Annonce
Brædstrup Avis

Optimisme i landsby efter grusgrav-høring

Peder Møller Andersen og Maja Harsberg kan nu som flere andre borgere i Sdr. Vissing begynde at håbe på, at de ikke bliver naboer til en grusgrav. Arkivfoto: Peter Hald
Horsens Kommune foreslår at tage graveområdet Addit Syd ud af råstofplan 2020.

Sdr. Vissing: Både Horsens Kommune, Horsens Museum og en række foreninger, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, er kritiske over for forslaget om at udlægge et 53 hektar stort område nord for Sdr. Vissing til grusgrav.

Det viser de netop offentliggjorte høringssvar, der er indløbet op til Region Midtjyllands kommende politiske behandling af Råstofplan 2020.

Høringsrunden er nu afsluttet, og svarene fra især Horsens Kommune giver anledning til optimisme blandt de indbyggere i Sdr. Vissing, der er modstandere af en større udvidelse af den nuværende grusgrav mellem Sdr. Vissing og Addit.

Annonce

Især fordi Horsens Kommune anbefaler at tage det foreslåede graveområde, kaldet "Råstofgraveområde Addit Syd", helt ud af Råstofplan 2020.

- En indskrænkning af graveområdet, som foreslås i den samlede vurdering, vil efter Horsens Kommunes vurdering ikke forbedre den meget negative påvirkning af landskabet. Horsens Kommune anbefaler derfor, at det overvejes at tage det foreslåede graveområde ud af Råstofplan 2020, lyder det i kommunens svar.

Bevaringsværdigt landskab

Det fremgår tydeligt, at Horsens Kommune er bekymret for, hvordan landskabet vil blive påvirket, hvis der skal graves efter mere sand:

"Størstedelen af det foreslåede graveområde ligger i udpegning til bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber i gældende kommuneplan. Udpegningerne til bevaringsværdige landskaber og større sammenhængende landskaber er en national interesse i kommuneplanlægningen, som Horsens Kommune er forpligtet til at opretholde", skriver kommunen.

Det er området indrammet med rødt, der er udset som det kommende råstofområde. Det hvide areal er Dansands nuværende grusgrav. Illustration: Region Midtjylland

Et andet problem er, at råstofindvindingen kan gå ud over drikkevandsforsyningen, påpeger Horsens Kommune.

"I forbindelse med ansøgning om gravning af området, skal ansøgningen under alle omstændigheder belyse risikoen for en negativ påvirkning af de nærliggende indvindingsboringer, herunder drikkevandsbrønden på Gl. Ryevej 19", lyder det fra kommunen, der i øvrigt i juli i år har givet vandværket i Sdr. Vissing en ny og forøget indvindingstilladelse, som nu lyder på 60.000 kubikmeter om året.

Annonce

Sindssygt dejligt

Protesterne fra Sdr. Vissing er markante, og en arbejdsgruppe har indsamlet underskrifter mod en udvidelse af grusgraven og oprettet hjemmesiden www.bevarvoresby.dk i et forsøg på at bevare landskabet omkring byen.

Høringssvarene fra kommunen og foreningerne har tændt et håb, erklærer Maja Harsberg fra arbejdsgruppen

- Det er sindssygt dejligt. Det viser, at vi har set rigtigt. Men vi arbejder stadig for at bevare vores by, og vi har derfor lige lanceret kampagnen Bevar Vores By, siger Maja Harsberg.

- Landskabet her omkring byen er helt unikt - det er et "fodaftryk" af istiden, og det er et landskab, vi gerne vil bevare til vores efterkommere, understreger hun.

Hun mener også, at en udvidelse af grusgraven ikke alene vil gå ud over landskabet, men også ødelægge Sdr. Vissings fremtidsmuligheder som by:

- Hvis grusgraven kommer tæt på byen, vil Sdr. Vissing ikke overleve. Den vil sygne langsomt hen, siger hun.


Hvis grusgraven kommer tæt på byen, vil Sdr. Vissing ikke overleve.

Maja Harsberg


Omvendt - hvis grusgraven ikke udvides - kan Sdr. Vissing få en lys fremtid, mener Maja Harsberg, der påpeger, at landsbyen allerede er begyndt at vokse:

- Der er kommet masser af nye børn i børnehaven, der har haft en stigning på over 100 procent. Der er solgt flere huse og grunde, og hvis den udvikling fortsætter, kan der ske meget godt. Måske kan vi åbne en ny børnehave, måske kan vi få en skole og et plejehjem igen, siger hun.

Lone Skriver, der er formand for Sdr. Vissing Fællesråd, er enig i, at svaret fra Horsens Kommune kan få stor betydning:

- Horsens Kommune har set det samme, som vi har set. De støtter vores opfattelse, og det er en meget markant udtalelse, kommunen kommer med, siger hun.

Det store grusgrav-område mellem Addit og Sdr. Vissing er hjemsted for Dansand og Dansk Kvarts Industri, der gerne vil grave efter mere kvartssand. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Nye bænke i tennisklubben

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Ingen kemi i Ring Sø

Erhverv

VVS-firma har fået en el-afdeling

Brædstrup Avis

Havekredsen rykker ud

Annonce