Annonce
Brædstrup Avis

Hver fjerde fyrværkeriulykke rammer et barn

Flot ser det ud med fyrværkeri, men det kan være meget farligt - især for børn. Arkivfoto: Martin Ravn
Sidste nytår kom 61 børn under 15 år til skade med fyrværkeri. Børn var derfor ofre for hver fjerde fyrværkeriulykke.
Annonce

Danmark: Fra den 27. december til og med den 1. januar er det lovligt at anvende fyrværkeri i Danmark. Fyrværkeri er da også både flot og farverigt henover den mørke nattehimmel, men det farlige krudt er også årsag til, at mange danskere kommer ud for en ulykke.

- Nytårsaften og nytårsdag i nytårsdøgnet 2018/2019 måtte 61 børn under 15 år en tur på skadestuen som følge af en fyrværkeriskade. Selvom det er tredje år i træk at antallet af fyrværkeriulykker med børn under 15 år falder, står børnene stadig for en fjerdedel af fyrværkeriulykkerne. Blandt børnene er det særligt de 11-14-årige, som er udsatte - de stod for to tredjedele af børnenes skader sidste nytår, fortæller overlæge Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital.

Tal fra Ulykkes Analyse Gruppen viser, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn i nytårsdøgnet 2018/2019 havde beskyttelsesbriller på. Samtidig er antallet af øjenskader steget siden forrige nytårsdøgn. Og det er rigtig ærgerligt, da synsskader kan følge børnene resten af livet.

- Det er langt fra tilfredsstillende, at kun halvdelen af de tilskadekomne børn havde sikkerhedsbriller på sidste nytår. Og dette tal skal ses i lyset af, at mere end hver tredje fyrværkeriulykke blandt børn under 15 år sidste år var en øjenskade, siger Jens Lauritsen og fortsætter:

- Brug af sikkerhedsbriller er klart den bedste måde at beskytte sig mod øjenskader. Og det gælder både, når man er tilskuer, og når man selv tænder op. Jeg kan derfor ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at bruge sikkerhedsbriller. Af tallene fra Analyse Gruppen fremgår det yderligere, at cirka halvdelen af de 61 tilskadekomne børn mellem 0-14 år selv havde antændt fyrværkeriet. Men børn forstår ikke altid faren ved fyrværkeri, og at det skal behandles med stor respekt. Derfor anbefaler Børneulykkesfonden og Ulykkes Analyse Gruppen altid, at antændelsen overlades til de voksne.

- Som udgangspunkt bør børn ikke antænde fyrværkeri. Og derfor bør man som forælder også holde godt øje med sine børn nytårsaften og være der til at guide dem og sætte regler, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Hun fortsætter:

- Når man på et tidspunkt vurderer, at ens barn er gammel nok til at omgås fyrværkeri, er det en god ide at tage en snak med dem om, hvordan man omgås det på en sikker måde og fortælle dem om Sikkerhedsstyrelsens fem fyrværkeriråd. Vi anbefaler dog stadig, at der er en voksen til stede, som holder øje med, at optændingen foregår på en sikker måde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Senioridræt starter sæsonen

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce