Annonce
Brædstrup Avis

Foredrag om flygtningelejren i Gl. Rye

Planche fra den permanente udstilling i Gl. Rye Mølle. Foto Marianne Troelsgaard.
Annonce

Træden: Når man i dag kigger ud over landskabet ved Gl. Rye, er det svært at forestille sig, men et af Danmarks smukkeste naturområder tæt ved Himmelbjerget var fra 1945-1948 omdannet til en stor flygtningelejr med ca. 10.000 tyske flygtninge. Med livet som indsats flygtede hele landsbyer fra Tysklands østlige områder i kolonner mod vest, da sovjetiske tropper rykkede frem mod dem for at besejre Hitler i krigens sidste tid. Nogen tid senere befandt de tyske flygtninge sig bag pigtråd i store baraklejre i et land, som indtil for nylig havde været besat af deres landsmænd.

Deres skæbne var lagt i hænderne på danskere, som umiddelbart efter Anden Verdenskrigs afslutning havde al mulig grund til at afsky repræsentanterne for det tyske rige. Således fik en lokal modstandsmand efter krigen en funktion i den to kvadratkilometer store Rye-lejr, og med hans egne ord gik hans syn på tyskerne fra had til medlidenhed.

Annonce

Beretninger fra dagbøger

I foredraget ”Hvis suk var luftballoner…” tager forfatteren til bogen af samme navn tilhørerne med gennem tiden i Flygtningelejren ved Gl. Rye. Annette Jakobsen har mange personlige beretninger at fortælle om ud både dagbøger skrevet i lejren og fra hendes møde med flere af flygtningene her mange årtier senere. En stor del af bogen, og foredraget, bygger på førstehåndskilder. Det er blevet til interviews og brevveksling med ca. 50 personer, tyskere som boede i Rye- lejren og danskere der arbejdede i lejren eller boede i dens nærhed.

Søndagen d. 7. april inviterer Husmoderforeningen kvinder med på gåtur i Rye-lejrens område, der i dag kun har sparsomme spor fra 1940érne, men til gengæld er rig på smuk natur med lyng, birk, fyr og badesøen Blidsø. Mere info herom lige efter foredraget. Foredraget arrangeres af Træden Forsamlingshus og Trømmelsstrup Husmoderforening i fællesskab. Der serveres kaffe og te i pausen.

Alle er velkomne til en både berigende og gribende aften i forsamlingshuset, hvor dørene åbner kl. 18.30, men forhåndstilmelding er nødvendigt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Klub støtter klub

Brædstrup Avis

Her er de nye menighedsråd

Annonce