Annonce
Brædstrup Avis

Folkeskolen - Den enorme ressource

Hanne Theil, Civilingeniør, PhD

Læserbrev af Hanne Theil, Civilingeniør, PhD, Gammelstrupvej 27, 8740 Brædstrup.

Tak til Heidi Skovbølling Holm for dit positive læserbrev af 7. maj i Brædstrup Avis omkring ”Børnene skal tilbage i skole – og pengene skal arbejde”.

Horsens kommune har tilbage i efteråret valgt at investere flere penge i kommunens folkeskoler, og Brædstrup Skole har i den anledning fået tildelinger i millionklassen.

Annonce

Positivt på den måde at folkeskolen dermed danner grundlaget for et samfund, hvor forskellighed fremmes og polarisering nedbrydes. Børn og unge, som vokser op i et mangfoldigt miljø, vil senere i livet have alle muligheder for at give den positive effekt videre til næste generation og bygge et samfund, hvor vi favner mangfoldigheden.

Et mangfoldigt samfund er præget af at indeholde medborgere med varierende kulturer, tro, praksis og indgangsvinkler på livet, som fortjener lige respekt og værdighed. Min opbakning til folkeskolen og herunder specifikt Brædstrup Skole ligger i deres håndtering af og handlingsplaner for børn med ordblindhed (dysleksi).

Vores søn er ordblind og hans udfordringer har fyldt meget i hjemmet siden hans skolestart, og han har gået det sidste år i 6. klasse på nævnte skole. Vi er blevet mødt med åbenhed og stor forståelse af ledelse og lærere. Der blev meget hurtigt lavet en handlingsplan, leveret en IT-rygsæk, og han har fået relevante kurser.

Han er fra start blevet mødt af en klasselærer, der forstod og spurgte ind, anerkendte og håndterede de udfordringer og følelser, som en 12-årig dreng har, der længe var blevet behandlet som doven, dum og fræk.

I dag har vi en glad og motiveret dreng, som kan lide at lave skolearbejde og som føler, at han i den grad er god nok. De ressourcer, som skolen har og har leveret til vores søn, har fuldstændig ændret perspektivet og lysten til at lære. Det er en ubeskrivelig lettelse og glæde at opleve som forælder.

Dysleksi beskrives som en funktionsnedsættelse i forhold til at koble lyde og grafiske tegn (bogstaver), men det er også en funktionsnedsættelse, der er kulturelt betinget.

Dysleksi er således blevet et tydeligere handikap, fordi vi lever i en udpræget skriftkultur, dvs. man skal være god til at formulere sig på skrift. Der er således en stor gruppe mennesker, der har fået sværere ved at uddanne sig på lige fod med alle andre. Det er alvorligt, for det har stor betydning for det enkelte menneske, men har også betydning for vores samfund.

Statistikker viser en tendens til at et større andel af disse unge falder fra ungdomsdannelserne sammenlignet med unge uden dyslektisk funktionsnedsættelse.

Skolen og hjemmet er grundlaget for at få succes med at løfte opgaven, og her mener jeg virkelig Horsens kommune gør en meget stor indsats. Når børnene bliver spurgt om, hvad de synes er sværest ved at være ordblind, så er det oftest det at være anderledes, anderledes end de andre, der er den største udfordring.

Vores umiddelbare tanke ville nok være, at det er svært at lære at læse og skrive, men nej! Det er således følelsen af at skille sig ud, og følelsen af ikke at være lige så god som de andre i klassen, der fylder for børnene. Derfor er det følelsen af tilstrækkelighed og succes, der skal samarbejdes om i hjemmet og i skolen, således at barnet kan udvikle sig og komme positivt og stærkt ind i fremtiden.

Det er ikke kun børn med dyslektiske udfordringer, der kæmper med følelsen af at være anderledes, det gælder i lige så høj grad for børn med andre udfordringer og diagnoser. Kære forældre og børn med dysleksi. Folkeskolen har ressourcerne og midlerne til at forstå og løfte børn med dysleksi, og personalet er uddannet til at varetage opgaven.

De gør efter min mening et stort og anerkendelsesværdigt stykke arbejde for at hjælpe vores børn og give dem en uddannelsesmæssig fremtid på lige fod med andre børn.

Tusind tak for det. Vi har brug for alle de “skæve” hjerner i vores samfund, de som ofte tænker kreativt og ikke ser stregerne i kasserne. Nietzsche formulerede det så rigtigt: ”Vi må have kaos for at føde en dansende stjerne”.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Løb tør for doser: Vaccination uden tidsbestilling trak både 12- og 86-årige til

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Ensomheden skal drives væk: Ældre spiser sammen i Brædstrup

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Kommunen investerede i ny badesø, men giftige alger lukker søen igen og igen for badende

Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Brædstrup Avis

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Brædstrup Avis

Folkeparken fik et løft: Byen har fået et dejligt åndehul her

Brædstrup Avis

Lokalsamfund søger butiksleder: Nim skal bruge en ny købmand

Brædstrup Avis

Otte lokale foreninger fik ekstra penge

Brædstrup Avis

Få dine planter helskindet gennem ferien

Brædstrup Avis

Fire års forarbejde er tæt på deadline: Tre nye byporte skal på plads før stor fest

Brædstrup Avis

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Brædstrup Avis

Munter butiksejer: Vi spiller hinanden stærke i Brædstrup

Brædstrup Avis

Turbo på seniorerne: Ældre Sagen er oppe i omdrejninger igen, men der mangler hænder

Brædstrup Avis

Snart bliver første spadestik taget til en dyr udvidelse af genbrugsplads: Pas på kø og ventetid de kommende måneder

Brædstrup Avis

Fest i gaderne: Forvandlet midtby fejres med musik og togkørsel

Brædstrup Avis

Plante-paradis slår dørene op: Fuchsia-Peter varmer op til Fuchsiaens Dag

Brædstrup Avis

Vær strategisk og spar på din vandregning

Brædstrup Avis

Kendt Brædstrup-borger bliver ny formand for lokalrådet

Brædstrup Avis

Nyt samlingspunkt på handelsgade: Selvstændige skaber et kreativt fællesskab

Brædstrup Avis

By har ligget i et sort mobilhul i årevis: Nu kommer der en 42 meter høj antennemast

Brædstrup Avis

Tag på skattejagt i Horsens, Odder, Tunø og Juelsminde: Sommerpræmierog vind stor sommerpræmie

Brædstrup Avis

Eks-skoleleder siger farvel til friskole med tungt hjerte

Brædstrup Avis

Cykelryttere i gang igen

Annonce