Annonce
Brædstrup Avis

René er vild med fossiler: Nu har han lavet sit eget museum

René Nikolajsen fra Nimdrup ved Brædstrup har lige, siden han var barn, været interesseret i fossiler og forsteninger. Det er med tiden blevet til over 5000 dyrefossiler, som han nu udstiller på sit eget museum. Foto: Henrik C. Sandvad
21-årige René Nikolajsen fra Nimdrup ved Brædstrup har samlet på fossiler hele sit liv. Interessen for de forstenede dyr fyldte efterhånden så meget, at han nu har lavet sit helt eget museum i et tidligere hønsehus.

Nimdrup: Alle med en hobby ved, at det koster både tid og penge.

Det gælder også for 21-årige René Nikolajsen fra Nimdrup, som har brugt det sidste halve år på at ombygge et tidligere hønsehus, så det nu fremstår som et fint lille hus med nyt inventar, lys og en varmepumpe.

Det med varmen er ret vigtigt i det cirka 40 kvm store rum, som René Nikolajsen nu bruger som museum for sin store fossil-samling. Samlingen har nemlig brug for stuetemperatur for at have de mest optimale forhold, og når man har en samling, hvor indholdet er op til flere hundrede millioner år gammelt, kræver det, at forholdene er i orden.

Annonce

Rene Nikolajsen har med årene samlet omkring 5000 forskellige fossiler med krebs, søpindsvin, hajer, dinosaurer og mange andre dyrefossiler, som nu står udstillet ved hjemmet på Nimdrupvej.

- Ud over en masse forskellige fossiler rummer min udstilling ting fra stenalderen og vikingetiden, ædelsten, krystaller, mineraler og en meteorit. Jeg har også en kanonkugle fra krigen i 1864, så samlingen rummer lidt fra alle tidsaldre. Det synes jeg selv er ret sjovt, siger René Nikolajsen, mens han viser indholdet i de forskellige glasmontrer i det lille museum.

Udstiller fossiler

René fik allerede som lille skoledreng interessen for at samle fossiler, da han fandt et forstenet søpindsvin i en hæk på sin skole. Da han senere fandt ud af, at fossilet var 65 mio. år gammel og stammede fra kridttiden, var interessen for fossiler straks vakt, og den har varet ved lige siden.

- Jeg gætter på, at jeg har fundet 80 pct. af alle mine fossiler selv, mens resten har jeg fået foræret eller købt. Jeg plejer hvert år at tage en tur ned til Treldenæs ved Fredericia, som er et meget godt sted, hvis man gerne vil finde fossiler, siger René Nikolajsen.

Det var dette fossil af et søpindsvin, som René fandt, da han var skoledreng, som vakte interessen for fossiler. Dette forstenede søpindsvin er 65 mio. år gammel og stammer fra kridttiden. Foto: Henrik C. Sandvad

Det er ikke første gang, at René Nikolajsen udstiller sin fossilsamling. For to år siden udstillede han sine mange fossiler på Gårdmuseet Stjernholm i Nim, og udstillingen fra dengang kastede også nogle flere interessante ting af sig til samlingen.

- I forbindelse med udstillingen blev jeg kontaktet af mange folk, som havde noget i gemmerne og spurgte, om det var noget, jeg gerne ville have. Så der fik jeg fat i mange interessante ting, siger han og smiler.

Jeg synes, det er vildt interessant og fascinerende, at man kan se, hvordan arterne har udviklet sig i et fossil.

René Nikolajsen


Annonce

Sjældne fossiler i samling

René Nikolajsen har mange spændende fossiler i sin samling, og det er derfor også vanskeligt for ham at pege nogle særlige fossiler ud, som han er ekstra stolte af. Han har dog nogle særlige sten, som han er ekstra glad for at have i sin samling.

- Jeg har en trilobit, som er en slags bænkebidder, der levede for cirka 650 mio. år siden, og som uddøde for 421 mio. år siden på grund af en istid. Trilobiten havde eksoskelet, som er et skelet uden på kroppen. Selvom trilobiten døde for 421 mio. år siden, overlevede genet med eksoskeletter igennem flere istider, og i dag kan man se eksoskeletter på f. eks. bænkebidere og bier. Men jeg har også et dinosauræg og en stødtand fra verdens største elefant, der levede for 3,5 mio. år siden. Dem er jeg også meget glade for, lyder det fra den unge samler.

I baglokalet har René et lille arbejdsbord, hvor han bruger tiden på at tidsbestemme sine mange usorterede fossiler. Det sker gennem opslagsbøger, særlige Facebook-grupper og søgninger på forskersider på internettet. Foto: Henrik C. Sandvad

Netop historien om trilobitens stærke gener gør, at René er fascineret af fossiler.

- Jeg synes, det er vildt interessant og fascinerende, at man kan se, hvordan arterne har udviklet sig i et fossil. Også det at man kan finde dyrearter, som er flere hundrede millioner år gamle. Det er ret vildt at tænke på, siger René Nikolajsen.

Annonce

Samler på det meste

I de senere par år er der også dukket nye ting op i samlingen. Det drejer sig om potteskår fra stenalderen og resterne af nogle træplanker fra et vikingeskib, der efter sigende skulle have sejlet i Horsens Fjord. Derudover er der en kanonkugle fra den anden slesvigske krig mod Preussen og Østrig i 1864.

- Det er nogle ting, jeg har fået foræret, og jeg har derfor ikke haft mulighed for at fakta-tjekke tingene. Jeg må derfor bare stole på det, jeg har fået fortalt, men jeg har ikke haft grund til at tro, at det ikke er rigtigt. Jeg synes, at tingene havde en meget spændende historie, så derfor kom de med i samlingen. Jeg har det med at gemme alt, hvad jeg synes er spændende, og så kommer det med i udstillingen, siger René Nikolajsen med et grin.

Fossilsamlingen indeholder en god blanding fra forskellige tidsperioder lige fra krebs, søpindsvin, hajer, dinosaurer og mange andre dyrefossiler. Foto: Henrik C. Sandvad

Den unge fossilsamler er netop begyndt på mekaniker-uddannelsen i Silkeborg, så det nye fossilmuseum vil derfor ikke have faste åbningstider for offentligheden. Der er dog mulighed mulighed for at komme ind og se samlingen, hvis man gerne vil blive klogere på fossiler.

- Jeg er medlem af en gruppe med fossilsamlere på Facebook, og her kan man skrive til mig. Så viser jeg gerne min samling frem, hvis man gerne vil se den. På grund af min uddannelse har jeg jo ikke mulighed for at have faste åbningstider, siger René Nikolajsen.

René Nikolajsens lille museum er stadig under opbygning, men der er allerede nu mulighed for at blive klogere på fossiler og dyrs udvikling ved at besøge museet. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Julehilsen til plejehjemsbeboere

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Kaya Brüel og Ole Kibsgaard synger julen ind

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Stigende byggepriser presser udvidelse af skolehal: I værste fald kan det blive 30 procent dyrere

Brædstrup Avis

Brædstrup Kirke fylder 80 år

Brædstrup Avis

Bageren, smeden og tømrermesteren på hårdt knoklearbejde med udeskole og legeplads

Brædstrup Avis

Tove tager gerne kontorvagten og er livredder i svømmehallen: Sportshallernes blæksprutte stopper efter 32 år

Brædstrup Avis

Mor til tre, frisør og nyvalgt byrådsmedlem: - Det er altid de unge, der får skylden

Brædstrup Avis

Bevar sugeevnen med optimalt vedligehold af støvsugeren

Brædstrup Avis

Igen en stor vognfuld julestjerner fra Brædstrup Humanitær Forening

Brædstrup Avis

Forskønnelse af Brædstrup: Indfaldsvejen fra Silkeborgvej ad Virkelyst er fuldstændig blevet glemt

Brædstrup Avis

Frivillige helte dukkede op: Lukningstruet svømmeklub reddet i sidste øjeblik

Brædstrup Avis

9728 seniorer har talt: Afgående venstrepolitiker blev den store stemmesluger ved valget til det nye seniorråd

Brædstrup Avis

Over 500 frivillige blev hyldet i stor stil: Der var både Tørfisk og kage

Brædstrup Avis

Slagtermester har fundet sig godt tilrette i nyindrettet butik

Brædstrup Avis

Jule syng-sammen på Klippen

Brædstrup Avis

Rygproblemer gjorde, at Carsten ikke kunne fortsætte som landmand: Nu har han succes med udlejning af bokse

Brædstrup Avis

Jens Erik Hansen fortæller historien om Brædstrup Humanitær Forening

Brædstrup Avis

Heste og køer indtager plejecenter: Dyrepark i glasfiber skal muntre op

Brædstrup Avis

Stjernholm holder jul som i gamle dage

Brædstrup Avis

Dot.note synger julen ind i Tønning

Brædstrup Avis

Her er 23.000 kvm jord til nye parcelhusgrunde sat til salg

Brædstrup Avis

Ordrer vælter ind i ny café: Jette var egentlig gået på pension - nu er hun bestyrer

Brædstrup Avis

Lokalråd får 500.000 kr. til en skovtrold: Den vil blive en attraktion for alle i kommunen

Annonce