Annonce
Brædstrup Avis

Mandegrupper får midler til at fortsætte

Horsens Kommune fik i 2019 1,3 mio. kr. fra Sundhedsstyrelsen, som i samarbejde med Horsens Provsti og Ældre Sagen skal hjælpe ældre mænd over 65 år ud af ensomhed. Projektet "Herreværelset" har kørt et par år i Brædstrup med god succes, og nu har det fået midler til at fortsætte. Foto: Morten Pape
Siden efteråret 2019 har Horsens Kommune, som et led i et 2-årigt projekt, etableret mandegrupper for ældre enlige mænd. Mandegrupperne har været så stor en succes, at Horsens Kommunes Velfærds- og Sundhedsudvalg har valgt at bevillige 350.000 kr. årligt til at sikre, at indsatsen er kommet for at blive.

Horsens/Brædstrup:  Afsættet for at etablere mandegrupperne har været at opspore, samt bekæmpe ensomhed og mistrivsel blandt de ældre mænd, der bor alene og sjældent, eller aldrig, deltager i fællesaktiviteter.

Et godt og bredt samarbejde

Mandegrupperne er blevet etableret i et tæt samarbejde med Horsens Provsti, Ældre Sagen, Kirkens Korshær, gruppen på Endelave og kommunen. Velfærds- og Sundhedsudvalget besluttede på deres udvalgsmøde onsdag d. 18. august at bevillige 350.000 kr. årligt til at sikre, at mandegrupperne kan føres videre i sin nuværende form:

- Samarbejdet mellem kirke, civilsamfund og kommune har fungeret bedre, end vi turde drømme om. Den glæde og øget livskvalitet mændene oplever ved at deltage i mandegrupperne, ønsker vi at understøtte også fremadrettet. Ideen om at have fællesskaber til at fremme aktive og sunde seniorliv ligger helt i tråd med Alder Bedst-tankegangen, udtaler formand for Velfærds- og Sundhedsudvalget, Ellen T. Schmidt i en pressemeddelelse fra Horsens Kommune.

Siden projektets opstart i 2019 har næsten 300 mænd valgt at deltage i en gruppe, og 13 mandegrupper er etableret indtil videre - tre nye er godt på vej.

De enlige mænd er blevet opsporet via kommunens forebyggende medarbejdere, som har henvist dem til mandegrupper i et sogn eller ifm. Ældre Sagen. Det er sognene og Ældre Sagen, der har etableret og drevet mandegrupperne.


Den glæde og øget livskvalitet mændene oplever ved at deltage i mandegrupperne, ønsker vi at understøtte også fremadrettet. Ideen om at have fællesskaber til at fremme aktive og sunde seniorliv ligger helt i tråd med Alder Bedst-tankegangen

Ellen Schmidt (S), formand for Velfærd og SundhedI Ældre Sagen hilser man den ekstra bevilling meget velkommen. I regi af Ældre Sagen er der oprettet en række mandegrupper, som alle kører videre her efter sommerferien. Det gælder også for mandegruppen i Brædstrup.

Succesen med at etablere mandegrupperne tilskriver Ældre Sagen blandt andet det gode samarbejde, der har været omkring tiltaget:

- Jo mere vi kan samarbejde med kommunen og være åbne, jo bedre er det. En ny samarbejdspartner er Provstiet, og det har været en ny vinkel, som vi har været rigtig glade for. De tilbagemeldinger, vi har fået fra deltagerne i mandegrupperne, er, at det har givet dem meget at komme ud og få samvær med andre, siger formand for Ældre Sagen, Johannes Jakobsen.

Annonce

Snak og samvær over frokosten

Èn af de mandegrupper, der har oplevet stor tilslutning er Man(d) mødes i Søvind, som pastoratet har været initiativtager til. Her mødes deltagerne hver 14. dag mellem kl. 12-14 og får en god frokost med øl, vand og snaps til. Man behøver ingen tilmelding, men kan blot dukke op, hvis man har lyst. Der kommer i gennemsnit omkring 20 deltagere hver gang:

- Når vi spiser, går snakken om alt muligt - lige fra fodboldkampe til høreapparater. Gruppen giver mændene noget at komme afsted til. Hver gang er der et indlæg, hvor én af deltagerne fx holder et lille foredrag om et emne. Det kan være med eller uden billeder. Det er meget forskelligt. Der er stor opbakning til at sige noget, ja faktisk venteliste på at holde foredrag. Vi kan se på de nye i gruppen, at de kan være lidt stille i begyndelsen, men efter et par gange ønsker de også at holde foredrag, siger tovholder for Man(d) mødes, Gunner Nielsen.

Det to-årige projekt sluttede i juni 2021. Bevillingen på 350.00 kr. årligt er tildelt ud fra en vurdering af, hvad de samlede årlige omkostninger fra kommunens side af vil være til at fortsætte initiativet i sin nuværende form.

Hvis du er i målgruppen og gerne vil deltage i en mandegruppe så kontakt Sund By på telefonnummer 76 29 36 75. Du kan læse mere om de forskellige mandegrupper på faellesskab.horsens.dk.

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Vellykket kick-off for Business Brædstrup

Brædstrup Avis

Bakkelandets Folkedansere er klar igen

Brædstrup Avis

Værested for psykisk syge fejrede flytning: Gnisten bor nu under biblioteket

Brædstrup Avis

Så kom der ild i pejsen: Pejseshow ramte plet på humor og musik, og publikum var med

Brædstrup Avis

Sådan rengør du bedst dine sko

Brædstrup Avis

Sådan slipper du af med hvepsene i haven

Brædstrup Avis

Huller og plak: Undgå en bakteriekrise i munden

Annonce