Annonce
Brædstrup Avis

Jesper brugte OCR-løb til at komme ud af alkoholmisbrug: Nu har han og vennerne startet deres egen klub

I 2014 besluttede Jesper Thomsen fra Nim at komme sit alkoholmisbrug til livs. Vejen ud af alkoholen gik gennem OCR-løb, som han har dyrket aktivt lige siden. Nu har han og vennerne stiftet deres egen klub i Brædstrup.

Hårup: Pulsen er høj, og vejtrækningen er hurtig og dyb, mens 39-årig Jesper Thomsen fra Nim er i gang med at løbe op og ned ad en bakke med to sandsække på skuldrene. Sveden løber på panden, og T-shirten er våd, da det ikke er den første tur, Jesper Thomsen tager med sandsækkene denne onsdag aften.

Et lille stykke derfra er nogle andre i gang med at øve sig i armgang igennem nogle løsthængende bøjler, der hænger i reb fra træerne. Øvelsen kræver både smidighed, styrke og ikke mindst teknik, og der ryger da også et par bandeord fra deltagerne, mens de prøver at kæmpe sig hen til enden, hvor der hænger nogle bildæk, man kan kaste sig over på.

OCR-løb har hjulpet Jesper Thomsen fra Nim ud af alkohol. Nu har han startet OCR Brædstrup, hvor medlemmerne kan prøve alternativ træning ude i naturen. Foto: Henrik C. Sandvad

Der er fuld gang i træningen i OCR Brædstrup. Her træner seks til otte deltagere hver onsdag i et lille skovstykke på Hårupvej syd for Brædstrup, som klubben har fået lov at låne af en lokal landmand. Banen har Jesper Thomsen sammen med vennerne Kenneth Sørensen, Dennis Gilling og Morten Fejrskov Malund selv bygget af gamle træplanker, bildæk, reb og ikke mindst en masse knofedt.

Annonce

- Vi har bygget en bane, hvor det handler om at forcere en masse forhindringer herude i naturen. Man skal hænge i armene, kravle under noget og løfte nogle tunge ting. Så der er lidt af alt inden for alternativ træning, siger Jesper Thomsen i en kort pause fra strabadserne.

Forhindringerne har Jesper Thomsen og vennerne selv bygget af gamle genbrugsmaterialer. Foto: Henrik C. Sandvad

Mudderkravl og fællesskaber

OCR står for Obstacle Course Racing (løb med forhindringer), og det er blevet en utrolig populær sport verden over. Sporten har også i de seneste år ramt Danmark, og der er stadig flere og flere, der vil teste sig selv og kravle i mudder, løbe i udfordrende terræn og klare selv de sværeste forhindringer. Endnu er der kun omkring 12-13 OCR-klubber i Danmark, og i Brædstrup blev klubben etableret for godt et år siden.

- Det sjove ved OCR er, at man aldrig rigtig ved, hvad man bliver udsat for. Det kan være tunge løft, kravle igennem mudderhuller, eller hvad det nu er. Det kan også godt være, at OCR er en konkurrencesport for en lille del af os, men fællesskabet i OCR er bare kæmpe-kæmpestort. Hvis man kommer til en forhindring og ikke lige kan komme over, så kommer der altid én og løfter dig op og hjælper dig igennem. Så der er et kæmpestort fællesskab, og det var også det, som tændte mig for år tilbage, da jeg prøvede OCR for første gang, siger Jesper Thomsen.

Annonce

Ud af misbrug

Netop fællesskabet og sporten OCR har haft en stor betydning i Jesper Thomsens liv. Efter et langt liv med alkohol besluttede Jesper i 2014, at han ville ud af sit misbrug, og her var OCR-løb det, som fik ham til at lære nye bekendtskaber og skabe en sundere vej frem for ham selv.

- Jeg har drukket mig fuld i al den tid, jeg kan huske. Så da jeg lagde alkoholen på hylden, skulle jeg have min tid til at gå med noget andet. Her opdagede jeg på nettet, at der var noget, som hed OCR og forhindringsløb. Så jeg meldte mig til et løb på Sjælland og kørte derover en tur en lørdag, og lige siden har jeg været bidt af det, siger Jesper Thomsen.

Løb med sandsække op og ned af bakken i skoven er en disciplin, som fik pulsen i vejret på deltagerne. Henrik C. Sandvad

Han lægger ikke skjult på, at OCR-sporten har været med til at give ham et meningsfyldt liv og nye venner, som ikke var del af Jespers gamle drukkultur.

- Min hverdag førhen var, at jeg drak et par øl, inden jeg tog på arbejde, for ellers kunne jeg ikke magte mit arbejde. Når jeg så fik fri, kørte jeg med det samme ind på kroen eller bodegaen og drak mig fuld, og så var jeg der, indtil jeg gik i seng. Sporten har hjulpet mig til et mere meningsfyldt liv og nogle nye kammeratskaber. Så det har egentlig hjulpet mig til at få en hverdag, hvor jeg ikke behøver at køre ind på kroen hver dag og drikke mig fuld, fordi der nu er noget andet for mig, siger Jesper Thomsen.

Annonce

Nye venner

I dag dyrker Jesper sport flere gange om ugen. Han er i fast job og ser sine børn på fast basis, hvilket ikke var tilfældet, da han drak. Jesper går også ofte til AA-møder, hvor han får snakket sine hverdagsproblemer igennem, så han ikke får tanker om at begynde at drikke igen.

Muren er en klassisk disciplin inden for OCR. Her demonstrerer Kenneth Sørensen, hvordan muren skal forceres. Foto: Henrik C. Sandvad

- Mit liv er blevet vendt rundt, og det har sporten været en kæmpe stor del af. Da jeg holdt med at drikke, forsvandt alle mine venskaber. Dem kunne jeg heller ikke bruge, fordi de eneste venner, jeg havde, var nogle, jeg drak sammen med. Så hele mit liv er blevet vendt på hovedet, og jeg har fået tømt spanden og er begyndt forfra med at fylde noget i. Der har sporten gjort, at jeg har fået en masse venskaber nu.

Sporten har hjulpet mig til et mere meningsfyldt liv og nogle nye kammeratskaber. Så det har egentlig hjulpet mig til at få en hverdag, hvor jeg ikke behøver at køre ind på kroen hver dag og drikke mig fuld, fordi der nu er noget andet for mig.

Jesper Thomsen, formand for OCR Brædstrup
Annonce

Klub skal vokse

Med OCR Brædstrup håber Jesper, at han kan give andre nogle af de samme gode oplevelser, han selv har haft med sporten. Samtidig vil han gerne give folk mulighed for at træne OCR mellem løbene, hvor man får lært nogle teknikker og er sammen med andre med samme interesse for forhindringsløb.

- Jeg håber, vi kan få en halvstor forening op at stå, som har en fast medlemsskare og på sigt mere end én træning om ugen - måske også nogle børnehold og ungdomshold. Så vi kan vise, at den her sport også kan noget. Brædstrup har i forvejen mange sportsgrene at vælge imellem, men jeg synes, den her sport kan noget specielt, fordi vi er ude hele året. Det er noget andet end et fitnesscenter eller spille fodbold - især fordi at fællesskabet er så stort inden for OCR, hvor folk altid står klar til at hjælpe én, hvis man har problemer, siger Jesper Thomsen.

OCR- holdet i Brædstrup efter en times strabadser i det lille skovstykke på Hårupvej syd for Brædstrup by. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Kultursamvirke deler penge ud

Annonce
Brædstrup Avis

Ældre Sagen tager på tur til Løgumkloster og Gram Slot

Annonce
Brædstrup Avis

Loppemarked og havensdag søger udstillere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Brædstrup Avis

Hidsige traktorer trak godt 2000 gæster til landsby

Brædstrup Avis

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Brædstrup Avis

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Brædstrup Avis

Ildsjæle har været med til at tænde lys i andre menneskers liv - nu har de været gift i 60 år

Brædstrup Avis

Horsensegnens Kulturfestival for 5. gang i Østbirkhallen

Brædstrup Avis

Havetur til mange smukke haver

Brædstrup Avis

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Brædstrup Avis

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Annonce