Annonce
Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Benny Thomsen ved sin skolevogn. Han har rundet sit 50-års jubilæum, men her på det seneste har han ikke været helt så glad for sit job som førhen. Bureaukrati og "corona-klumper" i systemet har gjort jobbet vanskeligt. Foto: Peter Hald
Østjyllands mest erfarne kørelærer, Benny Thomsen fra Brædstrup, er ikke glad for, at der er kommet ventetid til køreprøver.

Brædstrup: En lyseblå VW Golf holder uden for et hus på Tønningvej i Brædstrup, og umiddelbart ligner den mange andre biler af samme type - bortset fra en vigtig detalje: På taget af bilen er der et hvidt skilt med teksten "Skolevogn".

Så ved de fleste i Brædstrup og omegn, hvem bilen tilhører. Nemlig Benny Thomsen, indehaver af Bennys Køreskole gennem 50 år.

Du læste rigtigt. 50 år i kørelærerbranchen...

Annonce

Den 73-årige Benny Thomsen har for nylig fejret 50-års jubilæum som kørelærer, og han har ikke tænkt sig at slippe foden fra speederen lige foreløbig. Omend tanken har strejfet ham:

- Jeg kunne jo være gået på pension som 65-årig, og de seneste 10 år har jeg sagt til mig selv: "Næste år stopper du". Men det er jo ikke blevet til noget. Jeg holder af mit arbejde. Og jeg synes, at jeg foretager mig noget nyttigt. Det er interessant at lære de unge at køre bil, og i dag må man jo konstatere, at biler er blevet mere og mere uundværlige. Der bliver jo skåret kraftigt ned på den offentlige trafik, og de fleste husstande har to eller tre biler, siger Benny Thomsen.


De sidste 10 år har jeg sagt til mig selv: "Næste år stopper du". Men det er jo ikke blevet til noget.

Benny Thomsen, kørelærer


Blikket er skarpt som altid, og hænderne er stærke. Benny Thomsen holder sig i topform ved at fælde træer i sit lille skovstykke ved Silkeborg og kløve det bagefter.

Under corona-nedlukningen brugte han fire måneder som skovarbejder, og brændestablen derhjemme er godt fyldt.

- Det er virkelig afstressende. Det gør mig godt at kløve træ, og hvis jeg har haft en vanskelig elev, kan jeg flække en hvidgran i ét hug, siger han med et drilsk grin.

Bekymret for bureaukrati

Benny Thomsen er en munter mand, men der er tendenser i tiden, der bekymrer ham og hustruen Anna Lise, der hjælper til med det administrative. Parret ser med kritiske øjne på det tiltagende bureaukrati og de mange regler, der er kommet til.

Og så er det ikke blevet bedre at, at corona-nedlukningen har gjort livet meget vanskeligere for kørelærerne og deres elever:

- Der er kommet "klumper i systemet". Vi blev jo lukket ned i fire måneder, og nu står eleverne i kø. Det er blevet meget svært at skaffe tider til køreprøver, og der er mangel på prøvesagkyndige til køreprøverne, især her i Sydøstjyllands Politikreds. De er synd for de unge mennesker, der må vente - selv har jeg to hold, der venter på køreprøve - og det er også synd for dem, der skal generhverve kørekortet. Mange af dem skal jo nå det inden for en vis tidsfrist, siger Benny Thomsen.

Denne træ-bil fik Benny Thomsen i jubilæumsgave. Den er specialfremstillet af firmaet Kay Bojesen Denmark. Foto: Peter Hald

Måske bliver det bedre. Den 1. oktober overtager Færdelsstyrelsen ansvaret for at stille med mandskab til kørekort-administration og køreprøver fra politiet.

- Det er jeg spændt på. Det skal helst blive bedre. Dansk Kørelærer-Union har ligefrem brugt udtrykket "ventetids-helvede, siger Benny Thomsen.

Mængden af regler og kravene til kørelærerne er steget i årenes løb. Der er meget, der skal nås, og der vanker bøder til kørelærerne, hvis de træder ved siden af. Kravet er mindst 31 moduler, og mørkekørsel, manøvrebaner, motorvejskørsel med mere er obligatorisk. Meget af det er fornuftigt nok, mener Benny Thomsen, for trafikmængden er steget, og kravene til bilisterne er steget. Men netop derfor ser han gerne, at antallet af praktiske køretimer stiger fremfor mængden af teori.

- Vi blev jo lukket ned i fire måneder, og nu står eleverne i kø. Det er blevet meget svært at skaffe tider til køreprøver, og der er mangel på prøvesagkyndige til køreprøverne, siger Benny Thomsen. Foto: Peter Hald

Problemet med "propper i systemet" er bare ikke så sjovt.

- Flere af mine kolleger bliver rigtig stressede - det kan jeg høre, når jeg taler med dem. Selv kan jeg da stadig sove om natten, siger Benny Thomsen.

Annonce

Sled otte Golf'er op

Den erfarne kørelærer har dog også en hel del at glæde sig over. I de 50 år har han med succes lært 2500 personer at køre bil, og det er blevet fejret på usædvanlig vis.

På en reol i stuen står der en bil af træ - et stykke specialfremstillet Kay Bojesen-brugskunst, som Benny Thomsen fik i jubilæumsgave.

Den bil kaster han ofte et kærligt blik på, og han kan ikke lade være med at tænke på, at han i tidens løb har slidt mindst otte køreskole-Golf'er op...

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Ung ildsjæl i spidsen for snart 100-årig idrætsforening

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Sol, hygge og musik: Mejeritorvet blev fyldt

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Inden Gudenåens vand kommer: Små broer skal sikres

Brædstrup Avis

Fra Island til Danmark: Yogalærer åbner center på Bredgade i Brædstrup

Brædstrup Avis

Løb tør for doser: Vaccination uden tidsbestilling trak både 12- og 86-årige til

Brædstrup Avis

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Brædstrup Avis

Ensomheden skal drives væk: Ældre spiser sammen i Brædstrup

Brædstrup Avis

Kommunen investerede i ny badesø, men giftige alger lukker søen igen og igen for badende

Brædstrup Avis

Kørelærer gennem 50 år er bekymret: Der er kommet 'klumper i systemet'

Brædstrup Avis

Natur-paradis blev mere frit: Køer, fugle og fisk trives i Klosterkær

Brædstrup Avis

Folkeparken fik et løft: Byen har fået et dejligt åndehul her

Brædstrup Avis

Lokalsamfund søger butiksleder: Nim skal bruge en ny købmand

Brædstrup Avis

Otte lokale foreninger fik ekstra penge

Brædstrup Avis

Få dine planter helskindet gennem ferien

Brædstrup Avis

Fire års forarbejde er tæt på deadline: Tre nye byporte skal på plads før stor fest

Brædstrup Avis

Skolestart? Øv trafiksikkerhed allerede i sommerferien

Brædstrup Avis

Munter butiksejer: Vi spiller hinanden stærke i Brædstrup

Brædstrup Avis

Turbo på seniorerne: Ældre Sagen er oppe i omdrejninger igen, men der mangler hænder

Brædstrup Avis

Snart bliver første spadestik taget til en dyr udvidelse af genbrugsplads: Pas på kø og ventetid de kommende måneder

Brædstrup Avis

Fest i gaderne: Forvandlet midtby fejres med musik og togkørsel

Brædstrup Avis

Plante-paradis slår dørene op: Fuchsia-Peter varmer op til Fuchsiaens Dag

Brædstrup Avis

Vær strategisk og spar på din vandregning

Brædstrup Avis

Kendt Brædstrup-borger bliver ny formand for lokalrådet

Annonce