Annonce
Bjerringbro Avis

Sten på tur fra Sorø til skov ved Borre

Den store sten venter på at blive en del af skibssætningen i Borre Skov. Fotograf: Jens Jeppesen.
Genopbygning af skibssætning venter stadig på penge
Annonce

Borre: Hvis sten kunne tale, så kunne den 32 ton tunge sten, som nu ligger og venter på at blive en del af genopbygningen af skibssætningen Høje Stene ved Gudenåen, formentlig fortælle mange dramatiske historier.

Stenen blev i vinterens mørke flyttet fra en grusgrav ved Sorø til Gudenåen, og i Søren Ryges  tv-udsendelse "Stenens lange rejse" på DR forleden, fik man et indblik i hvor stort et arbejde, det var at flytte den store sten de 260  km fra Sorø til Borre Skov.

Turen fra Sjælland til Jylland var ikke stenens første rejse. Formentlig har stenen ligget ved Sorø i 17.000 år, men inden da lå den i det svenske Småland på østkysten af Sverige. Stenen er såkaldt smålandsgranit, som findes som fast fjeld i Småland, og stenen kom fra Sverige til Danmark med indlandsisen, hvor den formentlig lå under et 500 meter tykt lag af sne og is i mange år, før den kom til syne.

Annonce

Mangler penge

En skibssætning er en skibsformet gravform, som blev brugt i jernalderen og bronzealderen, og herfra blev rige mennesker sendt ud på deres sidste rejse.

I følge arkæologerne havde en magtfuld elite - måske endda en konge - i jernalderen hjemsted ved Borre tæt på Bjerringbro og Gudenåen. Skibssætningen ved Borre har tidligere været omtalt i ældre optegnelser under navnet Høj Stene, men den blev på et tidspunkt sløjfet.

De fund, som Moesgaard Museum har gjort i området de seneste år, daterer skibssætningen til omkring år 600 efter Kristi fødsel, hvor en ny stærk elite og kongemagt dukker frem i Skandinavien med de store kongesæder i Lejre og i Uppsala i Sverige.


Moesgaard Museum har endnu ikke økonomien til genopbygning af skibssætningen på plads, og derfor ligger Sorø-stenen indtil videre sammen med mange andre store sten og venter og venter.


Moesgaard Museum har endnu ikke økonomien til genopbygning af skibssætningen på plads, og derfor ligger Sorø-stenen indtil videre sammen med mange andre store sten og venter og venter. Stenen fra Sorø skal fungere som stævnsten.

Stenen fra Sorø vejer 32 tons. Foto: Jens Jeppesen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Indvielse: "Broen er en gave"

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

RenStil i Langå

Bjerringbro Avis

Betina og de røde modeletter

Bjerringbro Avis

Stadig plads på tennisbanen

Bjerringbro Avis

Minister besøger Tange Sø

Bjerringbro Avis

Jubilarer på Grundfos

Annonce