mtb-folk susede af sted. Da de kom tilbage serverede Sønderbro Pølsevogn hotdogs til alle.
Allerede i 2017 begyndte klubbens medlemmer at tale om et spor i Hjermind Skoven, og efter at have søgt tilladelser og fået penge fra fonde, har klubbens medlemmer de seneste to år hakket og gravet i skovbunden for at anlægge sporet.
Ingen sure miner
Prisen på sporet er omkring én million kroner, hvor Foreningen Bjerringbro Elværk har givet én halv million kroner, LAG og Viborg Kommune har hver givet 200.000 kroner. Desuden har paraplyforeningen Viborg Trail Arena afsat 110.000 kroner til løbende vedligeholdelse. Også de lokale virksomheder som Grundfos, Grimme og KSN har bidraget til sporet.
Sporet er allerede kørt godt til, og ved indvielsen var der folk fra både Viborg, Silkeborg og Aarhus.
- Vi har fået masser af ros for sporet, og folk er især glad for, at der ikke er grus på, for i den seneste tid med meget tørke betyder et grusunderlag, at man nemt kan glide. Men det gør man ikke på et spor med fast skovbund som vores, fortæller Claus Laugesen, som også har mødt folk fra både Grenå og Ringkøbing på sporet.
Claus Laugesen, Bronx MTB.Vi har fået masser af ros for sporet, og folk er især glad for, at der ikke er grus på, for i den seneste tid med meget tørke betyder et grusunderlag, at man nemt kan glide. Men det gør man ikke på et spor med fast skovbund som vores.
- Det bedste af det hele er, at at sporet bliver taget godt imod, og ingen er sure over, at vi har rodet rundt i skoven. Vi frygtede modstand fra både jægere og fuglekiggere, men jeg har talt med repræsentanter for begge grupper, og de siger, at der stadig er lige meget vildt og lige så mange fugle som tidligere, lyder det fra en glad Claus Laugesen.
Han lægger løbende datoer for jagtforeningens jagter på facebook, så folk kan se, hvornår de ikke kan køre i skoven. Det nye spor er indrettet sådan, at mtb-folkene kører den ene vej, og løbere tager ruten den anden vej, så de to parter kan tage hensyn til hinanden.
Røde sløjfer
Sporet er på omkring 12 kilometer, og senere kommer der cirka fem kilometer røde "sløjfer", hvor mtb-folket kan udfordres på lidt sværere og kuperede strækninger.
Det arbejde kan dog først begynde, når Naturstyrelsen Kronjylland er færdig med arbejdet med at omdanne Hjermind Skov til såkaldt urørt skov, hvor omkring 35 procent skal fældes for at give plads til træarter, som naturligt hører hjemme i danske skove.
- Til den tid skal vi også selv lave noget arbejde, og det kræver også flere penge, så vi skal i gang med at søge fonde, lyder det optimistisk fra Claus Laugesen.