Annonce
Brædstrup Avis

Et år efter lynnedslag: Nu får landsbykirke nyt tag

Ifølge kirkeværge Olaf Krum kommer skaderne efter det store lynnedslag sidste år til at koste omkring 350.000 kroner. Foto: Henrik Sandvad
Lang behandlingstid i både Kirkeministeriet og Nationalmuseet har forsinket renoveringen af Underup Kirke, efter et lyn sidste år slog ned i kirketårnet.
Annonce

Underup: Man kunne finde rester af mursten og tagsten 50-60 meter væk, efter et lyn tirsdag den 27. august sidste år slog ned i kirketårnet i Underup Kirke.

Ud over nogle rækker tagsten og skader i murværket kostede lynnedslaget også ødelagte el-installationer og automatikken til klokkespillet i tårnet, og døren til kirketårnet blev beskadiget som følge af det lufttryk, der opstod i tårnet, da lynet slog ned.

Der var således store naturkræfter på spil, men i disse dage er de sidste skader fra det store lynnedslag netop blevet ordnet. Det er Sdr. Vissing Murer ApS., som har lagt nyt tag på kirketårnet på Underup Kirke, som første gang blev omtalt i 1345.

- Det er dejligt at få taget ordnet igen, men det har også været længe undervejs. Når der er tale om en gammel, fredet kirke fra 1300-tallet, begynder man ikke lige at ændre på konstruktionen. Det har været igennem Kirkeministeriet og Nationalmuseet, og så stod man pludselig og manglede en bygningskonstruktør, fordi den oprindelige skiftede arbejde. Så kom coronaen, og det trak også sagen ud, men nu lykkedes det endelig, siger kirkeværge Olaf Krum.

Annonce

Et dyrt lynnedslag

Ifølge kirkeværgen var det ikke, fordi taget var i en dårlig forfatning, at det helt skulle udskiftes og ikke blot repareres. Det gør man for forhåbentlig at spare penge på den lange bane.

- Taget var egentlig ganske fint, men man besluttede i Kirkeministeriet, at det var bedst at udskifte hele taget. Det dyreste i projektet er næsten lejen af stilladset, og så vurderede man i ministeriet, at det var bedst at skifte hele taget. Så lever det op til nutidens krav, og det vil kunne holde i mange år frem, siger Olaf Krum

Det er Sdr. Vissing Murer ApS. ved Karl Blaschke, der stod for at lægge det nye tag på kirketårnet i Underup. Foto: Henrik Sandvad

Han oplyser, at udgifterne til reparationerne efter lynnedslaget kommer til at løbe op i cirka 350.000 kroner.

- Vi har været hårdt ramt det seneste års tid. Først kom lynnedslaget, og omkring juletid havde vi indbrud, hvor vi fik stjålet otte kirkestole. I foråret var der nogle, der stjal vores havetraktor. Man siger jo gerne, at der kommer tre kedelige ting efter hinanden, så dem håber vi, at vi har haft nu, siger Olaf Krum med et smil.

Annonce

Dropper lynafleder

I menighedsrådet havde man også overvejet at få installeret en lynafleder på kirketårnet, men den idé droppede rådet hurtigt igen.

- Det ville koste mange tusinde kroner, og vi mente, at vi kunne bruge pengene bedre. I de små 700 år, kirken har eksisteret, har vi aldrig registreret et lynnedslag før sidste år. Så vi håber, vi klarer den igennem i vores tid, siger Olaf Krum med et grin.

Med det nye tag er Underup Kirke næsten så god som ny. Der mangler blot at blive udskiftet en kirkelåge, som tog skade, efter indbrudstyvene stjal kirkens havetraktor.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Her er de nye menighedsråd

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

På sporet af Emma Gad

Annonce