Annonce
Bovbladet

102 genfærd vækkes til live i Frøslevlejren

Elever fra fire skoler i Aabenraa laver store dukker i forbindelse med kunst-projektet GenFærd. Eleverne graver i familiens historie og beretter om en afdød slægtning. pressefoto

Som led i et kunstprojekt graver elever fra fire skoler i deres familiers historie. Store dukker fortæller om hændelserne. Det hele ender med en fælles teaterforestilling 5. april i Frøslevlejren.

Annonce

Frøslev: Hvordan ville det være at skulle lægge stemme til en afdød slægtning? Det skal 102 elever i alderen 9-14 år fra fire skoler i Aabenraa Kommune finde ud af i løbet af de næste måneder i et omfattende kunst-projekt med titlen "GenFærd".

Hver elev har nemlig fået til opgave at dykke ned i sin egen familiehistorie og vælge en afdød slægtning, hvorefter de med hjælp fra kunstnerne Anette Asp Christensen og Sarah Piyannah Cederstrand hver laver en stor teater-dukke, der forestiller den pågældende slægtning.

- Lige nu bliver der bygget dukker, og eleverne lærer at animere dukken - og familiehistorierne vælter frem, fortæller Lise Lotte Urfe, kulturkonsulent ved Aabenraa Kommune om projektet, der har kørt siden december sidste år og varer frem til en fælles teaterforestilling i Frøslevlejren 5. april.

Sideløbende får eleverne mulighed for at dyrke slægtsforskning.

- Det bringer dem vidt omkring - både i tid og i sted. Tidsmæssigt spænder vi vel over et par hundrede år fra Hamrum i midt 1700 tallet og til Bedstefar, der døde sidste år. Nogle levede hele deres liv her på egnen, nogle kom hertil langvejs fra, og nogle kom her aldrig, fortæller Lise Lotte Urfe.

Næste skridt er at der skabes små situationer og scener, der viser det, eleverne synes er den poetiske kerne i slægtningens personlige historie. De sidste to uger skal alle disse små fortællinger samles til en samlet forestilling, der fortælles forskellige steder i Frøslevlejren den 5. april. Gæsterne, der kommer til Frøslevlejren den 5. april, kan opleve lejren befolket af børnenes slægtninge. Mennesker der har levet før os og kan fortælle den lille historie i den store historie - den personlige historie, som den er indlejret i de historiske begivenheder, der gennem tiden har rullet hen over landet.

GenFærd

Kunst-projektet GenFærd er produceret af Wunderverk og støttes af Statens Kunstråds huskunstnerordning, KulturFokus og Aabenraa kommune.102 børn fra fire skoler i Aabenraa kommune i alderen 9-14 år skal hver især ved hjælp af en dukke fortælle noget om en afdød slægtning.

Kunstnerne Anette Asp Christensen og Sarah Piyannah Cederstrand er sammen med hver klasse på 10 skoledage. Projektet varer fra 1. december 2018 til 5. april 2019, hvor projektet afsluttes med en fælles forestilling i Frøslevlejren den 5. april kl. 16-17 De deltagende skoler er Aabenraa Friskole, Deutsche Privatschule Apenrade, Grænseegnens Friskole og Kliplev Skole.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce

Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Seneste nyt

Annonce