Annonce
Brædstrup Avis

Før var hun skrot, men nu er hun flot: Lastbilen Frida har fået roller i flere store danske film om besættelsen

Lastbilen Frida er som hentet ud af en film fra 40'erne, og faktisk er den lille Ford V8 med i flere store danske film. Foto: Peter Hald
En lille Ford V8 lastvogn fra 1939 er med i filmene "Hvidstensgruppen - de efterladte" og "De forbandede år 2".

Brædstrup: Lastbilen Frida fra Brædstrup er blevet noget af en filmstjerne. Den lille Ford lastvogn fra 1939 har medvirket i to store danske film om besættelsen, "Hvidstensgruppen - de efterladte" samt "De forbandede år 2", og den lod sig også se i ottende sæson af den populære tv-serie "Badehotellet".

Frida har et meget autentisk krigstids-look, og det hænger sammen med, at lastbilens ejer, Poul Christensen fra Brædstrup, er ekspert i ting og sager fra besættelsen. Poul Christensen er nemlig formand for Dansk Militaria Forening, en forsamling af historie-interesserede personer, der samler og renoverer genstande såsom våben, uniformer, udrustning og lignende - herunder også krigstids-køretøjer som Frida.

Meget vil gå i glemmebogen, hvis ikke vi var nogle stykker, der nørder med at bevare de her ting.

Poul Christensen

Under den tyske besættelse af Danmark i 1940 til 1945 var det ikke ualmindeligt, at tyskerne konfiskerede danske lastbiler og brugte dem som militær-køretøjer. Historien om Frida begynder med, at Poul Christensen for mange år siden fik fat i et sæt nummerplader, der netop havde siddet på en lastbil, som tyskerne havde snuppet fra en dansk vognmand.

Annonce

Vognmanden fik mirakuløst nok sin bil tilbage efter krigen, og de tyske nummerplader afmonterede han, og de blev lagt på en hylde og glemt... lige indtil de dukkede op under en oprydning, hvorefter Poul Christensen købte dem. Selve lastbilen var for længst blevet skrottet, men nummerpladerne havde overlevet.

Poul Christensen gør klar til en tur med Frida. Lastbilen er i god mekanisk stand og starter som regel velvilligt. Foto: Peter Hald

Igen blev nummerpladerne lagt på en hylde, men Poul Christensen glemte dem ikke, da han var blevet fascineret af historien om den danske lastbil, der blev inddraget i krigen. Så da han en forårsdag i 2019 blev præsenteret for en ægte og nogenlunde køreklar Ford V8-lastbil fra 1939 slog han til, selv om lastbilen dengang var i en ret sørgelig forfatning.

- Der skulle laves rigtig meget - blandt andet var det nødvendigt at skifte hele ladet ud. Men bilen havde i en årrække været stationeret på en flyveplads i Sverige, og den havde ikke kørt ret mange kilometer, så motoren og mekanikken var egentlig i ret god stand, fortæller Poul Christensen.

Sammen med nogle mekanik-kyndige venner fik han restaureret lastbilen, og den blev malet i den særlige "krigs-grå" kulør, som var karakteristisk for tyske militær-køretøjer under 2. verdenskrig.

Frida tager den med ro

Det tog mange, mange timer at få Frida bragt i køreklar stand, men nu kører hun som en drøm.

Den 2200 kubik store V8-motor med 60 hestekræfter starter velvilligt, og det er ikke usædvanligt at se Frida på tur på de små veje omkring Brædstrup. Med lidt fantasi kan man nemt tro, at man er blevet ført tilbage til 1945.

Det er noget af en oplevelse at køre med Frida. Den lavmælte knurren fra den amerikanske V8-benzinmotor og den karakteristiske "sang" fra den gamle gearkasse bidrager til fornøjelsen, og dufte af benzin og olie sætter prikken over i'et.

Den gamle Ford lastvogn har fået navnet Frida. Navnet gør bilen ekstra autentisk, når den skal optræde i film om besættelsen, for tyskerne havde for vane at give deres lastbiler kvindenavne under 2. verdenskrig. Ved at kalde lastbilen Frida kunne Poul Christensen genbruge flere af de originale Ford-bogstaver. Foto: Peter Hald

- Hun er egentlig ret nem at køre. Der er jo ikke servostyring, så der skal bruges til kræfter, når man drejer, men det hele virker. Jeg tager den med ro... Frida er ret lavt gearet, så jeg skal helst ikke køre mere end 55 kilometer i timen, ellers begynder hun at lyde lidt anstrengt. Jeg overvejer at sætte et nyt bagtøj i, så jeg kan køre hurtigere. Det vil være en fordel at kunne køre 70 til 80 kilometer i timen, så jeg ikke skal trække en lang hale af biler efter mig, når jeg kører en tur, siger Poul Christensen.

Navnet Frida er sådan set ikke noget, Poul Christensen har fundet på helt ud i det blå.

- De tyske soldater havde en vane med at give deres lastbiler kvindenavne. Og jeg synes, at Frida passer rigtig godt til Ford'en. Den har jo nogle smukke, feminine linjer. Grunden til, at jeg netop valgte navnet Frida, var, at jeg på den måde kunne genbruge flere af de originale bogstaver i navnet Ford, der jo starter med et flot svunget F, fortæller han.

Som nævnt har Frida haft roller i danske film om besættelsen, og den lille lastbil skal igen optræde i en dansk film med samme tema - nemlig den kommende storfilm "Befrielsen", der får premiere i september næste år, og som har Pilou Asbæk i en af de bærende roller.

- Jeg overværede nogle af optagelserne, og det var imponerende at se, hvordan filmfolkene kunne skabe den rigtige stemning, siger Poul Christensen.

Han er selv blevet brugt som uofficiel konsulent, da han kunne give filmfolkene et par tip - blandt andet om hvordan tyske soldater bevægede sig i et geled. Han blev også hyret som statist, da man pludselig manglede nogen til at spille danske brigade-soldater.

Annonce

Glem ikke historien

Poul Christensen har stor fornøjelse af Frida, men allermest er han fascineret af det historiske element.

I det hele taget er det historien, der er det vigtigste, understreger han:

- Meget vil gå i glemmebogen, hvis ikke vi var nogle stykker, der nørder med at bevare de her ting. Jeg samler også på bøger, og jeg har lige læst en rystende beretning skrevet af den danske modstandsmand Hans Kristian Nielsen, der sad i den tyske arbejdslejr Porta Westphalica. Det er en meget ærlig fortælling om livet i en arbejdslejr, hvor de forfærdelige forhold fik det værste frem i folk. Det er ikke noget, der er blevet skrevet meget om, men det må aldrig glemmes. Vi kan bedre forstå, hvad der sker nu om dage - for eksempel i Ukraine - når vi kender historien, siger Poul Christensen, der i øvrigt er redaktør af foreningsbladet Militaria-Nyt.

Poul Christensen er formand for Dansk Militaria Forening, hvor medlemmerne samler og restaurerer historiske genstande med militært islæt. Her er det gamle tyske feltkikkerter, han har på bordet. Foto: Peter Hald

Hans årelange fascination af historien er udsprunget af, at hans egen bedstefar, Robert Christensen, var modstandsmand.

Og så er der selve tingene, der fortæller deres helt egen historie. Som uddannet maskiningeniør er Poul Christensen ret fingernem, og han er god til at restaurere de genstande, han får ind. Lige nu sidder han og arbejder med gamle tyske feltkikkerter.

- Jeg synes, at det er spændende at se, hvordan tingene er konstrueret, og sådan nogle kikkerter fortæller faktisk en beretning om krigens gang. I starten af 2. verdenskrig blev der brugt gode materialer såsom læder og aluminium, men efterhånden som tyskerne blev mere og mere trængte og manglede ressourcer, måtte de ty til dårligere materialer som pap og bakelit, når de for eksempel skulle fremstille kikkerter og kikkert-tasker, forklarer han.

Lastbilen Frida er heldigvis godt fremstillet og i tiptop form, så nu er den klar til en langtur. I pinsen, 4. til 6. juni, skal Poul Christensen nemlig køre Frida til et stort nostalgisk veteran-træf kaldet "TimeWinder" ved Hundested på Sjælland.

Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Kultursamvirke deler penge ud

Annonce
Brædstrup Avis

Ældre Sagen tager på tur til Løgumkloster og Gram Slot

Annonce
Brædstrup Avis

Loppemarked og havensdag søger udstillere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Brædstrup Avis

Hidsige traktorer trak godt 2000 gæster til landsby

Brædstrup Avis

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Brædstrup Avis

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Brædstrup Avis

Ildsjæle har været med til at tænde lys i andre menneskers liv - nu har de været gift i 60 år

Brædstrup Avis

Horsensegnens Kulturfestival for 5. gang i Østbirkhallen

Brædstrup Avis

Havetur til mange smukke haver

Brædstrup Avis

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Brædstrup Avis

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Annonce