Annonce
Brædstrup Avis

Sådan kommer du gennem en jul med færre mennesker

Julen bliver anderledes for stort set alle i år. Men det gælder om at være sammen på anden vis og holde kontakten, selvom man ikke kan mødes fysisk. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sørg for at pleje dine nære relationer, selv om du alligevel ikke skal sidde til bords med dem juleaften.
Annonce

Danmark: Skal du sætte færre stole rundt om julebordet i år, så er du langt fra den eneste.

Nogle har familie i udlandet, der ikke kommer hjem til jul på grund af karantænekrav, og andre har fået afbud fra familiemedlemmer i risikozonen.

Men selv om der er udsigt til en juleaften uden dine nærmeste, kan I sagtens være der for hinanden på andre måder.

- Man skal ikke sige, at os, der kan, vi gør, som vi plejer, og så er det bare ærgerligt med jer, der ikke kan komme, siger familiepsykolog Camilla Carlsen Bechsgaard.

- Det vil være enormt ukærligt og et ukristent julebudskab at være så ekskluderende, fortsætter hun.

Annonce

Sørg for at inkludere

I stedet skal du fokusere på, hvordan du alligevel kan inkludere dem. Det kan eksempelvis være, at I kan have de manglende familiemedlemmer med over Skype eller Facetime, når julemiddagen skal indtages.

- Man kan godt tilbyde sit nærvær alligevel, og det er i virkeligheden den væsentligste hjælpekunst, for det er ensomheden, der kan være svær, siger psykolog Signe Hartman Carlsen.

Er det ikke muligt at etablere et videomøde, så send pakker, eller vær god til at snakke med hinanden i dagene rundt om selve juleaften. I kan også prioritere en gåtur eller drikke kaffe på stranden, foreslår Camilla Carlsen Bechsgaard.

- Man skal signalere kærlighed, omsorg og tilknytning til hinanden i julen, men det behøver ikke foregå ved at sidde 15 mennesker rundt om et bord og hælde snaps og sild ind til en julefrokost, forklarer hun.

Annonce

Snak sammen

Sørg også for at bekende kulør over for dem, du alligevel ikke skal holde jul med, så I sammen kan tale om, hvor underligt og trist det er, at I ikke skal holde jul i hinandens selskab.

- Lige dér aftager ensomheden, og den er den sværeste størrelse i det her, siger Signe Hartman Carlsen.

Uden at forklejne det faktum, at nogle kæmper voldsomt med ensomheden, så kan det på den korte bane være rart at vide, at der er andre, som er tvunget ind i samme situation som en selv, forklarer Signe Hartman Carlsen.

- Ensomhed har det endnu sværere, når vi går med en forestilling om, at andre sidder og har det dejligt, forklarer hun.

- Men den ensomhed, som nogle kæmper med, kan måske vise sig at blive afhjulpet en smule, fordi vi ved, at der i den grad også er andre, som kæmper med den under coronakrisen, fortsætter hun.

Fakta

Den sociale kontakt i juletiden i år er ekstra vigtig. Det gælder især, hvis du har familiemedlemmer, der bor alene eller på plejehjem.

Husk, at juletiden ikke kun er juleaften, men strækker sig over hele december måned. Spred derfor samværet ud over hele perioden.

Sørg for at have hyppigere og mere jævnt fordelt kontakt i kortere tid ad gangen og med færre mennesker.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce