Annonce
Brædstrup Avis

Grøn af alger og mudret indgang: Populært udflugtsmål trænger til en kærlig hånd

Byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen skæver lidt betænkeligt til mudderpølen ved trappen til fugletårnet i tørreladen ved Klostermølle. Stedet er populært, men kunne godt trænge til et løft, mener han. Foto: Peter Hald
Klostermølle ved Mossø oplever en stigende strøm af naturinteresserede besøgende, der også stiller krav og blandt andet efterlyser bedre toiletfaciliteter. Det lokale byrådsmedlem ærgrer sig over, at faciliteterne ikke er i top.

Klostermølle: I de seneste par år er Klostermølle, der ligger ved Danmarks største ferskvandsdelta Klosterkær, blevet et meget populært udflugtsmål. Der er et rigt fugleliv, og de gamle historiske bygninger ved Klostermølle ned mod Mossø bliver også beundret.

Men nogle af bygningerne har behov for en kærlig hånd. Det gælder især tørreladen ved Klostermølle.

Laden trænger til frisk maling, og nordsiden af bygningen er helt grøn af alger. Det elektriske lys i det populære fugletårn i laden er ude af drift, og indgangen til fugletårnet er i øjeblikket mudret til.

Annonce
Tørreladen ved Klostermølle er Danmarks længste træ-bygning. I gamle dage blev der tørret pap i den store lade, der er den eneste af sin slags i landet. Foto: Peter Hald

Den store gamle sortmalede tørrelade, der i sin tid blev brugt til at tørre pap i, er næsten 100 meter lang, og i turistbrochurer omtales den som Danmarks længste træbygning.

Ingen tvivl om, at den godt 70 år gamle bygning er helt unik. Der findes ikke noget tilsvarende andre steder i landet.

Derfor er der nu en vis bekymring for bygningens fremtid.

- Det vil være meget ærgerligt, hvis tørreladen forfalder i en grad, så det bliver nødvendigt at rive den ned. Det håber jeg virkelig, at vi kan undgå, siger byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V).

Historisk betydning

Ole Dahl Kristensen er en hyppig gæst ved Klostermølle. Han bor i Sdr. Vissing, er en ivrig kanosejler og har været involveret i de grønne partnerskabs-projekter, der blandt andet omfatter udbygningen af det store sti-system i området.

Som lokalt byrådsmedlem i Horsens Kommune er han ligesom sine kolleger i byrådet meget bevidst om, at Klostermølle er blevet en af de mest allerpopulære turist-destinationer i kommunen.

- Erfaringerne fra Den Genfundne Bro har vist sig, at det godt kan betale sig at investere i naturen og projekter i det åbne land. Og Klostermølle er et af de allermest spændende steder, vi har. Der er så utroligt meget historie her - lige fra beretningerne om munkene, der ankom i 1100-tallet og byggede en vandmølle til nyere tiders industrihistorie. Der er altid mennesker herude. I sommer var der utrolig mange gæster, og selv en grå januar-dag er der folk ude for at kigge, siger Ole Dahl Kristensen.

Netop på grund af Klostermølles historiske betydning og stedets potentiale som turistdestination og naturperle ærgrer det ham, at faciliteterne ikke er i top.

- Det er træls, at toiletterne er spærret af for vinteren, og jeg kan konstatere, at håndvaskene er fjernet. Det undrer mig, siger Ole Dahl Kristensen.

Toiletterne på Klostermølle er vinterlukket, og håndvaskene er fjernet. Det har vakt irritation blandt de mange gæster, der hyppigt besøger stedet også uden for sæsonen. Foto: Peter Hald

Bygningerne på Klostermølle er ejet af staten og hører ind under Naturstyrelsen, så Horsens Kommune kan ikke selv gøre noget ved bygningerne.

- Lige umiddelbart er det her uden for kommunens rækkevidde, men vi har selvfølgelig en interesse i, at Klostermølle er et attraktivt sted. Der er så mange muligheder her. Man kunne forestille sig, at egnens skoler kunne bruge stedet til ude-undervisning eller lejrskoleophold,  og måske var der basis for en café, konstaterer han.

Der er ikke så meget aktivitet på Klostermølle, som der har været. Blandt andet står boligdelen tom i øjeblikket. Foto: Peter Hald
Annonce

Fuglekiggere på besøg

Klostermølle besøges dagligt, og folk kører gerne langt for at se stedet. Forleden mødte avisens udsendte et par fuglekiggere, ægteparret Birthe og Poul Bøttger fra Odder-egnen, der havde trodset det kolde og regnfulde januarvejr for at få et glimt af de sjældne fugle i Klosterkær:

- Selv om vi bor langt væk, kommer vi her jævnligt og nyder både at se på fugle og selve stedet her. Jeg kan godt se, at tørreladen trænger til maling, men indvendigt ser laden sund ud, siger Poul Bøttger.

- Der kommer virkelig mange mennesker hernede, og derfor irriterer det mig, at toiletterne er lukket af for vinteren, tilføjer han.

Ægteparret Birthe og Poul Bøttger fra Odder besøger ofte Klostermølle. De synes, at stedets faciliteter kunne trænge til et løft. Foto: Peter Hald

Folk med kendskab til Klostermølle er ikke i tvivl om, at der også i 2021 vil komme mange mennesker til stedet. Det store naturgenopretningsprojekt, hvor Horsens Kommune i sommeren 2020 kunne afslutte flere års intenst arbejde med at genskabe det oprindelige stykke af Gudenåens udmunding i Klosterkær, vakte enorm opmærksomhed, og forventningen er, at naturgenopretningen vil øge Klosterkærs betydning som et fugleparadis.

Fugle som isfugle, havørne, hejrer, gæs, svaner, ænder og mange andre interessante arter er til stede i rigt mål. Desuden er der udsigt til, at bestanden af ørreder vil vokse, da de får nemmere adgang til Mossø.

Selv om Gudenåen fik sit gamle løb gennem kæret tilbage, blev Klosterkanalen bevaret af hensyn til kanosejlerne. Kanosejlads bliver sandsynligvis igen et stort hit, ligesom antallet af vandregæster på det forbedrede sti-system på egnen kan forventes at stige.

Annonce

Skovrider: Vi holder øje med bygninger

Skovrider Søren Hald fra Naturstyrelsen Søhøjlandet understreger, at Naturstyrelsen holder øje med bygningerne ved Klostermølle.

- Stedet er jo fantastisk, og besøgstallet er forrygende højt - det er vi rigtig glade for. Vi følger bygningerne løbende, holder øje med deres tilstand og er opmærksom på vedligeholdelse. Vi har dog ikke budgetteret med, at tørreladen skal males i indeværende år, men vi kigger på det, siger skovrideren.

Nordsiden af tørreladen ved Klostermølle er angrebet af alger, og en rude er knust. Foto: Peter Hald

- Vi kan konstatere, at der kommer rigtig mange mennesker på Klostermølle, og at der har været en stærkt stigende interesse for stedet. Corona har haft en stor effekt på, at folk generelt er begyndt at interessere sig mere for naturen, men også Klosterkær-projektet har skabt øget interesse for, at folk gerne vil se Klostermølle. Nu er der stort set altid biler på parkeringspladsen dernede, forklarer Søren Hald.

Det stigende antal gæster året rundt stiller større krav til faciliteterne, konstaterer skovrideren:

- Toiletterne har været vinterlukket de seneste mange år, men nu begynder der jo at komme mennesker året rundt, og så vil vi selvfølgelig også kigge på forholdene. Men det er jo et ressourcespørgsmål. Det er pænt dyrt at passe toiletter, og hidtil er det noget, vi primært har gjort i højsæsonen og af hensyn til kanolejrpladsen. Men vi ser på, om behovet udvikler sig, og vi vil også tage en snak med Horsens Kommune. Måske har kommunen en interesse i at hjælpe os med det. Mange steder har vi samarbejder med kommuner om drift af sådanne faciliteter, siger Søren Hald.

Annonce

Tag hensyn til naturen

Skovrideren understreger, at der ikke er planer om at indføre adgangsbegrænsning.

- På vores arealer er der offentlig adgang, men der er en grænse for, hvor mange der kan være, uden at gæsterne efterlader sig meget synlige spor, eller at naturen tager skade. Men det er vores opgave at sikre, at der er plads til dem, der gerne vil se stedet - uden at området ødelægges. Det handler om at kanalisere færdslen. Ved Klostermølle er der et rigt fugleliv, og det vil jo være synd, hvis fuglene forsvinder, så vi vil sørge for, at folk følger bestemte sti-forløb, og kanosejlere skal fortsatte benytte Klosterkanalen - ikke det nye å-forløb. Man kan ikke komme ud i selv Klosterkæret. Det er et beskyttet naturområde, forklarer han.


Det er vores opgave at sikre, at der er plads til dem, der gerne vil se stedet - uden at området ødelægges.

Søren Hald, skovrider fra Naturstyrelsen


- Friluftsliv skal foregå på en bæredygtig måde. Det skal vi være med til at styre. Naturen skal også være der, når folk går hjem igen. Derfor har vi lavet et fugletårn for at sikre, at folk kan kigge på fugle uden at forstyrre dem, tilføjer skovrideren.

Et lille metalskilt på tørreladen fortæller en lille smule om bygningen. Men der er meget mere historie, end disse få linjer røber. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Grundsalg kan blive start på en udvikling af Klovborg

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Fuldt hus til stort marked på Vestervangen

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Kanosejler undrer sig efter kamp med planter i Gudenåen: Hvorfor grødeskærer Horsens Kommune ikke åen som de andre?

Brædstrup Avis

Nyt erhvervsnetværk på trapperne: Business Brædstrup skydes i gang

Brædstrup Avis

Ung ildsjæl i spidsen for snart 100-årig idrætsforening

Brædstrup Avis

Inden Gudenåens vand kommer: Små broer skal sikres

Brædstrup Avis

Sol, hygge og musik: Mejeritorvet blev fyldt

Brædstrup Avis

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Brædstrup Avis

Fra Island til Danmark: Yogalærer åbner center på Bredgade i Brædstrup

Brædstrup Avis

Løb tør for doser: Vaccination uden tidsbestilling trak både 12- og 86-årige til

Brædstrup Avis

Kommunen investerede i ny badesø, men giftige alger lukker søen igen og igen for badende

Brædstrup Avis

Folkeparken fik et løft: Byen har fået et dejligt åndehul her

Brædstrup Avis

Ensomheden skal drives væk: Ældre spiser sammen i Brædstrup

Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Brædstrup Avis

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Brædstrup Avis

Lokalsamfund søger butiksleder: Nim skal bruge en ny købmand

Brædstrup Avis

Otte lokale foreninger fik ekstra penge

Brædstrup Avis

Få dine planter helskindet gennem ferien

Brædstrup Avis

Fire års forarbejde er tæt på deadline: Tre nye byporte skal på plads før stor fest

Brædstrup Avis

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Brædstrup Avis

Munter butiksejer: Vi spiller hinanden stærke i Brædstrup

Brædstrup Avis

Turbo på seniorerne: Ældre Sagen er oppe i omdrejninger igen, men der mangler hænder

Brædstrup Avis

Snart bliver første spadestik taget til en dyr udvidelse af genbrugsplads: Pas på kø og ventetid de kommende måneder

Annonce