Annonce
Bjerringbro Avis

Usædvanligt stort overskud hos lokal højskole: Baner vej for projekt til 10 millioner

Der var masser af restriktioner, der skulle overholdes tilbage i 2021, da Nørgaards Højskole endelig i marts måned, to måneder senere end normalt, kunne tage i mod de første årselever. Arkivfoto: Hanne Bliksted
På baggrund af ekstraordinær stor interesse for at komme på højskole i corona-tiden, har Nørgaards Højskole præsteret et usædvanligt stort og flot overskud.

Bjerringbro: Med et overskud på 7,7 millioner kroner må man sige, at Nørgaards Højskole, der forleden afholdt sit årlige repræsentantskabsmøde, hvor årsresultatet blev fremlagt, i den grad har klaret sig flot igennem en svær tid.

Skolens årselevtal var i finansåret 2021 på 170 mod 136,4 året før, hvilket var en stigning på cirka 25 procent, og faktisk var der kun budgetteret med 114 årselever.

Nørgaards Højskoles aktiviteter i 2021 var da også igen påvirket af corona-pandemien, der betød, at man i slutningen af 2020 lukkede alle landets folkehøjskoler ned. Nedlukningen fortsatte frem til midt i marts måned i 2021, hvor højskolen optog 112 elever. Det var otte færre end oprindeligt tilmeldt.

Annonce

På efterårsopholdet i 2021, der traditionelt er det det mindste af de to elevhold på Nørgaards, var der til gengæld 115 elever.

- Så mange elever har der ikke været på et efterårshold i de seneste 25 år, fortæller forstander Karen Friis, der også kalder den store søgning til ikke kun Nørgaards Højskole, men stort set alle af landets højskoler for usædvanlig.

- Rigtig mange mennesker har under nedlukningerne grundet covid-19 restriktioner savnet det indhold, de værdier og fællesskaber, som højskolerne står for. Det har betydet en stor stigning i antal deltagere i 2021, hvor alle hold har været fyldt. Det er helt ekstraordinært og afspejler sig altså også i årets meget positive resultat, siger Karen Friis.

De korte kurser på Nørgaards Højskole var i 2021 også mærket af corona-nedlukningerne.

Skolens spisesal og køkken trænger i høj grad til en renovering og udvidelse ikke mindst for at imødekomme det stigende elevtal og skabe større kvalitet omkring produktionsforholdene og spisesituationen for både elever og medarbejdere

Karen Friis, forstander hos Nørgaards Højskole

- Alle korte kurser, som var planlagt til at begynde i perioden fra den 1. januar og frem til den 23. maj, blev aflyst på grund covid-19, men på trods af nedlukninger og mange aflysninger holdt højskolen i den resterende del af året 57 korte højskolekurser med i alt 1743 voksne deltagere, fortæller Karen Friis.

Stor investering på vej

I forbindelse med nedlukningen har landets folkehøjskoler, og dermed også Nørgaards Højskole, i samspil med de generelle kompensationsordninger for faste omkostninger og lønkompensation også kunnet ansøge hjælpepakke i form af kompensation for tabt deltagerbetaling i nedlukningsperioderne i foråret 2021 og fra 9.-31. december
2021, og højskolen har i årsregnskabet for 2021 indregnet 2,9 millioner kroner i kompensation for tabt deltagerbetaling.

Endelig har et højt elevtal i 2020 også påvirket årets resultat, da der er kommet en positiv efterregulering af statstilskuddet på 2,5 millioner kroner, som indgår i resultatet for 2021.

Det gode årsresultat giver højskolen et ekstra økonomisk rygstød - der betyder - at skolen kan bruge opsparede midler, når man i år igangsætter tilbygning og renovering af skolens eksisterende køkken og spisesal.

- Skolens spisesal og køkken trænger i høj grad til en renovering og udvidelse ikke mindst for at imødekomme det stigende elevtal og skabe større kvalitet omkring produktionsforholdene og spisesituationen for både elever og medarbejdere, fortæller Karen Friis, der forventer, at projektet, der er budgetteret til at koste cirka 10 millioner kroner, gennemføres i anden halvdel af 2022.

Annonce
Bjerringbro Avis

MammenFri inviterer til snak og spisning

Annonce
Bjerringbro Avis

Udstilling i biografen

Annonce
Bjerringbro Avis

Pædagogstuderende prøver ideer af på dagplejere: Når turen i den grønne bøgeskov både er leg og alvor

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Gymnasiepiger opfinder smart lomme til alle de små vigtige ting

Bjerringbro Avis

Ny udstiller i Doctors Gallery

Bjerringbro Avis

Stafet for livet fejrer ti år med forsinkelse

Bjerringbro Avis

Idrætscenter vil gerne inddrage naturen: De unge manglede til workshop for idræt og kultur

Bjerringbro Avis

Musik på Niels Due Jensens Plads

Bjerringbro Avis

DM gav to medaljer til idrætscenter: Flemming Nielsen vandt igen DM i saunagus

Bjerringbro Avis

Diamantbryllup fejres i det missionshus, som mureren selv byggede

Bjerringbro Avis

Lokal forening får penge til amfiscene

Annonce