Annonce
Bjerringbro Avis

Tangeværket som museum eller virksomhed

Direktør for Gudenaacentralen - Tangeværket Rasmus Lambert pointerer, at det er vigtigt, at der fortsat er vand til at holde mindst én af værkets turbiner i gang. Arkivfoto: Morten Dueholm
Tidligere formand for Tangeværket Bent Kornbek ærgrer sig over udviklingen.
Annonce

Tange: Skal Tangeværket være museum eller produktionsvirksomhed?

Det spørgsmål har i efterhånden mange år hængt over Tange og Ans, hvor Gudenaacentralen - Tangeværket har holdt fast i, at værket skal have hele vandmængden fra Tange Sø til rådighed til produktion af strøm.

Nu ser det så ud til at Tangeværkets nye ejer, Norlys, er parat til at afgive noget af vandet fra søen, og det kan måske så føres ud i korte eller lange stryg og dermed være med til at løse hele konflikten om Tange Sø.

Formanden for Norlys, Hanne Bæk Olsen, erkender, at hvis værket afgiver noget vand til stryg, så vil det gå ud over produktionen af strøm. Det ser hun dog ikke som noget problem.

Direktøren for Gudenaacentralen, Rasmus Lambert, ønsker ikke at udtale sig om sagen.

- Det vigtigste for mig som ansvarlig for bygningerne er, at vi får vand nok til holde mindst én turbine i gang året rundt, for så kan vi holde både bygninger og dæmningsanlægget sundt og i god stand, siger Rasmus Lambert.


Det vigtigste for mig som ansvarlig for bygningerne er, at vi får vand nok til holde mindst én turbine i gang året rundt, for så kan vi holde både bygninger og dæmningsanlægget sundt og i god stand.

Rasmus Lambert, direktør for Tangeværket.


Værket har to fastansatte medarbejdere. Dertil kommer et par sæsonarbejdere samt et par fleksjobbere. Den årlige strøm-produktion svarer til den mængde, som 3000 husstande bruger. Vedligeholdelse af bygningerne fylder meget i Tangeværkets regnskaber, men Rasmus Lambert anslår, at værket har et overskud på mellem en halv og en hel million kroner om året. Overskuddet går til aktiviteter i området, som både sommer og vinter besøges af mange mennesker.

Nyheden om, at Norlys vil slække på produktionen af strøm, er også nået til den tidligere formand for værkets bestyrelse, Bent Kornbek, og han er alt andet end glad for den melding.

- Tangeværket og Energimuseet er to selvstændige virksomheder, men også hinandens forudsætninger. Tangeværkets gode økonomi har været grundlag for, at hele området har været så flot vedligeholdt, siger Bent Kornbek, som i 28 år var formand for Tangeværket, og som stadig sidder i Norlys' repræsentantskab.

- Min opfattelse har været, at Norlys' politik har været at holde gang i Tangeværket, men hvis man begynder at lukke vand ud fra søen, så går det også ud over Tangeværkets økonomi, siger Bent Kornbek, som gik af som formand i 2015.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Grønne sunde spirer er sagen

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

25 år på Grundfos

Bjerringbro Avis

Provsten får ridderkorset

Annonce