Annonce
Bjerringbro Avis

Varmemøde: Gudenådalens Energiselskab fortsætter den grønne kurs

I foråret startede fusionen af Ulstrup Kraftvarmeværk og Bjerringbro Varmeværk til Gudenådalens Energiselskab. Men det har langt fra været enkelt. Arkivfoto
Fusionen mellem Bjerringbro Varmeværk og Ulstrup Kraftvarmeværk til Gudenådalens Energiselskab kræver stadig hårdt arbejde.
Annonce

Bjerringbro: Gudenådalens Energiselskab fortsætter den grønne kurs. Det er hovedbudskabet efter årets generalforsamling på Nørgaards Højskole, hvor 31 stemmeberettigede forbrugere deltog.

Det lød meget enkelt, da de lokale varmefolk i Bjerringbro og Ulstrup i 2017 offentliggjorde nyheden om fusion af Ulstrup Kraftvarmeværk og Bjerringbro Varmeværk til Gudenådalens Energiselskab, GUES. Men det har langt fra været enkelt.

Først efter generalforsamlingen i 2019 kunne projektarbejdet med sammenlægning af de to selskaber reelt begynde efter endelig godkendelse fra Favrskov Kommune.  I sin beretning på generalforsamlingen forleden lagde formanden Preben Sørensen ikke skjul på, at fusionen  stadig kræver masser af arbejde. Helt i tidens ånd har Gudenådalens Energiselskab fokus på den grønne kurs.

Annonce

Målet et at blive CO2-fri

- Både i bestyrelsen og ledelsen anser vi det for uambitiøst at være CO2- neutral. Vi går all-in på at blive CO2-fri i løbet af de kommende år. Vi vil ikke at sætte ild til noget. Vi  fokuserer kun på de naturlige energier, der blot skal samles op og anvendes i den rette sammensætning i et fleksibelt setup med flere muligheder for varmeproduktion, lød det fra formanden på generalforsamlingen.

Han glædede sig over, at anlæggene i både Bjerringbro og Ulstrup fortsat fungerer tilfredsstillende.

- Vi har nu afsluttet opbygningen af varmepumpe-centralen på Jørgens Alle, som producerer varme som luft til vand-varmepumper. Centralen har en samlet kapacitet på 3,6 MW, det  svarer til ca. 25 procent af vores samlede nuværende varmebehov. Anlægget er en del af projektet for fusionen med Ulstrup og ledningsforbindelsen, fortalte Preben Sørensen.

Næste skud på stammen er spildevandscentralen, som opføres ved Bjerringbro Renseanlæg. Her skal et varmepumpeanlæg udnytte spildevandet fra rensningsanlægget.

Annonce

Fra gas til fjernvarme

Gaskonverteringer fylder stadig meget hos GUES, idet der både i Bjerringbro og Ulstrup stadig er mange huse, som opvarmes med naturgas. Siden generalforsamlingen i 2019 har GUES gennemført en aftale med Boligselskabet Sct. Jørgen og Bjerringbro Boligselskab om at konvertere de gasopvarmede udlejningsboliger i Stenshede-området til fjernvarme.

- Vi forsætter vi med at undersøge mulige gaskonverteringer. På grund af de lave gaspriser har vi i øjeblikket alle odds mod os, men hvis vi på sigt kan lave et fornuftigt projet under de nuværende forudsætninger, så kan  det kun blive en gevinst for både forbrugere og GUES samt et skridt i den rigtige retning med CO2-fri fjernvarme, sagde han.


Vi forsætter vi med at undersøge mulige gaskonverteringer. På grund af de lave gaspriser, har vi i øjeblikket alle odds mod os, men hvis vi på sigt kan lave et fornuftigt projet under de nuværende forudsætninger, så kan  det kun blive en gevinst for både forbrugere og GUES samt et skridt i den rigtige retning med CO2-fri fjernvarme.

Preben Sørensen, formand for GUES


- Men vi er udfordret på at kunne dokumentere både samfunds-, selskabs- og forbrugerøkonomi, som er nødvendigt for at kunne få projekterne godkendt. Men vores rådgiver undersøger mulighederne for et realistisk projekt, tilføjede Preben Sørensen.

Der var kampvalg til bestyrelsen. Genvalgt blev Per Dalgaard og Jesper Stenkjær, mens Allan Krantz Jensen afløser Arne Nielsen.

Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Julehjælp til trængte familier

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Hvem må være her?

Bjerringbro Avis

Kirkesølv klar til indvielse

Bjerringbro Avis

Musik: Ibrahim Electric i Viften

Annonce