Annonce
Brædstrup Avis

Drilleri ved unik historisk ejendom: Falsk salgsskilt ved Klostermølle blev pillet ned igen

Til salg-skiltet ved Klostermølle blev sat op tirsdag 19. april, men blev pillet ned to dage senere. Der var tale om en form for spøg. Klostermølle er ikke til salg endnu. Foto: Peter Hald
Spøgefugle var igen for tidligt ude med salgsskilt. Klostermølle er ikke sat til salg endnu - men salgsprocessen er så småt begyndt.

Klostermølle: De gamle bygninger på Klostermølle ved Mossø tager sig godt ud i forårssolen, men i forrige uge var der noget, der forstyrrede idyllen en smule.

Et til salg-skilt var placeret ved en af indkørslerne til Klostermølle, og det blev bemærket. Skiltet stammer fra ejendomsmæglerfirmaet Home i Ry, og her fik man faktisk et par forespørgsler på, om Klostermølle virkelig er blevet sat til salg. Men det er det ikke... endnu.

Skiltet er nemlig ikke blevet sat op af Home selv eller af Klostermølles ejer, Naturstyrelsen, og Klostermølle er ikke kommet på ejendomsmarkedet endnu. Der er dog udsigt til, at det kan ske senere. Som tidligere omtalt har Naturstyrelsen faktisk overvejelser om at sælge Klostermølle.

Annonce

Sådan har situationen imidlertid været et stykke tid, og på den baggrund har ukendte spøgefugle benyttet sig af et Home-skilt i et forsøg på at sætte lidt gang i tingene. Skilte-drilleriet har i øvrigt også fundet sted tidligere.

Klostermølle er stadig en smuk ejendom, og de fine gamle bygninger bliver hvert år beundret af cirka 50.000 gæster. Foto: Peter Hald

I denne omgang blev skiltet pillet ned efter et par dage. Hvornår der kommer et officielt salgsskilt op er usikkert, men processen er i gang.

- Klostermølle er ikke sat til salg endnu. Vi har en dialog med statens ejendomsselskab Freja, og det bliver via Freja, at Klostermølle kan blive sat til salg. Men det er vi ikke nået til endnu. Vi har kun haft de indledende møder med Freja, og vi går nu i gang med at kigge på fredning og udstykningsmuligheder og så videre. Det er vi ikke færdige med, og vi kan derfor ikke sige noget om, hvorvidt Klostermølle rent faktisk kan sælges, om det bliver hele ejendommen eller blot dele af den, forklarer skovrider og chef for arealenheden i Naturstyrelsen Søhøjlandet, Søren Hald.

- Kan der komme et udspil i år?

- Ja, det vil være ambitionen. Men det er lidt ude af mine hænder i forhold til, hvor hurtigt tingene vil gå. Overdragelse til Freja kan kun ske nogle gange om året med faste intervaller, og jeg tør ikke love, at vi når at overdrage Klostermølle til Freja i indeværende år. Men vi skal i hvert fald i år have en afklaring på  hvad der skal ske, siger Søren Hald.

Flere interesser

Statens overvejelser om at finde en ny ejer til Klostermølle har fået en lokal arbejdsgruppe til at foreslå, at der etableres et nonprofit-udviklingsselskab, som kan passe bygningerne. For at skabe en indtjening har gruppen foreslået, at Klostermølle bliver et nyt naturcenter, og man kan udleje nogle af lokalerne, så der kan skaffes penge til vedligeholdelse og servicering.

Horsens Kommune har også vist en vis interesse for stedet. I en melding til Miljøministeriet har Horsens Kommune været inde på, at kommunen måske vil overtage stedet, hvis kommunen kan få Klostermølle leveret istandsat og få et driftstilskud med. Ministeriet har foreløbig svaret, at man arbejder videre med en overdragelse til ejendomsselskabet Freja.

Kort sagt er der stadig meget, der skal afklares:

- Vi vil have tid til en grundig snak med Freja om mulighederne, understreger skovrider Søren Hald.

Annonce

Lukkede udstillinger

Indtil for nogle år siden var der flere større udstillinger på Klostermølle, hvor det blev berettet om stedets klosterfortid og den senere industriepoke med papfabrik og turbinedrift.

Møllebygningen rummer en udstilling om papfabrikken, og der findes også udstillingsmateriale om klosterkulturen og naturen i området. Udstillingen i møllebygningen er den største og mest omfattende del af den samlede udstilling, men den har ikke været tilgængelig, siden coronaen holdt sit indtog for et par år siden.

I øjeblikket er der ikke gjort meget ud af at fortælle om Klostermølles omfattende historie, men man finder dog plancher som disse. Tidligere har der været meget mere omfattende udstillinger på Klostermølle, blandt andet i møllebygningen. Foto: Peter Hald

I turbinehuset er der en forholdsvis ny udstilling om turbinedrift, som man kan se gennem ruden. Denne udstilling er imidlertid noget rodet, fordi man efter gennemførelsen af naturprojektet i Klosterkær ikke fik sat plancherne ordentligt på plads. Udenfor på flere af bygningerne hænger der diverse plancher om fabrikken og andre emner, men disse plancher er ret gamle og ikke opdaterede.

I tørreladens ende ved fugletårnet er der en lille udstilling om papproduktionen og om tørreladen. Udstillingen i fugletårnet er stadig tilgængelig, men den er ikke vedligeholdt.

Klostermølle er et utroligt populært sted. Vores tællinger tyder på, at omkring 50.000 mennesker hvert år kommer forbi.

Søren Hald, skovrider

Søren Hald medgiver, at udstillingerne trænger til en grundig opdatering og istandsættelse, men Naturstyrelsen mangler økonomi til det formål.

- Udstillingerne bliver ikke genåbnet lige foreløbig, og hvis det sker, bliver det i givet fald nogle andre end os, der skal gøre det. Vores fokus i Naturstyrelsen er i højere grad blevet rettet mod natur og friluftsliv og i mindre grad på formidling af kulturhistorie. Vi har ikke penge i vores system til at finansiere nye udstillinger på Klostermølle, og vi har ikke bemanding på stedet længere, så det er svært at servicere udstillingerne. Optimalt skulle der jo lukkes op hver dag for en udstilling, men det har vi ikke midler eller mandskab til. Derfor skal vi have afsøgt mulighederne for at finde en ny konstruktion, siger skovrideren.

Der er ingen tvivl om, at der er et stort publikums-potentiale, fastslår han:

- Klostermølle er et utrolig populært sted. Vores tællinger tyder på, at omkring 50.000 mennesker hvert år kommer forbi. Derfor er det også i vores interesse, at vi kan finde en god løsning, så Klostermølle fortsat kan være tilgængelig, siger Søren Hald.

Den store gamle tørrelade blev brugt til at tørre pap i. Det er Danmarks længste træbygning og den eneste af sin slags i landet, men den trænger til maling og vedligeholdelse. Arkivfoto: Peter Hald
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Kultursamvirke deler penge ud

Annonce
Brædstrup Avis

Ældre Sagen tager på tur til Løgumkloster og Gram Slot

Annonce
Brædstrup Avis

Loppemarked og havensdag søger udstillere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Brædstrup Avis

Hidsige traktorer trak godt 2000 gæster til landsby

Brædstrup Avis

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Brædstrup Avis

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Brædstrup Avis

Ildsjæle har været med til at tænde lys i andre menneskers liv - nu har de været gift i 60 år

Brædstrup Avis

Horsensegnens Kulturfestival for 5. gang i Østbirkhallen

Brædstrup Avis

Havetur til mange smukke haver

Brædstrup Avis

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Brædstrup Avis

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Annonce