Klostermølle/Vestbirk: Skal området omkring Gudenåen fra Klostermølle til Vestbirk Vandkraftværk udlægges til naturpark?
Det spørgsmål fik cirka 70 beboere i området lov til at gå hjem og tænke over, da Landsbyrådet i Horsens Kommune holdt informationsmøde om muligheden for at etablere en naturpark i området på restaurant Det Lille Røgeri i Voervadsbro torsdag aften.
Mødet var indkaldt af landsbyerne Gantrup, Vestbirk, Voervadsbro, Tønning-Træden samt Grædstrup, og ifølge en af initiativtagerne, Kjeld Søndergaard fra Voervadsbro, kunne en naturpark måske være en god idé, som han blandt andet begrundede med den aktuelle situation i området.
- Vi har nogle af de mest kulturhistoriske spændende steder i vores område, hvor vi kan finde spor fra stenalderen, jernalderen, reformationen og klostertiden. Vi har den tidlige industrialder repræsenteret på Klostermølle med trikotagefabrikken, og vi har nyere industrialder med elproduktion på Vestbirk Vandkraftværk. Området er også meget besøgt især omkring Klostermølle og Den Genfundne Bro, og det er måske også for meget besøgt. Der er dog intet, der tyder på, at interessen for at komme ud i naturen bliver mindre. Derfor har vi fået ideen omkring en naturpark, men det kræver selvfølgelig en bred lokal opbakning, sagde Kjeld Søndergaard.
Natur og formidling
Naturparker er et koncept under Friluftsrådet, som er en slags kvalitetsstempel for et større sammenhængende naturområde, hvor minimum 50 procent af naturparkens areal skal være beskyttet natur. Naturparken skal desuden have tilknyttet et naturparkråd, en administrativ medarbejder, og der skal foregå naturvejledning og formidling af de kulturhistoriske steder i parken.
- Der skal også følge faciliteter med til parkens gæster, både når det kommer til formidling og toiletforhold. På den måde skal der skabes bedre styr på tingene, end der er i dag. En naturpark kan ikke sammenlignes med nationalparker. Naturparker handler om tilgængelighed, beskyttelse og formidling, men det vil også betyde, at der vil komme flere besøgende til området, sagde Kjeld Søndergaard.
Nemmere at udvikle
En naturpark vil give mulighed for at markedsføre og brande hele Gudenå-området fra Klostermølle til Vestbirk Vandkraftværk, og det vil samtidig gøre det lettere at søge private fonde og offentlige støttekroner til udvikling af området.
I øjeblikket arbejder Naturstyrelsen på at finde en ny ejer til Klostermølle, og om kort tid vil Vestbirk Vandkraftværk stå tom og ubrugt hen, når den sidste spærring i Gudenåen i Horsens Kommune fjernes senere på året. Det vil nemlig betyde, at vandkraftværket ikke længere får tilført vand til elproduktion.
Borgmester Peter Sørensen (S)En naturpark kan være en fremragende idé, men det forudsætter et ualmindeligt stort ejerskab fra naboer og beboere i området, og også at alle lodsejere vil spille ind i det.
Derfor er der også lokale overvejelser i gang om at stifte en selvejende institution, som kan drive både Klostermølle og muligvis også Vestbirk Vandkraftværk fremadrettet. Horsens Kommune er nemlig ikke interesseret i at købe bygningerne, understregede borgmester Peter Sørensen på mødet.
- Vi er ikke interesseret i at købe de to bygninger - og da slet ikke fredede bygninger. Kommunerne er underlagt et anlægsloft, så det er rigtig svært for kommuner at løfte sådan en opgave. Det vil derfor være nemmere for en selvejende institution at drive det, fordi de kan søge fondsmidler. Jeg ved også, at der er fonde, der er konkret interesseret i den slags, sagde Peter Sørensen.
Frivillige skal drive naturpark
Borgmesteren kunne til gengæld love, at kommunen gerne ville være behjælpelig med en kommuneplan for naturparken og administrativ hjælp og hjælp til naturvejledning i en mulig naturpark. Han understregede dog, at en naturpark forudsætter en bred lokal opbakning.
- En naturpark kan være en fremragende idé, men det forudsætter et ualmindeligt stort ejerskab fra naboer og beboere i området og også, at alle lodsejere vil spille ind i det. Det er også frivillige kræfter, som skal drive parken lige fra at tømme skraldespande, ordne toiletter og slå græsset. Så det kræver, at der er nogen, der kan se en værdi i at gøre det for sit område. Med en naturpark får man selvfølgelig beskyttet noget, men det giver også mulighed for at benytte noget, som kan have værdi for mange mennesker, sagde Peter Sørensen.
Et års tænketid
På informationsmødet i Det Lille Røgeri var det ikke meningen, at der skulle træffes beslutninger for eller imod en naturpark. Det blev således kun stillet få kritiske spørgsmål til ideen, mens endnu flere havde opklarende spørgsmål til naturpark-ideen.
Konklusionen blev imidlertid, at folk nu får mulighed for at overveje, hvad de synes. Samtidig ville Landsbyrådet holde øje med udviklingen i det næste års tid, hvor der også forventes afklaring omkring ejerskabet af Klostermølle, og hvad der skal ske med Vestbirk Vandkraftværk.
- Så holder vi et nyt møde til næste år, men til den tid vil vi spørge folk mere ind til, hvad de mener om planerne, og om vi skal gå videre med det, sagde Kjeld Søndergaard efter mødet.