Annonce
Bjerringbro Avis

To måneder uden besøg: Endelig kunne Johan se sin mor

Der bliver holdt god afstand i teltet, hvor plejehjemsbeboere og pårørende nu kan mødes. Foto: Christine Krüger Hansen
Sundhedsstyrelsen åbnede i sidste uge for, at plejehjemsbeboere kan få besøg af pårørende. Derfor besøgte Johan Salomonssen sin mor Grethe fredag formiddag.
Annonce

Bjerringbro: Johan Salomonsson plejer at besøge sin mor Grethe Salomonsson på plejecenter Skovvænget en gang om ugen.

Men siden landet og dermed også plejecentrene lukkede ned på grund af corona-pandemien tilbage i marts, har besøg ikke være muligt, hvilket vil sige, at Johan Salomonsson ikke har besøgt sin mor i to måneder.

Men i sidste uge åbnede Viborg Kommune op for, at plejecentrene kunne tilbyde udendørsbesøg enten på en terrasse, i et telt eller pavillon eller via en drive-in løsning.

På Skovvænget i Bjerringbro er der sat to telte og en pavillon op, og pårørende er allerede begyndt at booke sig ind på besøgstider, der for alles vedkommende er sat til en halv time.

Fredag sad Johan Salomossen derfor klar, da hans mor Grethe blev hjulpet på plads af plejepersonalet i en stol, der stod ved den modsatte ende af det lange bord.

- Hvor et det dejligt at se dig, sagde mor og søn til hinanden, mens Grethe med armene knuget om sig selv signalerede, at hun ønskede hun kunne give sin søn et kram.

Grethe Salomonssen har seks sønner, og hun har de seneste to måneder talt i telefon med dem nogle gange, men det erstatter på ingen måde det fysiske møde.

- Det er ikke altid nemt med teknikken - vi har også prøvet facetime - men det er svært for hende at forstå, siger Johan Salomonssen, der selv synes, det har været svært ikke at kunne besøge hende.

Det har været hårdt for Johan Salomonssen ikke at kunne besøge sin mor, ikke mindst fordi hun en overgang har været ret dårlig. Foto: Christine Krüger Hansen
Annonce

Mødes først i teltet

- Lukningen af plejehjemmene faldt sammen med, at mor var ret dårlig - hun var faldet - og det var hårdt ikke at kunne se, hvordan hun havde det, forklarer Johan Salomonssen, der derfor også er rigtig glad for initiativet og muligheden for disse udendørsbesøg.

- Grethe er uden tvivl en af de beboere, der har været påvirket af, at hun ikke kunne få besøg. Det har også været hårdt for hende, siger Lone Blendstrup, der er teamleder på demensafdelingen hos Skovvænget.

Hun fortæller også, at mange beboere har ventet med længsel på den dag, hvor man igen må få besøg.

- Selvom vi har en del beboere, der måske ikke umiddelbart kan huske, hvornår de sidst fik besøg, så er det alligevel vigtigt for dem at få besøg - ikke mindst fordi det er oplevelsen i nuet, der betyder noget, siger Lone Blendstrup.

Og det var da også helt tydeligt hos 87-årige Grethe Salomonssen. Efter at hun havde sat sig i stolen, fik hun først hjælp til at spritte fingre af, og derefter fik hun et dejligt varmt tæppe om benene, og gensynets glæde var stor.

- Jeg har det da også mærkeligt med, at man ikke bare kan give et kram, siger Johan Salomonsson - der dog har fuld forståelse for situationen og synes, at det er fint, at pårørende endnu ikke må bevæge sig ind på selve plejehjemmet.

- Ja, det med kram er svært. Nogle gange er der nødt til at være personale til stede ved besøget, der lige kan sikre, at plejehjemsbeboeren ikke bare pludselig rejser sig for at gå over over give sine pårørende et kram, siger Lone Blenstrup, der efter første besøgsdag var nødt til at ændre på proceduren for, hvor pårørende og beboere første gang mødtes.

- Oprindeligt var meningen, at de kunne hilse på hinanden, på afstand, allerede inden de gik ind i teltet, men det var svært for nogen at overholde afstandsreglerne, fordi det er så naturligt for mange, når man går hinanden i møde, at man giver et knus, så derfor har vi lavet om på proceduren, forklarer Lone Blendstrup.

Så allerede torsdag blevet det lavet om til, at den pårørende allerede er gået ind i teltet - har sprittet af og sat sig, inden beboeren kommer til.

Grethe Salomonssen havde dog godt forstået, at grunden til, at hun skulle sidde så langt væk fra sin søn og ikke måtte give en krammer, var på grund af "en eller anden virus", og hun var blot glad for at se Johan igen.

Og naturligvis bliver der sprittet af. Foto: Christine Krüger Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce