Annonce
Bjerringbro Avis

Til minde om et særligt menneske: Visionær politiker mindet

Tirsdag fyldte P. E. Eriksen 100 år. Det blev fejret ved en mindesammenkomst og kransenedlæggelse i Bjerringbro Kirke og kirkegård. Foto: Anne Myrup Frost
Tirsdag fejrede man i Bjerringbro, at et bysbarn, der satte et stort politisk håndaftryk, især som amtsborgmester, kunne være blevet 100 år.
Annonce

Bjerringbro: Tirsdag den 28. juli kunne tidligere amtsborgmester i Viborg Amt samt folketingsmedlem P. E. Eriksen, være blevet 100 år gammel. P.E. Eriksen voksede op og boede hele sit liv i Bjerringbro, og han fik gennem tiden sat et stort præg på byen, men også på hele det daværende amt, der dengang også omfattede Mors og Thy.

P.E. Eriksen døde i 1994, men inden da nåede han at opleve at få sit navn på et vejskilt - nemlig vejen, der leder op til Bjerringbro Gymnasium: P. E. Eriksens Vej.

Det ville også have været en stor ære for ham, hvis han havde været vidne til den minde-sammenkomst, der tirsdag blev holdt i Bjerringbro Kirke.

Her mødte cirka 60 mennesker op, og for de flestes vedkommende havde de alle haft en relation til P. E. Eriksen, på den ene eller anden måde.

P. E. Eriksen var politiker en stor del af sit liv, og havde derfor en kæmpe berøringsflade, men derudover var han også genbo til forhenværende mekanikermester Niels Grimsbjerg, der bor på Brogade i Bjerringbro samt er formand for Gudenådalens Ungdomsskole i Ulstrup.

Efter en kort andagt fortalte forskellige mennesker om deres oplevelser med P. E. Eriksen. Her er det Niels Grimsbjerg, der kendte P. E. Eriksen hele hans liv. Foto: Anne Myrup Frost

Og efter den korte andagt i kirken fik både Niels Grimsbjerg og tidligere forstander på ungdomsskolen Mogens Bro Egelund mulighed for at fortælle lidt om deres oplevelse af P. E. Eriksen.

- Vi blev venner for livet, sagde fortalte Niels Grimsbjerg, der foruden at have P. E. Eriksen som sin genbo også fik hans hjælp til regnskabet i mekanikerværkstedet.

Og i den forbindelse husker Niels Grimsbjerg stadig, at P.E. Eriksen sagde til ham, da værkstedet begyndte at tjene penge og ønskede at afskrive, hvor vigtigt det var, at alle i Danmark betalte deres skat.

- Niels, sagde han til mig, i det her land skal alle betale skat, for ikke alle har det lige godt, og det glemmer jeg ham aldrig for, sagde Niels Grimsbjerg ved mindehøjtideligheden.

Annonce

En visionær julemand

Også Mogens Bro Egelund, der som forstander for Gudenådalens Ungdomsskole var ansat af P. E. Eriksen, som i 28 år bestred posten som formand for skolen, husker ham som et venligt mennesker, der samtidig var ekstrem visionær.

Det var tidligere direktør i Viborg Amt, Haakon Brandt, der havde taget initiativ til mindesammenkomsten, og det var også ham, sammen med Niels Grimsbjerg, der fik fået æren af at bære kransen. Foto: Anne Myrup Frost

- Da jeg blev ansat på skolen, var det et krav fra P. E. Eriksen, at der blev indført stats-kontrollerede prøver på skolen, hvilket bevirkede, at ungdomsskolen blev et sted, hvor man kunne tage en rigtig uddannelse, og jeg er overbevist om, at hvis prøverne ikke var blevet indført, havde skolen ikke overlevet ret længe, fortalte Mogens Bro Egelund, der sammen med sine kone også har glade minder om dengang P. E. Eriksen indvilligede i at klæde sig ud som julemand og besøgte familien den 24. december om aftenen.

Annonce

En sand demokrat

Også forhenværende formand for Venstre i Viborg Amt Jørgen Graabæk samt tidligere lokalredaktør hos Midtjyllands Avis Birthe Winther Stentoft talte ved minde-sammenkomsten, og begge beskrev P. E. Eriksen som et ærligt menneske, der altid var hjælpsom og aldrig gik af vejen for at løse en opgave - uanset hvor lille den var.


Niels, sagde han til mig, i det her land skal alle betale skat, for ikke alle har det lige godt, og det glemmer jeg ham aldrig for.

Niels Grimsbjerg


- P. E. Eriksen var en ærlig og reel politiker - en sand demokrat, der var trofast overfor sit partis liberale ideer, fortalte Jørgen Graabæk, der også kom ind på nogle af amtsborgmesterens visioner, som på nogle punkter var lidt forud for deres tid.

- Han var stolt af sit amt, og hovedvej A26 så han som et symbol på at binde amtet sammen. Derfor var det også en stor dag for ham, da Sallingsundbroen blev indviet, og han arbejdede også på at få vejen videreført som en Kattegatforbindelse hen over Samsø, hvilket var en idé, han den gang stod noget alene med, fortalte Jørgen Graabæk med et smil.

Kransen ligger nu på graven, hvor P. E. Eriksen ligger begravet sammen med sin kone, Gerda. Foto: Anne Myrup Frost

Sidste taler var Birthe Winther Stentoft, der huskede, hvordan P.E. Eriksen og hans kone, Gerda, havde ringet på hendes dør ved halv otte-tiden aftenen efter, at hun var blevet gift med sin første mand.

- Vi hyggede os i det nye hus i slåbrok, da det ringede på døren. Udenfor stod Gerda og P.E. Eriksen med en buket blomster. "Vi ville blot byde redaktøren velkommen til Bjerringbro", sagde den smilende folketingsmand, fortalte Birthe Winther Stentoft ved mindehøjtideligheden, inden kransen blev båret ud og lagt på den 100-åriges grav.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Karsten Kortbuks i Ålum

Bjerringbro Avis

SF og kampen for folkeskolen

Bjerringbro Avis

Konogram

Bjerringbro Avis

En aften om P.E. Eriksen

Annonce