Nim: Gårdmuseet Stjernholm holder traditionen tro sæsonåbning på Valborgsaften lørdag 30. april fra klokken 19, og det bliver denne gang med båltale klokken 20 af Horsens Kommunes borgmester Peter Sørensen (S).
Faktisk skulle Peter Sørensen have holdt tale allerede i 2020, men dengang måtte museet aflyse på grund af corona-restriktionerne.
Sæsonåbningen på Valborgsaften med bål og tale har været en tradition i mange år - kun afbrudt af corona-restriktionerne - men nu skulle der være garanti for, at begivenheden kan finde sted. Hvordan vejet så bliver den pågældende aften er nok for tidligt at spå om.
Ud over bål og båltale kan gæsterne også få lejlighed til at se årets nye udstillinger og besøge cafeen.
Gårdmuseet på Skanderborgvej 1 i Nim drives af frivillige fra Brædstrupegnens Hjemstavnsforening, og hvert år får museet besøg af flere tusinde gæster.
Hedensk tradition og hekse-overtro
Valborgsaften - også kendt under det tyske navn Walpurgisnacht - er en urgammel tradition, der har rødder tilbage i den førkristne tid, hvor både de keltiske og germanske folk fejrede overgangen fra vinter til sommer på denne aften. Da kristendommen holdt sit indtog, blev traditionen udstyret med en kristen etiket og opkaldt efter den engelske nonne Sankt Walpurga, som døde i 779. Hendes navn er siden blevet fordansket til Valborg.
Der har været megen overtro forbundet med Valborgsaften. I gamle dage var der mange, der vågede for ikke at blive besejret af mørke kræfter, men der blev også tændt bål, og nogle steder blev majstangen rejst for at fejre foråret og frugtbarheden. Senere kom også forestillingen om en heksesabbat ind i folketroen, men den oprindelige betydning handler altså om overgangen fra vinter til sommer.