Annonce
Brædstrup Avis

Sjælden amerikansk and er set i Klosterkær

Den nordamerikanske halsbånds-troldand, der her ses sammen med en lille flok blishøns, blev tirsdag 2. februar fotograferet i Klosterkær af naturfotografen Kim Aaen. Den lille and med den karakteristiske sorte plet på næbbet ses kun meget sjældent i Danmark. Foto: Kim Aaen
Nordamerikansk halsbånds-troldand blev spottet og fotograferet i det store indlandsdelta Klosterkær.

Klosterkær: En yderst sjælden gæst i Danmark, den nordamerikanske halsbånds-troldand med det fine latinske navn Aythya collaris, er blevet set i Klosterkær ved Mossø.

Anden minder lidt om den hjemlige almindelige troldand, men den er blandt andet karakteristisk ved en sort plet på spidsen af næbbet.

Den amerikanske troldand blev spottet af Erik Dylmer, en fuglekigger fra Gl. Rye, og derefter tog biolog Stine Bach fra Horsens Kommune selv ud til Klosterkær, og det lykkedes hende også at få set den sjældne and. Men muligvis er den allerede rejst væk igen.

- Det er et stort hit, at denne and er kommet til Klosterkær. Normalt bliver den kun set én til to gange gang om året i Danmark, og det er 20 år siden, at den sidst er blevet set i det sydøstjyske område, fortæller Stine Bach.


Det er et stort hit, at denne and er kommet til Klosterkær.

Stine Bach, biolog


At en nordamerikansk and kommer på besøg i Klosterkær er med til at understrege, at Klosterkær virkelig er et eldorado for fugle.

Kæret er Danmarks største indlandsdelta og ligger der, hvor Gudenåen munder ud i Mossø.

Annonce

Mange sølvhejrer

Apropos Gudenåen, så tyder meget på, at fuglebestanden er blevet mere varieret, siden Horsens Kommune sidste år genskabte Gudenåens oprindelige løb ud i Mossø via kæret.

- Vi kan se, at nogle arter er begyndt at optræde i stort tal. Blandt andet er der kommet mange flere sølvhejrer. Senest har fuglekiggere talt op mod 14 sølvhejrer i kæret, fortæller Stine Bach.

Også andre usædvanlige fuglearter er observeret - blandt andet den lille flagspætte, som yngler i den våde elleskov langs Klosterkanalen.

- Isfuglen er også en af de arter, man kan være heldig at se i området, da den yngler i de blottede sandskrænter langs Klosterkanalen. Det kræver dog, at man har øjnene med sig, da den bevæger sig langs kanalen som et turkisblå lyn, siger Stine Bach.

Halsbånds-troldanden ses kun i Danmark en gang eller to om året, fortæller biolog Stine Bach. Foto: Kim Aaen

- Der er ingen tvivl om, at Klosterkær-projektet har medvirket til at skabe et mere varieret miljø i kæret, understreger hun.

Senere på året vil biologerne undersøge, hvordan fiskebestanden har det. I den nye genskabte del af Gudenåen er der etableret gydebanker af sten, og det skal være med til at øge bestanden af blandt andet ørreder. Til sensommeren vil DTU Aqua – Institut for Akvatiske Ressourcer - komme på besøg for at tjekke fiskebestanden, oplyser Stine Bach.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Ny kunderådgiver

Brædstrup Avis

Genbrugshallerne åbner igen

Brædstrup Avis

Regionen lukker testcenter

Annonce