Annonce
Brædstrup Avis

Sund mad i skolen: Grøntsager er ikke så slemme

Fra venstre Albert Lemming, lærer Sinne Le og Veronika Dagø, der er i gang med grøntsagerne. Foto: Peter Hald
Annonce

Brædstrup: Grøntsager er normalt ikke noget, der får de fleste børn til at bryde ud i jubelskrig, snarere tværtimod. Men ved nærmere bekendtskab kan selv løg og kål blive noget, som børn begynder at holde af.

I hvert fald har en flok 5. klasse-elever fra Brædstrup Skole i de senere dage fået en hel del fornøjelse ud af at være med i efterårets GoCook-projekt, der gik ud på at lave sund og klimavenlig mad uden kød.

Før eleverne gik i skolekøkkenet, havde de set en intro-video, hvor madeksperten Micki Cheng fremstillede forårsruller med grøntsager.

Umiddelbart fremkaldte videoen nogen skepsis:

- Øv, skal der løg i? Jeg kan ikke lide løg, udbrød en af drengene.

Men da eleverne bagefter selv skulle i gang med at lave mad, forsvandt meget af grøntsagsforskrækkelsen. Hovedingredienserne i forårsrullerne var revne gulerødder, hvidkål og løg samt ingefær, der skulle rulles ind i pandekager.

Øv, skal der løg i?

Elev i 5. klasse

Annonce

Vant til grønt

En del af eleverne var allerede vant til at spise grønt.

- Jeg laver en del mad derhjemme, og jeg kan godt lide grøntsager - bare ikke tomater, fortalte Veronika Dagø, der var på hold med Albert Lemming.

Også Albert var vant til at lave mad:

- Jeg tror faktisk, at jeg kan lide alle slags grøntsager, fortalte han, mens han rutineret var i gang med at rive løg og hvidkål.

Elevernes lærer, Sinne Le, var ligeledes ferm til at håndtere grøntsagerne:

- Mine forældre er fra Vietnam, så jeg er vant til at lave forårsruller. Jeg holder meget af grøntsager, men jeg spiser også kød. Med hensyn til det klimavenlige prøver jeg at undgå madspild, fortalte Sinne Le.

Hun konstaterede, at da den første skepsis havde lagt sig, blev forårsrullerne populære blandt eleverne, selv om der ikke var kød i.

- En af eleverne sagde: "Det her kunne godt blive min yndlingsmad", lød det fra læreren.

Brædstrup Skoles viceskoleleder Bjarne Hermansen var på besøg i skolekøkkenet, og han oplyste, at der er stor fokus på sund mad i skolebestyrelsen.

- Vi har allerede en hel del sundt i kantinen, blandt andet salatbar. Spørgsmålet er så, om vi kan komme med nogle endnu bedre tilbud til eleverne. Men hvis vi skal have mere spændende mad, kan det måske blive svært at holde prisene på 22 eller 24 kroner, forklarede Bjarne Hermansen.

200 lokale elever deltog

Omkring 200 skoleelever fra Brædstrup og omegn har været i gang med at eksperimentere med klimavenlige fødevarer og måltider i efterårets GoCook-projekt.

Brædstrup Skole deltog med fem klasser, Nim Skole med to klasser og Tønning-Træden Friskole med en klasse.

GoCook er Coops madprojekt for børn og unge og omfatter Smagekassen, hvor næsten 6500 skoleklasser over hele landet har bestilt en kasse fyldt med råvarer og undervisningsmaterialer.

Denne gang var kassen pakket med blandt andet økologiske limabønner og danske økologiske hvidkål og gulerødder, så eleverne kunne tilberede forårsruller med grøntsager, burgerbøffer af bønner og lignende retter.

Der skulle skrælles en hel del gulerødder i skolekøkkenet forleden. Foto: Peter Hald
Albert Lemming og Veronika Dagø er rimeligt rutinerede i at lave mad, selv om de kun går i 5. klasse. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Senioridræt starter sæsonen

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce