Nim: Når man træder ind i hjemmet hos Sandra Neerhøj på Hedelundvej nogle kilometer syd for Nim, lader det sig ikke skjule, at her bor en person, som er overordentlig glad for gamle danske film.
I et værelse ved siden af stuen gemmer 32-årige Sandra Neerhøj nemlig det, som hun selv kalder for "filmarkivet". Værelset er fyldt med gamle filmplakater fra lystspil fra 1960'erne, og på en stor reol står der filmomtaler og bøger i massevis om gamle danske film.
På den ene væg hænger en billedramme med en autograf fra skuespilleren Poul Reichhardt, og ved siden af hænger der et billede af Dirch Passer. Derudover indeholder værelset en stor okkergul lænestol og et kæmpe fladskærms-tv.
- Det er her, jeg trækker mig tilbage, når jeg ser film. Mit næste projekt er, at jeg skal se alle danske film fra 1930'erne, fortæller Sandra Neerhøj, mens hun viser rundt i sit lille arkiv.
Bog om den danske filmskat
Sandra Neerhøj er i øjeblikket i gang med at lave en portrætserie om tidligere tiders store danske filmskuespillere. Det drejer sig om de store danske skuespilstjerner, som engang lyste op på revyscenerne og på filmlærredet, men som i dag er blevet glemt med tiden.
Derfor skal hun nu til at se samtlige 73 danske film igennem, som blev produceret i perioden 1930-1939. Egentlig blev der produceret 74 film, men den sidste med Ib Schønberg har ikke været mulig at rekonstruere, forklarer den lokale filmentusiast.
- Det hele skulle gerne ende ud i et opslagsværk om danske film i 1930'erne. Filmmæssigt er det et spændende årti. Den første danske tonefilm kom i 1931, og det sjove er, at ud af de 73 danske film var de 63 lystspil eller komedier. Det fortæller en hel del om den tid, at situationen var, så folk havde brug for at komme i godt humør og i god stemning, siger Sandra Neerhøj med et smil.
Bogen om danske film i 30'erne har været nogle år undervejs. Bogprojektet blev drøftet allerede i 2015 med den nu afdøde filmkritiker på dagbladet Information, Morten Piil, og forlaget Mellemgaard viste interesse for at udgive bogen.
- Dengang var Morten Piil meget interesseret og begejstret for projektet, selvom han nok syntes, at jeg var vel ung. Nu synes jeg, at jeg har brugt mange år på at forske i stoffet, så derfor tør jeg godt nu kaste mig over projektet, lyder det fra den lokale filmentusiast.
Barndoms interesse bed sig fast
Interessen for film går helt tilbage til, da Sandra Neerhøj var lille pige. Her elskede hun at se de gamle film sammen med sine forældre i hjemmet i Sønderborg, hvor hun stammer fra.
- Det var ikke sådan, at jeg blev tvangsindlagt til at se gamle film hjemme hos mine forældre. Faktisk var det mest mig, som pressede på for, at vi skulle se dem. På den måde var jeg nok et lidt særligt barn. I begyndelsen var det faktisk 70'er-film, som jeg faldt for, selvom jeg godt i dag kan se, at de var helt forfærdelige, siger Sandra Neerhøj med et grin.
Med tiden voksede interessen, og nu er det særligt film, teater og revy i perioden 1930-1979 og den tids skuespillere, som Sandra Neerhøj har studeret tættere end de fleste.
- Jeg elsker især lystspillene, og så elsker jeg den gode musik, som var i filmene dengang. For mig er der noget fascinerede over filmene fra den periode Der var en respekt for hinanden, man talte pænt, og selv skurken viste sig ikke at være så ond til sidst. Det står i skarp modsætning til den tid, vi lever i nu, som er mere egoistisk og kold, og der er ikke de samme værdier.
Den danske Cary Grant
Sandra Neerhøj har en lærerbaggrund, men arbejder nu i sin mands it-firma hjemme fra privaten. Herfra er der også mulighed for at dykke ned i den danske filmhistorie, og hun håber, at hun med sit bogprojekt kan vise danskerne, at den danske filmskat er mere end Morten Koch, Keld og Dirch og Matador.
Sandra NeerhøjJeg elsker især lystspillene, og så elsker jeg den gode musik, som var i filmene dengang.
Et af hendes første portrætter i bogprojektet handler derfor om Sigfred Johansen, som havde et hav af roller i teater og film i 30'erne og 40'erne, og han beherskede både komikken og de alvorlige roller. Han bliver af Det Danske Filminstitut betegnet som det nærmeste, dansk film er kommet Cary Grant-typen, og han har også gjort stort indtryk på Sandra.
- Han er en af mine yndlingsskuespiller og var en af datidens største stjerner, selvom han nok er ukendt for de fleste i dag. Han levede et hårdt liv, og ligesom mange andre skuespillere levede han for kunsten i et og alt. Han døde desværre alt for tidligt i 1956, fordi han begik selvmord, fortæller Sandra Neerhøj om et af sine skuespilleridoler.
Familien er delvist med
Selvom Sandra Neerhøj bruger mange timer på at studere danske filmskuespillere og film, så er det ikke alle i husstanden, som deler den samme store passion for at se gamle danske lystspil. Både hendes mand, Nicos, samt børnene Frank på 12 år og Lykke på 10, er nemlig mere moderat begejstret, når det kommer til at se gamle danske film.
- Jeg kan godt lokke børnene til at se nogle særligt udvalgte film, men de springer ikke på det hele. Min mand stammer fra Tyskland, og han har ikke det samme forhold til Danmark og danske film som mig, som er vokset op med det. Men han respekterer min interesse og giver mig tid til at dyrke den, men hvis man spørger ham ind til danske skuespillere, kan han ikke svare på ret meget, siger Sandra Neerhøj med et grin.
Holder historien i live
Den lokale filmentusiast håber, at hun kommer på gaden med sit opslagsværk om danske film i 1930'erne i år, og går det, som hun håber, skal bogprojektet ikke stoppe der.
- Mit håb og ambition er, at jeg kan få lov at fortsætte serien og skriver om film i 1940'erne i den næste bog. Jeg synes, der er et behov for, at der er nogen, der holder historien i live. Det er vigtigt, at vi kender det ophav, vi kommer fra, og som har skabt det samfund, som vi lever i i dag. Selv elsker jeg hele rejsen og at dykke ned og finde nye ting frem, som ikke har været offentlig kendt før. Derfor bruger jeg også meget tid på at researche og tale med efterkommere til de gamle skuespillerstjerner, så jeg kan fortælle læseren noget, de ikke kan læse andre steder, siger Sandra Neerhøj.
Den lokale filmforfatter håber og tror på, at der er et marked for et opslagsværk for de vigtigste skuespillere og film, som blev lavet dengang.
- Det er selvfølgelig en bog for feinschmeckere, og man skal selvfølgelig være ret filminteresseret som jeg selv for at købe den. Jeg fornemmer dog, at der er et marked derude. Jeg er med i mange Facebook-grupper for danske film, og de har mange medlemmer. Så der er mange, der deler glæden ved de gamle film ligesom mig selv, siger Sandra Neerhøj.