Annonce
Bjerringbro Avis

Tag en tur ned ad 'memory lane': Landbomuseum viser alt frem fra fortiden

Søren Ravn og Bodil Rasmussen skulle ikke klippes i dag, men inde i frisørsalonen er alt bibeholdt, som dengang i "de gode gamle dage".
De har ikke åbent ret ofte, men man kan sagtens få flere timer til at gå hos landbomuseet i Borre. På toppen af bakken på Bakkevej ligger der en lille gård, hvor to samlere har en kæmpe samling af gamle ting og sager. Alt fra frisørsalon til landbrugsmaskiner fra gamle tider.
Annonce

Borre: Det kan godt være, at det var en af redaktionens yngste medlemmer, der blev sendt en tur på landbomuseum, hvor de fleste ting fra udstillingen havde en del flere år på bagen end journalisten, men det gjorde det ikke mindre interessant. Nærmest tværtimod.

- Der kommer mange herud og kigger for at mindes nogle af de ting, der blev brugt, dengang de var børn. Når vi går rundt og overhører lidt af vores besøgende, hører vi jo tit den der "hold da op, kan du huske dengang...", og selvom det er vores egen passion, er det jo fedt at kunne dele det med andre, fortæller Bodil Rasmussen, imens vi går rundt og ser på den store udstilling.

Men for en ung var der bestemt også mange interessante ting, og hvis man regnede med, at man kunne tage turen rundt på museet på en lille halv time, så skulle man nok tro om igen. Til hvert lille objekt fulgte en lille historie med, hvis man spurgte lidt ind til det.

- Vi er dog begyndt at sige nej til store ting. Vi har simpelthen ikke mere plads, fortæller en ærlig men stolt Bodil Rasmussen.

Men selvom der stort set ikke er mere plads, så er det ikke fordi, at stedet er overfyldt. Alle tingene er nøje placeret, og hvert rum byder på en ny oplevelse - tømrerredskaber, cykelsamling, telefoner og radioer og meget, meget mere.

Der kommer mange herud og kigger for at mindes nogle af de ting, der blev brugt, dengang de var børn. Når vi går rundt og overhører lidt af vores besøgende, hører vi jo tit den der "hold da op, kan du huske dengang...", og selvom det er vores egen passion, er det jo fedt at kunne dele det med andre

Bodil Rasmussen, indehaver af Borre Landbomuseum

Annonce

De lokale ting er ekstra specielle

Bodil Rasmussen og Søren Ravn har ikke nogle ting, som de er mere stolte af end andre, men de lokale ting synes de dog er lidt mere spændende end de andre.

- Om det er ting til én krone eller 50.000 er i og for sig ligegyldigt for os. Vi er samlere, og vi elsker at vise vores samling frem, ligesom vi selv bruger masser af tid i den. Men det er altså lidt specielt, når vi modtager ting, der er fra lokalområdet, fortæller Bodil Rasmussen.

Foran os står en opvaskemaskine fra Ferm. En virksomhed som skiftede navn til Volund, da den blev opkøbt, men befandt sig stadig i Ulstrup.

- Og så har vi også fået deres flotte porcelæn. Det blev vist brugt, når der kom lidt finere besøg på virksomheden, fortæller Bodil.

Lige ude foran den største af udstillingerne møder man et lidt specielt syn.

- Det er en droptank fra et jægerfly, der blev brugt under krigen, fortæller Søren Ravn, som også havde en god historie bag tanken.

- Vi havde den her bekendte, som havde tre af de her tanke, og så ville han lave en tømmerflåde med dem. Det gik dog ikke helt så godt, så vi måtte godt få den ene. Jeg transporterede den selv, og da vi så kom kørende på vej hertil, kunne jeg se en bil med høj fart komme bagved. Jeg kan godt fortælle dig, han fik hakket i bremsen, da han så, hvad jeg havde med bagved. Han troede vel, det var et missil, griner Søren Ravn.

Lige ved siden af tanken er et af rummene, som Søren Ravn virker lidt ekstra stolt af.

- Jeg tror, det er verdens største samling af Carbid-lamper, fortæller han, da vi står i et rum fyldt med lamper. Og et par cykler.

- Og så har vi den her røvskubber. Ja, det hedder den faktisk, griner Bodil Rasmussen.

Røvskubberen er fra først i 1950'erne og er egentlig en elcykel. Den kan og kunne køre omkring 60 kilometer i timen. Derfor var styrthjelm selvfølgelig påkrævet.

Landbomuseet holder kun åbent et par gange om året, så hvis man missede søndagens fremvisning, så har de åbent igen den 8. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce