Annonce
Brædstrup Avis

Eks-skoleleder siger farvel til friskole med tungt hjerte

Jens Erik Skals, der i syv år var skoleleder for Bakkelandets Friskole og derefter almindelig lærer et par år, er gået på pension, men han er urolig for sin gamle arbejdsplads. Foto: Peter Hald
Den tidligere skoleleder Jens Erik Skals er bekymret for sin gamle skole Bakkelandets Friskole.

Brædstrup/Nimdrup: Nogle mennesker kan gå på pension med let hjerte, men det gælder ikke den tidligere skoleleder Jens Erik Skals. Han har nu rundet de 65 år og har netop haft sidste arbejdsdag på Bakkelandets Friskole - men han stopper med blandede følelser.

Jens Erik Skals, der har været skolemand i hele 40 år, havde håbet på en harmonisk afsked med den friskole, hvor han selv var leder gennem syv år og lærer de seneste to år - men sådan skulle det ikke gå.

- Jeg er bekymret, meget bekymret. Det er faktisk med en vis portion sorg, at jeg stopper. Jeg ønsker det bedste for Bakkelandets Friskole - jeg har jo selv lagt meget hjerteblod der - men det kan ikke skjules, at skolen er løbet ind i problemer, siger Jens Erik Skals.

Annonce

Især det seneste halve år har været en turbulent tid på Bakkelandets Friskole, hvor mange forældre trak deres børn ud, og hvor en stor del af lærerne og det øvrige personale stoppede. Elevtallet er faldet fra 115 til 65 børn.

Krisen gav sig først udtryk i en stribe lederskift sidste år, og kulminationen kom, da skolens bestyrelse i februar valgte at ansætte en af skolens egne lærere som ny leder.

- Fra personalegruppen kom vi med en markant udmelding. Vi ønskede, at man skulle ansætte en udefrakommende leder med stor erfaring. En person, der kunne se på Bakkelandes Friskole med nye øjne. Her var vi meget tydelige, og det var også et ønske fra mange forældre. Men bestyrelsen lyttede ikke, hverken til forældrene eller personalet. Det kostede tillid, og derfor sagde mange lærere og forældre farvel til skolen, og nogle lærere blev afskediget. Til sidst var jeg den eneste af de gamle lærere, der var tilbage. Jeg valgte at fortsætte frem til sommerferien, fordi jeg ville føre min 9. klasse frem til eksamen, fortæller Jens Erik Skals.

Tilliden bristede

- Ledelse handler meget om tillid, ikke mindst på en friskole. Men tilliden bristede for mange, og det er bekymrende, når en friskole mister lokal opbakning. Det vil jo også få en betydning for skolens økonomi. At skolens elevtal er faldet fra 115 til 65, kan selvfølgelig blive en udfordring for økonomien. Og det er i øvrigt heller ikke billigt at opsige medarbejdere... der kommer en regning, siger Jens Erik Skals.

- Jeg er trist til mode. Jeg er ikke blevet en sur, gammel mand, men jeg er altså bekymret. Skolen har mistet elever over hele spektret, og det kniber også i børnehaven. Der er udsigt til, at der ikke kommer nogen førskolegruppe, og så bliver "fødekæden" jo brudt. Jeg ønsker det bedste for Bakkelandets Friskole og håber på, at de nuværende forældre bevarer tilliden, og jeg har respekt for dem, der kæmper for skolen. Bakkelandets Friskole har været i krise før og har klaret sig. Men det er altafgørende at genskabe tilliden, tilføjer han.

Der var mere smil på i 2017, da Jens Erik Skals stadig var skoleleder på Bakkelandets Friskole. I 2018 stoppede han som leder, men nogen tid efter begyndte skolen at løbe ind i vanskeligheder. Arkivfoto: Søren E. Alwan

Jens Erik Skals har følt, at det har haltet med kommunikationen:

- På en friskole er det nødvendigt med åben og ærlig kommunikation både internt og eksternt. Men jeg synes ikke, at bestyrelsen og ledelsen har grebet det rigtigt an. Bestyrelsen har et ansvar her, og det faldt mig og flere andre for brystet, da der kom en skrivelse fra bestyrelsen, hvor der stod, at en "hetz fra forældre" havde fået nogle af lærerne til at stoppe. Men det har der aldrig været tale om. Ingen lærere er rejst på grund af en "hetz" fra forældre, det vil jeg gerne skrive under på, siger den nu forhenværende friskolemand.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Løb tør for doser: Vaccination uden tidsbestilling trak både 12- og 86-årige til

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Ensomheden skal drives væk: Ældre spiser sammen i Brædstrup

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Kommunen investerede i ny badesø, men giftige alger lukker søen igen og igen for badende

Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Brædstrup Avis

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Brædstrup Avis

Folkeparken fik et løft: Byen har fået et dejligt åndehul her

Brædstrup Avis

Lokalsamfund søger butiksleder: Nim skal bruge en ny købmand

Brædstrup Avis

Otte lokale foreninger fik ekstra penge

Brædstrup Avis

Få dine planter helskindet gennem ferien

Brædstrup Avis

Fire års forarbejde er tæt på deadline: Tre nye byporte skal på plads før stor fest

Brædstrup Avis

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Brædstrup Avis

Munter butiksejer: Vi spiller hinanden stærke i Brædstrup

Brædstrup Avis

Turbo på seniorerne: Ældre Sagen er oppe i omdrejninger igen, men der mangler hænder

Brædstrup Avis

Snart bliver første spadestik taget til en dyr udvidelse af genbrugsplads: Pas på kø og ventetid de kommende måneder

Brædstrup Avis

Fest i gaderne: Forvandlet midtby fejres med musik og togkørsel

Brædstrup Avis

Plante-paradis slår dørene op: Fuchsia-Peter varmer op til Fuchsiaens Dag

Brædstrup Avis

Vær strategisk og spar på din vandregning

Brædstrup Avis

Kendt Brædstrup-borger bliver ny formand for lokalrådet

Brædstrup Avis

Nyt samlingspunkt på handelsgade: Selvstændige skaber et kreativt fællesskab

Brædstrup Avis

By har ligget i et sort mobilhul i årevis: Nu kommer der en 42 meter høj antennemast

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Brædstrup Avis

Eks-skoleleder siger farvel til friskole med tungt hjerte

Brædstrup Avis

Cykelryttere i gang igen

Annonce