Annonce
Brædstrup Avis

Shelterplads har lokket folk til at sove blandt fortidsminder: Her kommer nogle hver weekend

Der er mange, der kommer forbi shelterpladsen i Slaggård Banke for at hygge sig i naturen og nyde lidt bålmad ifølge Rasmus Buhl Christiansen (tv.) og Mikkel Johansen. Foto: Henrik C. Sandvad
Det fredede højområde i Slaggård Banke og Vorbjerg-højene har i mange år været en glemt naturskat, men det har ændret sig, siden der for to år siden kom en ny shelterplads og stjernekiggertårn.

Torp: Normalt er gravhøje ikke noget, som får det til at rykke i folk, når de skal på en søndagstur ud i naturen. Det har i mange år også været tilfældet for det fredede naturområde i Slaggård Banke og Vorbjerg-højene mellem landsbyerne Torp, Underup og Vorbjerg, hvor højområdet består af 20 jernalderhøje og ni overpløjede høje.

I 2018 gik en gruppe frivillige fra de tre landsbyer derfor i gang om et initiativ, som skulle vække folks interesse for det særlige høj-område, som Nationalmuseet tidligere har kaldt for "en af de mest imponerende højgrupper i hele landet".

Med støtte fra Horsens Kommune, Landsbyrådet og Friluftsrådet fik gruppen etableret et stjernekiggertårn og en shelterplads, som blev indviet i juni 2019. Siden er interessen for at se og besøge det specielle naturområde med de fredede gravhøje bare steget.

- Siden vi åbnede i 2019 og til nu har vi haft 221 overnatninger herude, så det er blevet rigtig velbesøgt. Nogle er her bare for nogle timer, inden de drager videre igen, mens andre vælger at overnatte. Så her er nogle hver weekend, siger Mikkel Johansen fra Foreningen for Godt Naboskab i Torp, Underup og Vorbjerg.

Annonce

Værd at opleve


Vi vil gerne skabe en positiv interesse omkring vores område og byer, og vi synes også, vi kan se en effekt af det. Vi har ikke mange huse til salg herude, og når der er, så er liggetiderne ikke særlig lange.

Rasmus Buhl Christiansen, formand for Foreningen for Godt Naboskab


Ifølge formanden for den lokale landsbyforening, Rasmus Buhl Christiansen, er det alt fra vandrere, cykelturister, fuglekiggere, gåfællesskaber, pensionistforeninger, spejdere og skoleklasser, der benytter området og ikke mindst shelterpladsen, hvor man kan se ud over det kuperede terræn med de mange gravhøje og med udkig til Ejer Bavnehøj mod nord.

- Det var det, som var hele pointen fra start; at vi fik nogle ud for at se vores område. Vi mener jo selv, at vi har en utroligt smuk natur herude, og samtidig har området en spændende kulturhistorie, som vi synes, det er værd for mange at opleve, siger Rasmus Buhl Christiansen.

Shelterpladsen bliver besøgt af alt fra vandrere og cykelturister til fuglekiggere, spejdere og skoleklasser. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce

Skabt noget nyt

Med en placering tæt på Den Genfundne Bro, Vestbirk Vandkraftværk og Klostermølle er højene i Slaggård Banke og Vorbjerg-højene kun en mindre køretur eller cykeltur fra områdets større udflugtsmål. Det bør få flere til at kigge mod de tre små landsbyer, mener man i Foreningen for Godt Naboskab.

- Nu fik vi lavet Kastanjeplænen i Underup for et par år siden, og her er der mange, der slår sig ned med kaffen og en madpakke. Så vi har fået skabt noget nyt i området, som vi ikke havde før. Vi vil gerne have et positivt spind omkring vores byer - derfor laver vi mange forskellige typer arrangementer i vores landsbyforening. Men det ville aldrig kunne lade sig gøre, hvis folk i området ikke var gode til at bakke op, siger Mikkel Johansen.

Forleden kom der et muldtoilet op til de overnattende gæster. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce

Flere tiltag

Selvom det er knap to år siden, at shelterpladsen åbnede, er Foreningen for Godt Naboskab ikke færdig med at forbedre faciliteterne for områdets gæster.

Frivillige kræfter har således netop sat et muldtoilet op til de overnattende gæster, og der er også planer om at skaffe rindende vand til pladsen. Samtidig arbejder foreningen også på at skaffe flere informationstavler med oplysninger om det historiske sted, og der er en grund til de mange forbedringer.

- Vi vil gerne skabe en positiv interesse omkring vores område og byer, og vi synes også, vi kan se en effekt af det. Vi har ikke mange huse til salg herude, og når der er, så er liggetiderne ikke særlig lange. Vi vil jo gerne kunne blive ved med at trække familier herud, så vi kan holde gang i tingene, siger Rasmus Buhl Christiansen.

Udsigten er smuk ud over det specielle højområde i Slaggård Banke, og det er der også flere, som har fået øje for. Foto: Henrik C. Sandvad
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

BHK fandt lotteri-vinder

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Er Horsens en grøn kommune?

Annonce