Annonce
Brædstrup Avis

Gammel kirke har fået moderne radiatorer

Susse Laursen og Lene Arp (t.h.) fra menighedsrådet ses her ved kirkebænkene i Føvling Kirke. Under bænkene kan man lige ane de nye radiatorer. Foto: Peter Hald
Et nyt varmesystem sikrer stabil varme i Føvling Kirke. Det udtjente, gamle oliefyr er erstattet af elradiatorer.
Annonce

Føvling: Kirkegængerne i Føvling og omegn kan fremover sidde lunt og godt i den gamle middelalderkirke, når der er gudstjeneste eller andre kirkelige handlinger.

Sådan har det ikke været hele tiden. Kirkens gamle oliefyr, der stammede helt tilbage fra 60'erne, var begyndt at få nykker, og man kunne ikke altid være sikker på, at der var varme i kirken.

Men nu er det udtjente og ustabile oliefyr skiftet ud med moderne elradiatorer, der er diskret anbragt under kirkebænkene.

Projektet har været i gang hen over sommeren, mens kirken har været lukket, men nu er kirken klar igen, og den officielle genindvielse finder sted søndag 27. september ved en høstgudstjeneste, der begynder klokken 19.

- Det er vigtigt, at der er stabil varme og et godt indeklima her i kirken. Det er jo en gammel middelalderkirke, som vi skal passe på, og med de nye radiatorer er vi sikre på, at der både er varmt og fugtfrit inde i kirken, fortæller menighedsrådsformand Susse Laursen.


Det er vigtigt, at der er stabil varme og et godt indeklima her i kirken.

Susse Laursen, menighedsrådsformand


I samme omgang har kirken fået et nyt elkabel, der er ført op fra vejen og ind gennem våbenhuset.

Annonce

Nyt altertæppe

For yderligere at forbedre indeklimaet er der blevet installeret ventilationsriste i kirkens vinduer. De er fremstillet af en lokal smed og passer elegant ind i de gamle vinduer.

Et nyt altertæppe er også kommet til. Det er udført af den islandskfødte kunstner Elin Stefánsdóttir fra Knebel, og det er holdt i grønne, gule og røde nuancer med korsmønstre.

- Det gamle altertæppe, der var broderet af lokale kvinder, var desværre blevet helt tyndslidt, fortæller Lene Arp fra menighedsrådet.

Alt i alt har det været et større projekt, der løber op i 1,1 million kroner.

Annonce

Nyt orgel på vej

Men man er ikke færdig med at gennemføre forbedringer i Føvling Kirke. Det godt 50 år gamle orgel skal også udskiftes. Det er blevet svært at stemme, og i løbet af 2021 vil et nyt orgel blive installeret. Menighedsrådet har besluttet sig for at få den slovenske orgelbygger Tomaz Mocnik til at fremstille et nyt orgel.

- Der er ingen tvivl om, at det nye orgel vil komme til at lyde bedre, og det vil også have flere registre, så det kan noget mere. Det kommer til at koste 2,5 millioner kroner, men det er også en måde at fremtidssikre kirken på, at vi får et orgel, der kan bruges i de næste 50 år, fortæller Lene Arp.

Man satser på, at det nye orgel kan indvies første søndag i advent 2021.

Susse Laursen og Lene Arp ved det gamle orgel, der skal udskiftes næste år. Foto: Peter Hald

Menighedsrådet har brugt en hel del tid på  at undersøge markedet for kirkeorgler, og man endte med at beslutte sig for Tomaz Mocnik, der blandt andet er endt for at genbruge dele fra de gamle orgler.

Apropos menighedsråd, så fik Føvling valget af menighedsrådsmedlemmer klaret ved valghandlingen i forrige uge. Ud over Susse Laursen, der p.t. er formand, og Lene Arp, der er kontaktperson, blev også John Nielsen, Egon Rasmussen og Anette Starup valgt. Som suppleanter fik man valgt Lars Frandsen, Martin Jørgensen og Simon Kristensen.

-


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

BIF-vinderen er fundet

Annonce