Annonce
Brædstrup Avis

Grønt genbrug for første gang: Betonvirksomhed leverer belægningssten af knuste betonsten til genbrugsplads

Salgschef fra IBF Kim Falkenberg forventer, at betonvirksomheden vil lave flere projekter med genbrugssten i fremtiden som det på Brædstrup Genbrugsplads. Foto: Mads Dalegaard
Betonvirksomheden IBF har produceret et helt ny type belægningsten til genbrugspladsen i Brædstrup. Stenene er lavet af knuste betonssten, hvor helt op til 70 pct. stammer fra genbrugssten, og dermed skrives der et lille stykke danmarkshistorie.

Brædstrup: Der er tænkt i grønne og cirkulerer løsninger i forbindelse med udvidelsen og renoveringen af Brædstrup Genbrugsplads.

En af de virksomheder, som er med til at levere bæredygtige løsninger til den store modernisering af genbrugspladsen, er betonvirksomheden IBF.

Virksomheden leverer de mange betonfliser, der skal være på genbrugspladsen, når den vokser fra de nuværende 4800 kvm. til 13.500 kvm. Her har IBF som noget nyt brugt knuste sten i produktionen. Faktisk består fliserne af 70 pct. knuste sten, og det er lidt af et stykke danmarkshistorie.

Annonce

- Det er den første og største plads i Danmark, som bliver lavet af belægningssten, der er lavet af tilslag af knuste materialer og helt op til 70 pct. Det har vi aldrig prøvet før, siger Kim Falkenberg, der er salgschef i IBF og privat bor i Brædstrup.

Genbrugssten fra Horsens

Stenene kommer fra genbrugspladsen i Horsens, når borgerne har smidt gamle belægningssten, fortovssten eller andre betonsten ud. Herefter er 1200 ton knuste sten kørt til IBF's fabrik i Lund, hvor belægningsstenene er produceret påny.

- Det her er jo en form for cirkulær økonomi. Det er et forsøg, vi har lavet i samarbejde med Horsens Kommune, hvor vi prøver at blive dygtigere til det. Men det er umiddelbart ikke lige noget, man lige gør. Vi er udfordret af det knuste beton, som stadigvæk indeholder en smule reaktivt cement, og når det tilsættes vand, begynder det at arbejde igen. Det er dog lykkedes os at lave genbrugssten, men det var ikke sket uden mine dygtige kolleger, som har mange års erfaring, siger Kim Falkenberg.

Selvom belægningsstenene er lavet af knuste betonsten skulle holdbarheden være lige så god ifølge IBF. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Flere projekter i fremtiden

I øjeblikket står der 7000 kvm. belægningsfliser produceret på den nye metode med genbrugssten på IBF's lager i Horsens og venter på at komme ud på genbrugspladsen i Brædstrup. Selvom der er tale om genbrugssten, skal belægningsstenene nok holde til lastbiler og trailere på genbrugspladsen, lover salgschefen.

- De er så nye, at vi ikke kender stenenes styrke endnu 100 pct. Men vi har lovet Horsens Kommune, at de holder samme styrke, og de holder det samme i frost/tø som sten, der er lavet i jomfruelig tilstand. Vi laver ikke noget, der ikke holder, siger Kim Falkenberg.

Det er den første og største plads i Danmark, som bliver lavet af belægningssten, der er lavet af tilslag af knuste materialer og helt op til 70 pct.

Kim Falkenberg, salgschef i IBF

Han understreger, at brug af genbrugssten kun kan bruges til udvalgte projekter, da der ikke er nok genbrugssten til at nedlægge grusgrave eller betonproduktionen. Han forventer dog, at IBF godt kan lave lignende projekter med Horsens Kommune eller andre i fremtiden.

- Hvis man på sigt finder ud af, at det her er en god idé. Så kunne det være, at de knuste materialer fra borgerne i Horsens Kommune kunne bruges til at lave fortovsfliser til kommunen. Det har vi i hvert fald snakket om, men i første omgang skal vi høste nogle erfaringer, siger Kim Falkenberg.

Ud over belægningsstenene på Brædstrup Genbrugsplads bliver det nye hus på pladsen lavet af genbrugsmaterialer. Her kommer murstenene fra den tidligere slusemesterbolig på Schüttesvej i Horsens. Her er stenene blevet taget nænsomt ned for at få nyt liv på Brædstrup Genbrugsplads, som forventes færdig til næste forår.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce