Klostermølle: De gamle bygninger på Klostermølle ved Mossø tager sig godt ud i forårssolen, men i forrige uge var der noget, der forstyrrede idyllen en smule.
Et til salg-skilt var placeret ved en af indkørslerne til Klostermølle, og det blev bemærket. Skiltet stammer fra ejendomsmæglerfirmaet Home i Ry, og her fik man faktisk et par forespørgsler på, om Klostermølle virkelig er blevet sat til salg. Men det er det ikke... endnu.
Skiltet er nemlig ikke blevet sat op af Home selv eller af Klostermølles ejer, Naturstyrelsen, og Klostermølle er ikke kommet på ejendomsmarkedet endnu. Der er dog udsigt til, at det kan ske senere. Som tidligere omtalt har Naturstyrelsen faktisk overvejelser om at sælge Klostermølle.
Sådan har situationen imidlertid været et stykke tid, og på den baggrund har ukendte spøgefugle benyttet sig af et Home-skilt i et forsøg på at sætte lidt gang i tingene. Skilte-drilleriet har i øvrigt også fundet sted tidligere.
I denne omgang blev skiltet pillet ned efter et par dage. Hvornår der kommer et officielt salgsskilt op er usikkert, men processen er i gang.
- Klostermølle er ikke sat til salg endnu. Vi har en dialog med statens ejendomsselskab Freja, og det bliver via Freja, at Klostermølle kan blive sat til salg. Men det er vi ikke nået til endnu. Vi har kun haft de indledende møder med Freja, og vi går nu i gang med at kigge på fredning og udstykningsmuligheder og så videre. Det er vi ikke færdige med, og vi kan derfor ikke sige noget om, hvorvidt Klostermølle rent faktisk kan sælges, om det bliver hele ejendommen eller blot dele af den, forklarer skovrider og chef for arealenheden i Naturstyrelsen Søhøjlandet, Søren Hald.
- Kan der komme et udspil i år?
- Ja, det vil være ambitionen. Men det er lidt ude af mine hænder i forhold til, hvor hurtigt tingene vil gå. Overdragelse til Freja kan kun ske nogle gange om året med faste intervaller, og jeg tør ikke love, at vi når at overdrage Klostermølle til Freja i indeværende år. Men vi skal i hvert fald i år have en afklaring på hvad der skal ske, siger Søren Hald.
Flere interesser
Statens overvejelser om at finde en ny ejer til Klostermølle har fået en lokal arbejdsgruppe til at foreslå, at der etableres et nonprofit-udviklingsselskab, som kan passe bygningerne. For at skabe en indtjening har gruppen foreslået, at Klostermølle bliver et nyt naturcenter, og man kan udleje nogle af lokalerne, så der kan skaffes penge til vedligeholdelse og servicering.
Horsens Kommune har også vist en vis interesse for stedet. I en melding til Miljøministeriet har Horsens Kommune været inde på, at kommunen måske vil overtage stedet, hvis kommunen kan få Klostermølle leveret istandsat og få et driftstilskud med. Ministeriet har foreløbig svaret, at man arbejder videre med en overdragelse til ejendomsselskabet Freja.
Kort sagt er der stadig meget, der skal afklares:
- Vi vil have tid til en grundig snak med Freja om mulighederne, understreger skovrider Søren Hald.
Lukkede udstillinger
Indtil for nogle år siden var der flere større udstillinger på Klostermølle, hvor det blev berettet om stedets klosterfortid og den senere industriepoke med papfabrik og turbinedrift.
Møllebygningen rummer en udstilling om papfabrikken, og der findes også udstillingsmateriale om klosterkulturen og naturen i området. Udstillingen i møllebygningen er den største og mest omfattende del af den samlede udstilling, men den har ikke været tilgængelig, siden coronaen holdt sit indtog for et par år siden.
I turbinehuset er der en forholdsvis ny udstilling om turbinedrift, som man kan se gennem ruden. Denne udstilling er imidlertid noget rodet, fordi man efter gennemførelsen af naturprojektet i Klosterkær ikke fik sat plancherne ordentligt på plads. Udenfor på flere af bygningerne hænger der diverse plancher om fabrikken og andre emner, men disse plancher er ret gamle og ikke opdaterede.
I tørreladens ende ved fugletårnet er der en lille udstilling om papproduktionen og om tørreladen. Udstillingen i fugletårnet er stadig tilgængelig, men den er ikke vedligeholdt.
Søren Hald, skovriderKlostermølle er et utroligt populært sted. Vores tællinger tyder på, at omkring 50.000 mennesker hvert år kommer forbi.
Søren Hald medgiver, at udstillingerne trænger til en grundig opdatering og istandsættelse, men Naturstyrelsen mangler økonomi til det formål.
- Udstillingerne bliver ikke genåbnet lige foreløbig, og hvis det sker, bliver det i givet fald nogle andre end os, der skal gøre det. Vores fokus i Naturstyrelsen er i højere grad blevet rettet mod natur og friluftsliv og i mindre grad på formidling af kulturhistorie. Vi har ikke penge i vores system til at finansiere nye udstillinger på Klostermølle, og vi har ikke bemanding på stedet længere, så det er svært at servicere udstillingerne. Optimalt skulle der jo lukkes op hver dag for en udstilling, men det har vi ikke midler eller mandskab til. Derfor skal vi have afsøgt mulighederne for at finde en ny konstruktion, siger skovrideren.
Der er ingen tvivl om, at der er et stort publikums-potentiale, fastslår han:
- Klostermølle er et utrolig populært sted. Vores tællinger tyder på, at omkring 50.000 mennesker hvert år kommer forbi. Derfor er det også i vores interesse, at vi kan finde en god løsning, så Klostermølle fortsat kan være tilgængelig, siger Søren Hald.