Annonce
Brædstrup Avis

Lad os bevare den grønne strøm fra Vestbirk

Karen Bækbøl Jørgensen, Træden. Privatfoto

Læserbrev af Karen Bækbøl Jørgensen, Trædenvej 22, 8740 Brædstrup

Torsdag før påske kunne man på sin computer følge med til ”Drømme om at forandre naturen omkring Vestbirk søerne og Vestbirk vandkraftværk ”.

I 2015 og 2017 hørte vi lignende toner, og folk blev indbudt til at komme med ideer og kommentarer. Blandt andet blev Horsens kommune mindet om, hvad der ville ske, hvis de fratog Vandkraftværket i at lave grøn strøm.

Man spurgte om byrådet så ville bekoste vedligeholdelsen af bygningen og det naturskønne område som museum, eller det skulle forfalde, mens tusinder af kanofarere passerede og så symbolet på ubetænksomhed.

Vandkraftværket kan ikke bevares, hvis ikke den varme og fugtighed, det er vant til, og bliver passe, og så kunne man da lige så godt lade det fungere og gøre nytte. Værket fik jo udskiftet en reservedel i 2017 og et grundigt tjek, så det kunne fortsætte i mange år frem. Hvorfor ikke lade det fortsætte mens det kan?

Det er jo automatiseret så meget, at det kan passes af en pensionist eller frivillig med kontakt til ekspertisen, og det altomfattende sluseværk kunne måske automatiseres til en vis grad.
Sluseværket og oversvømmelser Under alle omstændigheder er netop sluseværket utrolig vigtig til at regulerer vandmængden ved oversvømmelser og lignende.

Alle vestbirker, der ejer jord ved åen, er påvirket af vandmængderne, og må finde sig i de tider, hvor regnmængden er ekstrem, og slusen åbner. Her bliver vandhøjden ved den lille jernbro 1 meter højere, og det ser farligt ud at krydse broen selv med gummistøvler.

Henne ved Den genfundne bro, bliver hestevadet også 1 meter højere, og hvilke ryttere kan så komme forbi? Nej, tag skyklapperne og høreværnet af, og tag hensyn til dem, der bor der og holder af stedet, og de turister, der besøger stedet og holder af det.

Underskrifterne

Fra stormødet i maj 2017 til den 5. januar 2018 fik undertegnet med hjælpere indsamlet 1000 underskrifter, om dette emne, og de var håndskrevne.

De blev afleveret til borgmester Peter Sørensen, som ville sende dem videre til miljøministereriet, og samtidig skulle en navneliste over underskrifterne gives til formand for plan- og miljøudvalget Martin Ravn og formand for kulturudvalget Jacob Bille.

Skal vi nu ud og indsamle 1000 mere, før de bliver taget alvorligt. Man kunne jo stå, hvor de mange tusinde kanofarerne stopper op: Med 2000 underskrifter vil Horsens kommune holde møde om fremtiden, men skal det være nødvendigt?

Staten og lovene

Det kunne være, at staten efterhånden fik mere overblik, og vil honorere et CO2 frit vandkraftværks el lige så meget, som de kommende biogasanlæg man endelig har fået igennem i Horsens. Biogas forurener halvt så meget som olie, og olie forurener halvt så meget som kul fra Columbia.

Vandkraftværk forurener slet ikke! Hvornår laver regeringen nogle love, der hænger sammen?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Er Horsens en grøn kommune?

Annonce