Annonce
Bjerringbro Avis

Vinterdepression kalder på forståelse og overbærenhed.

Psykolog Martin Mikkelsen Foto: Morten Dueholm
Annonce

De fleste af os oplever at have lidt mere humør og overskud i sommerhalvåret end i vinterhalvåret. Det er som om den mørke tid tærer på vores mentale overskud, sammenholdt med den lyse tid.

Men for enkelte er den mørke tid, mere end almindelig hård at komme igennem. Faktisk plages 5-10 procent af os, af sæsonafhængig stemningsforstyrrelse, det vi i daglig tale kalder vinterdepression.

Enkelte rammes så voldsomt, at de ikke kan passe deres daglige gøremål. Og det hele forværres kun, hvis den ramte eller dennes nærmeste, er ganske uforstående og frustreret over, at et ellers velfungerende menneske, ligger underdrejet vinter efter vinter.

At der samtidig skal kæmpes med den type frustrationer, vil oftest bidrage til en vanskelig tid gøres endnu vanskeligere, mens faktuel information og medmenneskelig overbærenhed vil kunne tage lidt af presset, især for den ramte, men også for de nærmeste.

Faktuelt forholder det sig sådan, at enkelte mennesker er mere disponerede for at være lysfølsomme og for at få vinterdepression, end andre og det på den måde ikke er noget man selv kan gøre for.

De mest almindelige symptomer er:

 • Mangel på energi
 • Større søvnbehov
 • Uforklarlig nedtrykthed
 • Øget appetit
 • Vægtøgning
 • Tendens til at undgå samvær med andre
 • Mindre sexuel lyst

Symptomerne gentager sig år efter år og begynder typisk i løbet af efteråret og aftager hen over foråret. Samtidig er det ikke alle ramte, der udviser samtlige symptomer, lige som symptomerne kan variere i styrke.

Hovedårsagen til vinterdepression skal findes i begrænsningen af dagslys. For som en konsekvens af vi, i den mørke tid udsættes for mindre dagslys, så udskiller vi mere af hormonet melatonin og mindre af signalstoffet serotonin, i hjernen. Og samtidig med den øgede mængde melatonin forstyrer døgnrymen og gør os mere trætte, så påvirker den mindre mængde serotonin humøret i negativ retning. Og samlet set er det en ualmindelig dårlig kombination for alle der er disponeret for vinterdepression.

Mens den dårlige nyhed er, man ikke kan gøre noget ved man er disponeret for vinterdepression, så er den gode nyhed, at der også eksisterer en række ikke medicinske muligheder for at forebygge eller lindre symptomerne:

 • Opsøg lys: Rejs til sydens sol eller ophold dig udendørs så meget som muligt i de lyse timer.
 • Forsøg dig med lysterapi. Behandlingen kan foregå i eget hjem og varer typisk 30 minutter dagligt, med en særlig lampe, ved f.eks. 10.000 lux (der er måleenheden for lysstyrke). Min erfaring er, at mange responderer godt på lysterapi.
 • Skab lys hvor du er, ved f.eks. at trække gardinerne fra.
 • Forbered dig til den mørke tid, ved at få masser af lys om sommeren og efteråret. Du kan også forebygge ved at starte med lysterapi, allerede tidligt på efteråret.
 • Prioriter kvalitetssøvn, søvnmængde og en god døgnrytme. Hyppige forstyrrelser af døgnrytmen forværrer søvnkvaliteten og forøger trætheden.
 • Prioriter fysisk aktivitet – motion har en positiv effekt på depressive tilstande.

Og når alt ser mest mørkt og trist ud, så husk vi allerede er på vej mod lysere tider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Bjerringbro Avis

Dueholm: Hvor er forældrene

Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro Avis

Slut med fredsvalg

Annonce