Annonce
Brædstrup Avis

Friskole rammes af faldende elevtal: Det presser økonomien

Tønning Træden Friskole har været nødt til at tilpasse skolens økonomi efter, at der kommer færre elever i friskolen i de kommende år. Arkivfoto. Henrik C. Sandvad
Tønning Træden Friskole ser ind i en årrække med færre elever på friskolen og i børnehaven. Skolebestyrelsen har derfor tilpasset økonomien, ligesom forældrene må betale mere for at have deres børn gående på skolen.

Tønning-Træden: Efter næsten 10 år med konstant vækst i elevtallet på Tønning Træden Friskole, venter der nu nogle år med færre børn i friskolen og børnehaven.

Nedgangen i elevtallet er ikke uventet ifølge formanden for Tønning Træden Friskole og Børnehave, Martin Bissenbakker Hansson. Bestyrelsen har oplevet færre børn i skolens børnehave i de senere år, og de mindre årgange rammer nu friskolen.

- Det lavere elevtal trænger for alvor igennem næste skoleår, når vi vil opleve et markant fald i elevtallet. I øjeblikket er vi cirka 168 elever på skolen, og vi forventer, at vi er lidt over 150 næste skoleår. Så det er et fald på cirka 15 elever, og det er noget, som presser økonomien, siger Martin Hansson.

Annonce

Prisen stiger

Skoleformanden understreger, at Tønning Træden Friskole generelt har en meget sund økonomi og på ingen måde er i krise, men de færre elever fra næste skoleår gør, at bestyrelsen har været nødt til at skære i udgifterne og hæve forældrenes egenbetaling for at have børn til at gå på skolen.

- Helt konkret stiger forældrenes skolepenge pr. 1. april. Stigningen bliver i gennemsnit på 275 kr. om måneden for at have et barn på Tønning Træden Friskole. Det bliver lidt billigere at have børn i de yngste klasser og lidt dyrere for elever i de ældste klassetrin. Det er selvfølgelig en væsentlig stigning i skolepengene, men det gør blot, at vi nu kommer op på niveau med andre friskoler i nærområdet. Derudover vil vi tilrette vores udgiftsniveau, så det fremadrettet hænger sammen med det lavere elevtal, siger Martin Hansson.

Formand for Tønning Træden Friskole og Børnehave, Martin Hansson, ser positivt på skolens fremtid. Det skyldes ikke mindst en forventning om flere skolebørn, men også øget tilflytning af børnefamilier til Brædstrup-området. Arkivfoto: Henrik C. Sandvad
Annonce

Beholder ture til eleverne

Bestyrelsen har også været i gang med at reducere omkostningerne på skolen for at sikre, at der vil være en friskole med en sund økonomi i årene fremover.

- Vi har reduceret nogle udgiftsposter over hele linjen, men vi har haft nogle ting, som vi ikke ville gå på kompromis med. Det gælder f. eks. vores skolefest, udlandsturene for 8. og 9. klasse, fredags-spisninger og vores skolebyttetur, som vi holder fast i, lyder det fra bestyrelsesformanden.


Vi har jo godt vidst, at den vækst, vi har oplevet i 10 år, ville nå en ende en dag. Vi ser dog stadig lyst på fremtiden.

Martin Hansson, formand for Tønning Træden Friskolen


Han påpeger, at øvelsen med at tilpasse økonomien på skolen ikke nødvendigvis behøver udelukkende at være en dårlig ting.

- Når man har oplevet konstant vækst igennem 10 år, tænker man ikke nødvendigvis over, hvordan man gør tingene. Nu er vi tvunget ud i, at vi må fjerne lidt af de luksusgoder, som den gode økonomi har budt os, men det gør også, at vi får optimeret vores drift. Det kan også overføres på skoleområdet, hvor vi har været meget opdelt i klasser. Her kunne man godt forestille sig, at vi kan køre noget mere samlæsning på tværs. Det kunne være en fordel, fordi vi også har mange hold, hvor kønsfordelingen mellem drenge og piger er skæv, siger Martin Hansson.

Annonce

Forventer flere børn

Generelt ser formanden imidlertid lyst på fremtiden for Tønning Træden Friskole.

- Vi har jo godt vidst, at den vækst, vi har oplevet i 10 år, ville nå en ende en dag. Vi ser dog stadig lyst på fremtiden. Når man kigger i statistikkerne, kan man se, at der er nogle større børneårgange på vej. Det synes vi også svagt at kunne ane i vores børnehave.

- Samtidig er Brædstrup inde i en rigtig positiv spiral med flere byggeprojekter, og der kommer også flere børnefamilier til. Det håber vi, også vil smitte af på vores skole. Men det er klart, at vi har en opgave nu med at sprede budskabet om, at vi har ledige pladser i vores skole og børnehaver, og derfor skal vi også fremover være aktive, når det kommer til markedsføring, siger Martin Hansson.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Ny kunderådgiver

Brædstrup Avis

Genbrugshallerne åbner igen

Brædstrup Avis

Regionen lukker testcenter

Annonce