Annonce
Bjerringbro Avis

Udflugt til potteskår og spor af fortiden

Miriam Breedholm graver forsigtigt i håb om det som - måske er en urne - kommer fri af jorden. Foto: Hanne Bliksted
Elever fra Gudenådalens Friskole mødte studerende fra Aarhus Universitet, som graver efter spor fra jernalderen.

Bjerringbro: Gamle mønter og potteskår dukker næsten altid op, når man graver på marker, og elever fra 2. og 3. klasse på Gudenådalens Friskole i Bjerring fandt begge dele, da de forleden  legede arkæologer.

De 33 børn var på udflugt til den mark hos Anne Marie og Jens Buhr på Borrevej, hvor arkæologi-studerende fra Aarhus Universitet de seneste uger har gravet efter spor fra jernalderen - nærmere bestemt omkring år 600 efter Kristi fødsel.

Udgravningen er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Moesgaard Museum, og marken blev interessant, da Claus Ehrenreich fra Borre for nogle år siden med sin metaldetektor fandt et smykke. I 2020 fandt andre studerende beviser på, at der formentlig er en sammenhæng mellem sporene af jernalderfolket og skibssætningen Høj Stene, som blev indviet i efteråret.

Annonce

Fællesskab

I et par uger har 11 "nye" studerende nu gravet på et naboområde, og her har de - igen- fundet stolpehuller, potteskår og spor efter en jernproduktion  i området. Noget af denne viden gav de studerende tirsdag videre til friskoleeleverne. På to afgrænsede områder havde de kommende arkæologer gemt mønter og potteskår, som børnene så gravede frem.

- Det er spændende, vi har fundet slagger fra, dengang de smeltede jern, og sammen med Frej fandt jeg nogle potteskår, fortæller Benjamin Birkesholm, som går meget op i historie og også har gravet lidt på naboens mark derhjemme.

Eleverne cyklede fra skolen ud til udgravningen, og i den stride sommervind var det en hård tur, ikke mindst da der røg en cykelkæde undervejs.

-  Det er med til at styrke fællesskabet i klassen, når man har gode oplevelser sammen, siger en af lærerne Birgitte Enni, da hun følger elevernes gravearbejde. Efter gravearbejdet skulle eleverne tegne et stolpehus.

Rundt på pladsen graver de studerende videre på den cirka 2000 kvadratmeter store plads. Efter dage med at fjerne de øverste jordlag, er de nu kommet til "pillearbejdet",  hvor man skal grave nænsomt med de små skovle for ikke at ødelægge eventuelle fund. Foruden stolpehuller, som viser hvor husene stod, har de studerende fundet skår fra lerkar samt brandgrave, som er brugt til kremering.

- Det er vores første udgravning, og efter lang tid med online-undervisning så det er spændende at komme ud og for eksempel se stoplehullerne i virkeligheden, fortæller Sofia Medea Christensen.

De tre drenge fra Gudenådalens Friskole, Frej (tv) , Oliver og Cornelius havde travlt med at lege arkæologer. Foto: Hanne Bliksted
Annonce

Jernproduktion

Benjamin Birkesholm og kammeraterne gravede sammen. Foto: Hanne Bliksted

Især er sporene efter jernproduktionen interessante. Tidligere er der fundet spor efter større jernproduktioner i Sydvestjylland, men også i Midtjylland har arkæologer tidligere stødt på det.

- Vi har fundet en del slagger, som tyder på en større produktion af jern, formentlig har de smeltet det til skjolde, sværd og spyd. I og med de havde våben og kunne kontrollere, hvem der havde våben, så havde de også en stor magt, fortæller museumsinspektør fra Moesgaard Museum Rasmus Birch Iversen, som er ret overbevist om, at der er mere at komme efter under muldlagene på rapsmarken, som for få uger siden var gul men nu er stort set afblomstret.

Sofia Medea Christensen (tv) og Kirstine Rasmussen arbejder forsigtigt på det sted, hvor der måske - måske ikke har været en brandgrav. Foto: Hanne Bliksted
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julen synges ind af populært Viborg-kor

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Syng julen ind i Oasen

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

I Bjerringbro er julemandens datter en trold

Bjerringbro Avis

Marked med suppe-smagsprøver

Bjerringbro Avis

Flot afskedsgave til Bjerringbro-rektor og til gymnasium

Bjerringbro Avis

Anne-Marie Busk starter sin egen mobil-frisørsalon

Bjerringbro Avis

Koncert i Grønbæk Kirke

Bjerringbro Avis

Fortsat kamp for sø: Fakkel-komsammen ved Tange Sø

Bjerringbro Avis

Julemanden kommer med tog til Langå

Bjerringbro Avis

Grøn varme i dit hus: Dit spildevand renses og genbruges i fjernvarmenettet

Bjerringbro Avis

Med fredslys og fællesskab starter julehyggen

Bjerringbro Avis

Grundfos sponserer klubber, der skulle have tjent penge på julefrokost

Bjerringbro Avis

Befærdet midtbygade igen åben for gennemkørsel

Bjerringbro Avis

Julehjælp: Koldt hjælpearbejde gav ny rekord for Lions-folk

Bjerringbro Avis

Genbrugsbutikken i Ulstrup fejrer 15 år

Bjerringbro Avis

Juletræet blev tændt i Thorsø

Bjerringbro Avis

Morgensang aflyses på grund af corona

Bjerringbro Avis

Tricktyve på spil: Energiselskab advarer mod falske medarbejdere

Bjerringbro Avis

CBRE Intego får ny serviceleder

Bjerringbro Avis

Julemarked på Ulstrup Slot

Bjerringbro Avis

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Bjerringbro Avis

Thorsø har fået nyt julepynt

Bjerringbro Avis

Broderiudstilling på Blicheregnens Museum

Annonce