Annonce
Brædstrup Avis

Fremtidsfuldmagt – en god idé!

Advokat Marianne Sørensen hos Brockstedt-Kaalund i Brædstrup. Pressefoto
Brædstrup-advokat Marianne Sørensen informerer fra juraens verden.
Annonce

Kan du sælge jeres fælles hus, hvis din ægtefælle er dement? Og hvem tager sig af dine økonomiske forhold, hvis du bliver hjerneskadet?

Annonce

Kan jeg ikke være ligeglad?

De færreste har spekuleret ret meget over, hvem der skal handle på deres vegne, hvis de bliver ude af stand til selv at træffe beslutninger, fordi de bliver demente, får en hjerneskade eller lignende. Men det er ofte en god idé at have forholdt sig til spørgsmålet om, hvem der skal træffe beslutninger for én, hvis man ikke selv længere er i stand til det. Og det gælder for alle uanset alder.

Eksempelvis kan det blive noget besværligt og tungt for ens ægtefælle at sælge et fælles hus, hvis man sidder på et plejehjem og er blevet ude af stand til at skrive under salgspapirerne. Har man ikke lavet en fremtidsfuldmagt, skal man i gang med en værgesag, og det er både besværligt og tager tid.

Desuden kan det give en vis tryghed, at man ved, hvem der skal tage vare på ens forhold, hvis man ikke selv kan.

Annonce

Hvad er en fremtidsfuldmagt?

En fremtidsfuldmagt er en skriftlig beslutning om, hvem der skal handle i ens navn, når man ikke selv er i stand til det.

Man kan i fuldmagten træffe beslutning om hvem der skal varetage de økonomiske forhold - for eksempel, hvem der skal sælge ens aktiver, og styre bankkonti mv. Man kan også træffe beslutning om, at fuldmægtigen skal kunne give gaver af ens formue. Man kan i fuldmagten også bestemme, hvem der skal varetage de mere personlige forhold, herunder have indflydelse på pleje, aktindsigt i journaler mv.

Omfanget af fremtidsfuldmagten bestemmer man selv og man kan også give fuldmagt til flere.

Annonce

Hvordan laver man en fremtidsfuldmagt?

Når du har besluttet dig for indholdet af din fremtidsfuldmagt, skal den registreres i Fremtidsfuldmagtsregisteret. Der kan man underskrive fuldmagten digitalt med NemID. Herefter skal man inden for 6 måneder vedstå den for en notar i retten. Først herefter er den gyldig.

Annonce

Hvornår træder fuldmagten i kraft?

Når fremtidsfuldmagten er gyldigt oprettet, er den hvilende, indtil den træder i kraft. Fremtidsfuldmagten træder kun i kraft, hvis man på et tidspunkt ikke længere kan varetage sine egne forhold. Det er som udgangspunkt en betingelse, at ens læge afgiver en erklæring om at betingelsen er opfyldt. Herefter skal Familieretshuset tage stilling til, om lovens betingelser for ikraftsættelse af fremtidsfuldmagten er opfyldt.

Når fremtidsfuldmagten sættes i kraft, sørger Familieretshuset for, at det tinglyses i Personbogen. Dette er for at både offentlige og private kan se, hvad din fuldmægtig er berettiget til at gøre på dine vegne. Man skal være fyldt 18 år og kunne handle fornuftsmæssigt for at kunne oprette en fremtidsfuldmagt.

Marianne Sørensen er associeret partner hos Brockstedt-Kaalund og bosat i Rask Mølle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Klub støtter klub

Brædstrup Avis

Her er de nye menighedsråd

Annonce