Annonce
Brædstrup Avis

De unge spirer nyder at være tilbage på plejehjemmene

15-årige Noma Gashi kan igen trække i arbejdstøjet på sit fritidsjob som ung spire på Tamdrupcentret i Lund ved Horsens. Foto: Horsens Kommune
De unge fritidsjobbere kan nu igen trække i arbejdstøjet og gøre gavn på de kommunale plejehjem, efter besøgsrestriktionerne er ophævet. Det glæder ikke mindst Noma, som har savnet samværet med de ældre på Tamdrupcentret i Lund.

Lund: Jeg er så glad for at se beboerne. Jeg har savnet dem, siger 15-årige Noma Gashi, der har fritidsjob som ung spire på Tamdrupcentret i Lund ved Horsens.

Noma Gashi går i 9. klasse på Lundskolen i Horsens Kommune. Hver onsdag og torsdag tjekker hun ind på Tamdrupcentret efter skole for at spille spil, gå ture, læse højt eller bare hyggesnakke med beboerne.

Det satte Covid-19 imidlertid en stopper for tilbage i december og frem til nu, hvor Noma ikke har kunnet møde på arbejde på grund af besøgsrestriktioner. Men nu er besøgsrestriktionerne på de fleste plejehjem ophævet på grund af forholdsvist lave smittetal og at de fleste beboere og medarbejdere på plejecentret er vaccineret. Det betyder, at spirerne må komme tilbage i deres fritidsjobs.


Jeg har savnet jobbet - også mere, end jeg ville have troet.

Noma Gashi


Gensynsglæden mellem Noma Gashi og Ruth Beurze, der bor på Tamdrupcentret, var stor, Noma vendte tilbage onsdag den 24. februar.

- Jeg skulle lige være sikker på, at jeg kunne kende dig, men hvor er det dejligt at se dine glade, brune øjne igen. Noma er en dejlig pige, og vi hygger os sammen, siger Ruth Beurze, da hun første gang ser Noma igen, og straks bryder snakken løs om Ruth Beurzes egne børn og familie.

Annonce

Skønt at komme af sted

Noma Gashi sætter stor pris på at være tilbage på jobbet, også selvom det sker med rigelige mængder af håndsprit og brug af mundbind. Det er godt at få en mere normal hverdag og komme lidt ud, når skoledagen også fortsat foregår bag skærmen derhjemme.

- Jeg har savnet jobbet - også mere, end jeg ville have troet. Vores fællesskab og samtaler ved aftensmåltidet, hvor beboere og personale fortæller om deres liv. Det er hyggeligt og noget helt særligt, jeg få her, som er anderledes, end når jeg er sammen med mine jævnaldrende venner, siger Noma Gashi.

Gensynsglæden var stor, da Ruth Beurze fra Tamdrupcentret mødte Noma igen efter måneders corona-adskillelse. Foto: Horsens Kommune

At arbejde med mennesker er ikke fremmed for Noma Gashi, da hun også tidligere har passet børn. Og spirejobbet har åbnet for flere muligheder.

- Spire-jobbet er fantastisk, fordi jeg kan mærke, at jeg gør en forskel for beboerne. De bliver glade for at jeg kommer. Og jeg lærer dem at kende som mennesker, og hvad den enkelte har lyst til - om det er at se en film, drikke en sodavand på terrassen, læse højt af avisen eller spille et spil. Jeg har altid haft en interesse i at arbejde med mennesker, da det gør mig glad.

Horsens Kommune oprettede i 2019 fritidsjobs på de fleste plejecentre til unge 'Spirer' med stor succes. Målet var at skabe kendskab til sosu-faget og give både ældre og unge fællesskab. Det har vist sig, at ældre nyder de unges selskab, som skaber hygge og glæde i hverdagen og de unge oplever på nært hold, hvad social- og sundhedsfaget rummer. Siden er ordningen blevet kopieret af flere andre kommuner.

Spirerne var også hjemsendt i perioden marts til august 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Annonce