Annonce
Brædstrup Avis

Tom præstebolig venter stadig på beboere

Denne store bolig med udsigt over Ring Sø venter på den præst, der skal fastansættes i Brædstrup. Boligen stod klar i november 2019. Foto: Peter Hald
Nybygget præstebolig i Brædstrup har stået tom i halvandet år, men nu er der udsigt til, at den snart kan blive beboet.

Brædstrup: Nu varer det ikke så længe, som det har gjort med at få ansat nye sognepræster i Brædstrup og Tønning-Træden.

Stillingerne har været besat med vikarer i godt halvandet år, men ifølge provst Annette Bennedsgaard bliver de to ledige stillinger snart slået op, og til sommer skulle man gerne være i stand til at sætte navne på de to præster, der på permanent basis fremover skal betjene primært Brædstrup og Tønning-Træden.

Og selv om der er præstemangel i Danmark, så regner provsten med, at der kommer ret mange ansøgere. Det østjyske område er attraktivt, og for Brædstrups vedkommende er der en ganske særlig faktor, der gør sig gældende.

Annonce

Der står nemlig en splinterny præstebolig klar til den præst, der får hovedansvaret for det kirkelige arbejde i Brædstrup.

Splinterny er måske lidt af en overdrivelse. Faktisk har den nye præstebolig stået klar siden november 2019, da håndværkerne fra Brian Hegermanns byggefirma lagde sidste hånd på projektet, der løb op i 4.174.000 kroner.

Boligen har udsigt over Ring Sø og ligger midt i det nye attraktive boligområde Ring Søpark, der er skudt op ved søen i løbet af de sidste par år.

Den 229 kvadratmeter store præstebolig har ikke været i brug endnu og har stået ubeboet hen siden november 2019, men menighedsrådet har sørget for, at der har været den nødvendige varme på, så huset ikke har taget skade.

Stabile vikarer

Annette Bennedsgaard erkender, at det har taget lang tid med at få sat skub i ansættelsesproceduren, men hun understreger, at både Brædstrup og Tønning-Træden har haft et par meget stabile vikarer, Søren Peter Villadsen og Helle Margrethe Krogh.

Og nu kommer der skred i processen.

- De to stillinger vil blive slået op snarest muligt. Menighedsrådene er nu i gang med at forfatte stillingsopslag, så vi satser på, at når vi når frem til sommerferien i år, så er der ansat to nye præster, siger provsten.


Det ligger i fuldtids-stillingen, at den nye bolig i Brædstrup følger med.

Annette Bennedsgaard, provst


Til den tid er der gået næsten to år. I sommeren 2019 valgte den daværende sognepræst i Brædstrup, Berit Hune Jørgensen, at stoppe efter 22 år som præst i byen, og kort forinden havde Lone Slot Nielsen valgt at forlade sit job som præst i Tønning-Træden til fordel for en lærerstilling på VIA University College i Aarhus.

Siden da har pastoratet været dækket ind af sognepræst Pia Skovmose Jensen (som bor i Sdr. Vissing) og de to præstevikarer Søren Peter Villadsen og Helle Margrethe Krogh.

I modsætning til "gamle dage" er sognegrænserne ikke så skarpe mere. De tre lokale præster dækker sammen hele pastoratet med det lange navn Brædstrup-Tønning-Træden-Grædstrup-Sønder Vissing Pastorat. Men alligevel er der en vis opdeling.

Annonce

Med og uden bopælspligt

Den ene af de nye stillinger bliver en fuldtidsstilling med bopælspligt, hvor vedkommende skal bo i Brædstrup og skal have et særligt ansvar for det kirkelige liv i Brædstrup. Den anden bliver en halvtidsstilling uden bopælspligt, men med et særligt ansvar for kirkelivet i Tønning-Træden, forklarer provsten.

- Det ligger i fuldtids-stillingen, at den nye bolig i Brædstrup følger med, og det vil fremgå af stillingsoplaget, understreger Annette Bennedsgaard.

Har ansættelsesproceduren ikke taget lang tid?

- Det er fuldstændig rigtigt, at det har taget lang tid, men vikardækningen har været meget stabil - de samme vikarer har været der hele tiden. De fire menighedsråd ville oprindelig ansætte én præst ad gangen, så vi har først haft gang i ansættelsen af halvtidsstillingen (i Tønning-Træden, red.), og det er så ikke lykkedes for os. Der var en ansættelsesproces, der ikke førte til en ansættelse. Nu har menighedsrådene besluttet, at de to stillinger bliver slået op på samme tid, forklarer provsten.

- Det er klart, at man i pastoratet glæder sig til at få fastansætte præster. Nyansatte præster investerer jo i, at det er her, at de skal være, siger provst for Horsens Provsti, Annette Bennedsgaard. Arkivfoto : Søren E. Alwan

- Det er klart, at man i pastoratet glæder sig til at få fastansætte præster. Nyansatte præster investerer jo i, at det er her, at de skal være, tilføjer Annette Bennedsgaard.

At der står en helt ny præstebolig klar i Brædstrup, er ret usædvanligt.

- Det er bestemt ikke det almindelige, siger provsten, der mener, at det kan gøre rekrutteringen lettere, at pastoratet kan tilbyde en nybygget bolig.

- Der er jo præstemangel, og når det er en stilling med bopælspligt, gør vi noget ud af, at boligen er attraktiv. Og denne bolig er attraktiv dels ved, at den er nybygget - og dels ved, at den oven i købet ligger i et dejligt boligområde, siger Annette Bennedsgaard.

Hun tilføjer dog, at på landsplan vil kun halvdelen af ansøgerne foretrække at bo i en embedsbolig.

- Flere og flere præster ønsker ikke at bo i embedsbolig af forskellige grunde. Det er et plus for nogle - og det er et kæmpeplus her, at vi har en ny bolig - men man skal ikke tage fejl af, at mange præster ønsker at have egen bolig, siger Annette Bennedsgaard.

Den 229 kvm store præstebolig indeholder alt, hvad en familie og en kommende præst i Brædstrup kan ønske sig. Huset har tre børneværelser, to badeværelser og et gæstetoilet i forbindelse med præstens kontor. Derudover er der et ekstra hjemmekontor til ægtefællen. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Ny præst med en forkærlighed til tegneserier: Bare gå i kirke - det er ikke en eksamen

Annonce
Annonce
Brædstrup Avis

Mindeord om Ole Pilgaard

Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Faldefærdigt mejeri rives ned: Nu skal her være forsamlingsplads

Brædstrup Avis

Adræt islænding har fyldt sit yogacenter med stofgynger

Brædstrup Avis

Biograf-succes langt ude på landet: Klovborg Kino har klaret sig i 25 år og fortsætter med de samme ejere

Brædstrup Avis

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Brædstrup Avis

Brædstrup Genbrug fejrede 40 år

Brædstrup Avis

Græs på taget og genanvendelse af vandet: Boligudlejer vil bygge bæredygtige boliger

Brædstrup Avis

Oplev Firgårde-fundene og jernalderlivet på tæt hold

Brædstrup Avis

Mylder i kirken: En ekstra omgang med baby-salmesang

Brædstrup Avis

Efter tre års pause: Nu kommer lille festival tilbage for fuld musik og med en ekstra koncertdag

Brædstrup Avis

Peter trækker i trøjen: Han skal være feltpræst i Irak

Brædstrup Avis

Hæder til spejderleder: Fik pris for mange års indsats

Brædstrup Avis

Nissernes afskedsparade: Star Me fejrer den sidste overdådige juleudstilling før lukning

Brædstrup Avis

Fra penge til kød: Bankfilial blev forvandlet til slagterbutik

Brædstrup Avis

Hygge med hestekræfter: Traktortræk i oktober

Brædstrup Avis

Lykkecup med glitter og glæde

Brædstrup Avis

Jodle Birges søn sang til efterårsfest på Klovenhøj

Brædstrup Avis

Pernille låser døren: Blomstergården sadlede helt om

Brædstrup Avis

Kultursamvirke er klar til at dele penge ud

Brædstrup Avis

Hospitalsklovne til årsmøde i støtteforening

Brædstrup Avis

Lars Rohde viser cobra-kunst på Tinghuset

Brædstrup Avis

Kunstværksted på biblioteket: Tre professionelle kunstnere fortæller om deres kunst

Annonce