Annonce
Bjerringbro Avis

Vandrerhjemmet var et ideologisk projekt

Det lille vandrehjem blev oprindeligt bygget som et hønsehus. Foto: Bjerringbro Lokalhistoriske Arkiv
Der var rift om sengepladser på det lille vandrerhjem, der var Danmarks første af sin slags.
Annonce

Bjerringbro: Huset, der engang var kendt som Bjerringbro Vandrerhjem, ligger der endnu.

Hvis man står på parkeringspladsen ved lægerne på Realskolevej, kan man lige se gavlen af det lille hus, der gennem 24 år tog imod vandrere og cyklende, der passerede Bjerringbro. Det var et af Danmarks første vandrerhjem, og et af de mindste. Vandrerhjemmet blev bygget som hønsehus af tømrermester Chresten Mikkelsen, men hans kone Marie foreslog, at det skulle være vandrerhjem.

Det var deres engagement i unge og fredsarbejde, der førte til, at de startede et vandrerhjem, for så kunne de ” i stilhed arbejde med samhørighed og fred i verden”. Der kunne sove 10 mennesker på loftet i vandrerhjemmet, men værterne indrettede også loftet i deres eget hus, så der var plads til 10 mere. Gæsterne fik lov til at bruge værternes køkken og toilet.

Der var morgensang og aftensang, når flaget blev hejst og taget ned, men til sidst var der kun Marie, der mødte op, og så stoppede hun også.

Og der var ofte ”kamp om sengepladserne”. Unge mennesker, der fik arbejde i Bjerringbro, kunne i kortere tid leje et værelse hos Marie og Chresten.

En ung mand havde lejet et lille værelse på loftet. Da han kom hjem om aftenen, var hans vækkeur fjernet – og der lå en anden i hans seng. Marie troede ikke, at han kom hjem, så hun kunne lige udlåne hans seng for en nat.

- Så måtte vi jo finde ud af at være to på værelset, siger den unge mand, der nu er blevet noget ældre.

Vandrerhjemmet blev indviet i 1936 og nedlagt i 1960. Man kan læse mere om vandrerhjemmet i en artikel i Lokalhistorisk Arkivs årsskrift fra 2004, hvor daværende arkivar i Bjerringbro, Christine Krüger Hansen, har skrevet en artikel om huset.

Det var tømrermester Chresten Mikkelsen og hans kone Marie, der drev vandrehjemmet. Foto: Bjerringbro Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce