Annonce
Brædstrup Avis

Historisk perle i kikkerten: Politiker foreslår, at Horsens Kommune skal købe Klostermølle

Den gamle turbinebygning ved Klostermølle er et vidne om den tidligste industri i Danmark. Foto: Peter Hald
Forslag fra byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V): Opret selvejende institution, der kan drive Klostermølle, og lad Horsens Kommune overtage stedet.

Klostermølle: De statelige bygninger ved Klostermølle bliver beundret af de mange turister, der besøger stedet. Kanosejlere kommer ofte forbi og lægger til, de fugleinteresserede benytter sig af fugletårnet - en udkiksplads oppe under loftet i den gamle tørrelade - og Klostermølles gamle turbinebygninger bliver studeret af dem, der interesserer sig for historie. Og så er der alle dem, der bare tager en vandretur i området.

Kort sagt er det et velbesøgt sted, men Klostermølles bygninger trænger til en kærlig hånd, og stedets muligheder er ikke blevet tilstrækkeligt udnyttet af Naturstyrelsen, der ejer bygningerne. Det mener byrådsmedlem Ole Dahl Kristensen (V), der nu er på vej med et forslag til byrådet i Horsens Kommune:

Nemlig at bevilge penge til en undersøgelse, der skal belyse, hvilke muligheder kommunen kunne have ved at engagere sig i en overtagelse af Klostermølle.

Annonce

Selvejende institution?

- Man kunne etablere en selvejende institution på Klostermølle, der stod for den daglige drift, og man kunne så forestille sig, at Horsens Kommune kunne eje selve stedet. Nu skal vi snart til budgetforhandlinger, og her ville det være fint, hvis Horsens Kommune kunne afsætte midler til en undersøgelse af, hvordan den fremtidige struktur på Klostermølle kunne være, siger Ole Dahl Kristensen.

Han siger videre, at disse ideer er blevet drøftet i Venstres gruppe, og han har endvidere tænkt sig at tage kontakt til Socialdemokratiet og de øvrige partier i byrådet for at få gang i en drøftelse af mulighederne på Klostermølle.

Ganske vist er Klostermølle ikke sat til salg lige i øjeblikket, men Ole Dahl Kristensen mener, at det sikkert kun er et spørgsmål om tid.

Han henviser til, at Naturstyrelsen af økonomiske årsager er ved at skille sig af med en række af sine ejendomme, og således solgte Naturstyrelsen tidligere på året den kendte ejendom Tønballegård ved Snaptun til erhvervsmanden Alan Nissen.

Den store gamle tørrelade blev brugt til at tørre pap i. Det er Danmarks længste træbygning og den eneste af sin slags i landet, men den trænger til maling og et tjek. Foto: Peter Hald

- Det vil være tæt på en katastrofe, hvis Klostermølle blev solgt til en privat køber, der måske ville lukke af for folks mulighed for at besøge stedet. Det vil være synd, for dels er Klostermølle et skønt naturområde, og dels er der meget historie derude, siger Ole Dahl Kristensen.


Det vil være tæt på en katastrofe, hvis Klostermølle blev solgt til en privat køber, der måske ville lukke af for folks mulighed for at besøge stedet.

Ole Dahl Kristensen


At etablere en selvejende institution på Klostermølle med Horsens Kommune som medspiller kunne sikre, at stedet fortsat kunne bruges af offentligheden - og ikke mindst at Klostermølles tusindårige historie kom meget mere frem i lyset, påpeger han.

Den første vandmølle blev skabt i 1100-tallet af munke, der gravede Klosterkanalen og etablerede Voer Kloster, og i de efterfølgende århundreder så man de første eksempler på industri - blandt andet med fremstilling af pap og en turbine, der lavede strøm.

Annonce

Meget at fortælle

- Der er så meget at fortælle om Klostermølle, og det er synd, at der ikke længere er nogen velfungerende udstillinger på stedet. Hele området er jo også naturmæssigt meget interessant på grund af det store Klosterkær-projekt, der hænger sammen med det nye projekt omkring frilægning af Gudenåens løb ved Vestbirk vandkraftværk, siger Ole Dahl Kristensen.

- Ikke mindst er det et populært område. En ganske almindelig søndag kan der være over 100 biler derude, og set fra et turisme-perspektiv kan det jo bruges som en del af markedsføringen af Horsens Kommune, tilføjer han.

Klostermølle er en populær turistdestination, ikke mindst for kanosejlere. Foto: Peter Hald

Klostermølles bygninger er i sig selv interessante, ikke mindst den gamle sorte trælade, der engang blev brugt til at tørre pap i. Der findes ikke andre tilsvarende bygninger i Danmark.

Men som nævnt kunne bygningerne have gavn af håndværkerbesøg:

- Klostermølle trænger til vedligeholdelse, og det er blevet mindre tilgængeligt, end det har været. Blandt andet er stedets udstillinger helt lukket af, og i en periode var toiletterne også spærret af. Servicen er faldet, og det samme er Naturstyrelsens opmærksomhed over for Klostermølle. Derfor er det på tide at overveje en ny fremtid for stedet, siger Ole Dahl Kristensen.

Klostermølle

Klostermølle var oprindelig vandmølle for Voer Kloster, som lå nær ved Gudenåens udløb i Mossø. Munkene ændrede Gudenåens løb og gravede den 1300 meter lange Klosterkanal for at skabe et fald, som kunne drive en vandmølle på stedet.

I mange år nød forskellige virksomheder godt af vandkraften - blandt andet en papfabrik. Produktionen fortsatte frem til 1974, da en del af bygningerne brændte. Den lange tørrelade - Danmarks længste træbygning - blev dog bevaret.

Vandmøllen er ikke i drift mere, men turbinebygningerne er der stadig.

Staten købte stedet i forbindelse med en større fredning omkring Mossø og Vissing Kloster. I dag ejer Naturstyrelsen bygningerne. En af bygningerne bruges af foreningen Natur & Ungdom.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce