Annonce
Brædstrup Avis

Venstre hiver Klostermølle ind i budgetforhandlinger: Borgmester vil ikke betale for nedslidte bygninger

Tørreladen ved Klostermølle er Danmarks længste træ-bygning. I gamle dage blev der tørret pap i den store lade, der er den eneste af sin slags i landet. Hos Venstre ser man gerne, at Horsens Kommune involverer sig mere i stedet, men det skal kommunen ikke gøre uden betingelser, mener borgmester Peter Sørensen. Arkivfoto: Peter Hald
Venstre vil i de kommende budgetforhandlinger finde en model for Klostermølle, hvor kommunen kan tage ejerskab for de fredede bygninger. Borgmester Peter Sørensen (S) vil først starte den debat, hvis staten får renoveret bygningerne, og driftstilskuddet følger med.

Brædstrup: Venstre i Horsens Kommune vil i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger have undersøgt en model for, hvordan kommunen kan tage ejerskab for og drive Klostermølle videre.

Det oplyser byrådsmedlem Jørgen Korshøj (V).

Det var partifællen Ole Dahl Kristensen, der for et par uger siden luftede tanken om at lade Horsens Kommune overtage Klostermølle i forventning om, at kommunen kan udnytte stedet bedre end Naturstyrelsen, som har ejet Klostermølle siden 1975.

Annonce

Naturstyrelsen Søhøjlandet har i det seneste år haft sonderinger ude for at finde en ny ejer til den gamle tørlade, der er Danmarks længste træbygning, tubinebygningen og de øvrige bygninger på stedet. De mange sonderinger har indtil nu været uden resultat, men nu bør Horsens Kommune få undersøgt, om der er basis for at overtage driften og vedligeholdelsen af stedet, mener Venstre.

- Vi tager det med som et ønske til budgetforhandlingerne. Vi vil gerne, at man sætter et beløb af, så vi kan få undersøgt, hvordan kan det lade sig gøre, og hvordan kan vi strikke tingene sammen. Papirfabrikkens gamle tørlade, er Danmarks længste træbygning, og hele området rummer en historie, der er værd at fortælle. Derfor synes vi, at man godt kan undersøge, hvilke muligheder kommunen kunne have ved at engagere sig i en overtagelse af Klostermølle, siger Jørgen Korshøj.

Statens opgave at passe på bygninger

Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) er en kommunal overtagelse af Klostermølle en spændende tanke. Han er dog ikke umiddelbart indstillet på at lade skatteborgerne betale for drift af fredede bygninger, som ifølge forskellige politiske udmeldinger ikke er ordentlig vedligeholdt.

- Jeg synes da, at Klostermølle er et fantastisk sted, som både naturmæssigt, men også oplevelsesmæssigt er et enormt aktiv. Jeg vil selvfølgelig gerne drøfte, hvad partierne kommer med af ønsker til budgetforhandlingerne. Men hvis man kigger på bygningsværket ved Klostermølle, er en stor del af det fredet. Derfor skal staten se at få de fredede bygninger vedligeholdt, fordi det har de også forpligtelsen til. Det skal skatteborgerne i Horsens Kommune da ikke finansiere, siger Peter Sørensen.

Ifølge borgmester Peter Sørensen (S) bør staten leve op til sin forpligtelse og få renoveret bygningerne på Klostermølle, inden en overtagelse kan komme på tale. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Driftstilskud skal følge med

Borgmesteren understreger, at staten endnu ikke har sat Klostermølle til salg, men ønsker staten at sælge, skal forudsætningerne også være til stede for at drive stedet videre, mener han.

- Hvis nogen skal overtage Klostermølle, vil en god start på en forhandling være, at staten skal opfylde sin forpligtelse til at renovere bygningerne som det første. For det andet skal det driftstilskud, som staten har sat af til at drive området, medfølge til evig tid med løn og fremskrivninger. For det tredje vil det være rigtig godt, hvis der var en gruppe af mennesker, der kunne modtage det driftstilskud og sikre, at bygningsmasse og området lever videre i den ånd, som det gør nu, siger Peter Sørensen.

Hvis nogen skal overtage Klostermølle, vil en god start på en forhandling være, at staten skal opfylde sin forpligtelse til at renovere bygningerne.

Borgmester Peter Sørensen (S)
Annonce

Vil undersøge naturattraktioner

Partierne i byrådet har budgetseminar på Hotel Pejsegården fredag 10. september, og over de følgende dage går de egentlige forhandlinger om næste års kommunale budget i gang mellem partierne. Her får byrådspolitikerne således god lejlighed til at drøfte Klostermølle.

- Hvis der nu viser sig, at der er flere end Venstre, som gerne vil det samme med Klostermølle som os, er der en god chance for at få det gennemført. Jeg tror, at man kunne få skabt en god synergi for hele området, hvis vi får skabt en forbindelse og sammenhæng mellem Den Genfundne Bro, Klostermølle, Sukkertoppen og Vestbirk Vandkraft. Det findes ingen andre steder i Danmark. Om det har værdi for kommunen, afhænger af, hvordan man strikker tingene sammen, men det er jo det, vi gerne vil have undersøgt, siger Venstres Jørgen Korshøj.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce