Annonce
Brædstrup Avis

Borgergruppe vinder slag om råstofplan: Regionen genovervejer nyt graveområde i naturskønt bakkeland

Der bliver i første omgang ikke lagt et nyt indvindingsområde for sand og kvartsand ind i regionens råstofplan ved Sdr. Vissing. Området er i stedet udpeget til råstofinteresseområde. Foto: Morten Pape
Regionens politikere i udvalget for regional udvikling har godkendt en ny råstofplan for de næste 12 år, men det bliver uden et nyt graveområde i Sdr. Vissing. Her er 53 hektar naturskønt skovområde i spil til at blive et råstofinteresseområde.

Sdr. Vissing: De regionale politikere valgte at lytte til argumenter fra den lokale arbejdsgruppe Sdr. Vissings Bjerge, da de forleden skulle tage stilling til den nye råstofplan i udvalget for regional udvikling.

Udvalget endte med at godkende den nye råstofplan, som skal gælde i de næste 12 år, men med en vigtig undtagelse for borgerne omkring Sdr. Vissing. Det 53 hektar store område, som var udpeget som udgravningsområde, er i stedet i spil til at blive et råstofinteresseområde.

Det betyder i korte træk, at området i stedet skal være en slags reserveområde, hvis der på et senere tidspunkt er brug for at udvinde råstoffer.

Annonce

- Årsagen skyldes, at vi har været i dialog med en borgergruppe i Sdr. Vissing, og den dialog er mundet ud i, at der er nogle naturværdier, som er kommet i forgrunden i forhold til behovet for sand. Vi har dog ikke taget området helt ud. Når det er interesseområde, betyder det, at det stadig er med, siger Flemming Knudsen (S), næstformand for udvalget for regional udvikling.

Har sand nok

Han oplyser, at politikerne længe har haft øje for området omkring Sdr. Vissing. Således anbefalede Miljøstyrelsen i sit høringssvar, at man anbefalede ikke at grave i området, da landskabet er bevaringsværdigt og ligger inden for nationale, værdifulde geologiske områder.

- Der har været mange fordele og ulemper, der er vejet op imod hinanden. Det er klart, at Miljøstyrelsens udtalelser også går på de naturværdier, der er derude. Så det har været et spørgsmål om afvejning af behovet og de naturværdier, der er. Derudover har der været et stort lokalt engagement fra borgerne i området, som har samlet over 2000 underskrifter ind, og vi har også selv været ude og set området. Derfor syntes vi, det var en god idé at gøre området til interesseområde i stedet for at fastholde den oprindelige beslutning, siger Flemming Knudsen.

Regionen har afvejet behovet for sand med de naturværdier, der er i Sdr. Vissing ifølge regionsrådsmedlem Flemming Knudsen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Han er samtidig godt tilfreds med den nye råstofplan, som han mener, vil dække behovet for råstoffer i de næste 12 år.

Udvalget for regional udvikling har også bedt om en genbehandling af det 53 hektar store graveområde ved Sdr. Vissing for at få mere overblik over, hvor meget kvartssand der er i området, og eventuelt også, om man kan grave uden at grave under grundvandsspejlet.

Annonce

Naturen vandt

I arbejdsgruppen Sdr. Vissing Bjerge, som har arbejdet imod at få et nyt udgravningsområde, vækker beslutningen glæde.

- Vi er meget glade og lettede over, at regionens politikere kan se de store naturværdier i området og giver sig selv lov til at tænke sig ekstra godt om samt iværksætte en ordentlig redegørelse af, hvor meget sand der reelt set er i de eksisterende grave. Vi håber også, at dette kan starte en diskussion om, hvor grænsen går mellem nationale og kommercielle interesser, lyder det fra Lone Skriver i en mail til Horsens Folkeblad.

Også Maja Harsberg fra Sdr. Vissing Bjerge glæder sig over, at skovområdet ved Sdr. Vissing får lov til at stå i fred i denne omgang.

- Det er en rigtig god nyhed for os, og uden jeg skal blive for højtflyvende, er det også en god nyhed for Danmark. Det her er jo noget, som er national interesse. Det vigtigste er dog, at politikerne nu har fået øje på, at der er noget her, som er så specielt, at vi ikke bare skal grave det op og sælge til højstbydende i udlandet, siger Maja Harsberg.

Hun glæder sig over, at naturværdier har vundet over erhvervsinteresser i sagen om et nyt indvindingsområde ved Sdr. Vissing.

- Vi har fået noget fred, men vi har også fået en åbnet folks øjne for, hvad det er for en naturperle, vi har. Nu skal vi i stedet udvikle vores område i stedet for at grave det op. Vi kan se, hvordan Skanderborg Kommune vokser ved, at de markedsfører sig på en smuk natur, og det skal vi også gøre i Horsens Kommune. Vi kunne også være den næste naturkommune, siger Maja Harsberg.

Råstofplanen ventes at blive godkendt endeligt af regionsrådet. Det forventes at ske på regionsrådsmødet onsdag 23. juni.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Løb tør for doser: Vaccination uden tidsbestilling trak både 12- og 86-årige til

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Ensomheden skal drives væk: Ældre spiser sammen i Brædstrup

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Kommunen investerede i ny badesø, men giftige alger lukker søen igen og igen for badende

Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Brædstrup Avis

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Brædstrup Avis

Folkeparken fik et løft: Byen har fået et dejligt åndehul her

Brædstrup Avis

Lokalsamfund søger butiksleder: Nim skal bruge en ny købmand

Brædstrup Avis

Otte lokale foreninger fik ekstra penge

Brædstrup Avis

Få dine planter helskindet gennem ferien

Brædstrup Avis

Fire års forarbejde er tæt på deadline: Tre nye byporte skal på plads før stor fest

Brædstrup Avis

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Brædstrup Avis

Munter butiksejer: Vi spiller hinanden stærke i Brædstrup

Brædstrup Avis

Turbo på seniorerne: Ældre Sagen er oppe i omdrejninger igen, men der mangler hænder

Brædstrup Avis

Snart bliver første spadestik taget til en dyr udvidelse af genbrugsplads: Pas på kø og ventetid de kommende måneder

Brædstrup Avis

Fest i gaderne: Forvandlet midtby fejres med musik og togkørsel

Brædstrup Avis

Plante-paradis slår dørene op: Fuchsia-Peter varmer op til Fuchsiaens Dag

Brædstrup Avis

Vær strategisk og spar på din vandregning

Brædstrup Avis

Kendt Brædstrup-borger bliver ny formand for lokalrådet

Brædstrup Avis

Nyt samlingspunkt på handelsgade: Selvstændige skaber et kreativt fællesskab

Brædstrup Avis

By har ligget i et sort mobilhul i årevis: Nu kommer der en 42 meter høj antennemast

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Brædstrup Avis

Eks-skoleleder siger farvel til friskole med tungt hjerte

Brædstrup Avis

Cykelryttere i gang igen

Annonce