Annonce
Brædstrup Avis

Tuk-tukker er blevet kult blandt unge i Brædstrup

Piaggio kabinescootere - også kaldet tuk-tukker - er blevet populære blandt unge i Brædstrup. Her er det nogle af de lokale tuk-tuk-ejere - fra venstre Nicolaj Kjær Hansen, Filip Knudsen, Lukas Bønnelykke Olsen, Esben Rasmussen, Johan Andersen og Viktor Ebsen, der var til mini-træf på Søndergade. Foto: Peter Hald
Drenge har skiftet knallerterne ud med Piaggio kabinescootere og vækker stor opmærksomhed.
Annonce

Brædstrup: Et nyt kult-fænomen er blevet meget synligt i gadebilledet i Brædstrup. En flok motorkyndige drenge er begyndt at køre rundt i de trehjulede kabinescootere fra Piaggio - populært kaldet "tuk-tukker".

De små kabinescootere, der har betegnelsen Piaggio Ape 50, fås i flere varianter... med lad eller lukket kabine og i mange farver. Ikke mindst er det blevet populært at udstyre de små køretøjer med ekstra lygter, store båthorn og meget andet gejl, så de rigtig kan vække opsigt.

Avisen fik for nylig besøg af en hel flok tuk-tukker, og deres stolte ejere demonstrerede beredvilligt maskinernes mange kvaliteter.

- En af fordelene med de her tuk-tukker er, at vi kører helt lovligt. Før kunne nogle af os måske godt finde på at køre på knallerter, der var lidt for hurtige... men det behøver vi ikke mere, siger 15-årige Lukas Bønnelykke Olsen, der er en af de glade tuk-tuk-ejere fra Brædstrup og omegn.

En Ape 50 kan lastes med alverdens ting, og der kan være meget ombord. De seks drenge, der besøgte avisen, viste, at de allesammen kunne være i ladet på en af de åbne tuk-tukkere.

Annonce

På langtur

Knægtene fra Brædstrup er ikke bange for at køre langt i de små kabinescootere, selv om topfarten kun er omkring 30 kilometer i timen. Flere af dem har kørt til McDonald's i Ikast, og det tog dem omkring to en halv time.

- Min kammerat Nicolaj og jeg tog også en tur til Randers en dag. Det tog også ret lang tid, fortæller Filip Knudsen.

Viktor Ebsen viser her, at hans kabinescooter ikke mangler lys eller horn - og taget er holdbart nok til, at han kan ligge på det. Foto: Peter Hald

Den slags ture kræver lidt tålmodighed, og på langture skal man også være parat til at trække ind til siden, hvis der kommer en utålmodig bilist, der gerne vil forbi.

Og det er ikke kun biler, der overhaler:

- Jeg har oplevet at blive overhalet af cykelryttere, indrømmer Filip Knudsen.

15-årige Lukas Bønnelykke Olsen i sin tuk-tuk. Pudsigt nok har det lille køretøj et styr i stedet for et rat, men det skyldes, at der kun er ét forhjul. Foto: Peter Hald

Der findes også udgaver af Ape 50, der har en lidt kraftigere motor og kan køre voldsomme 45 km/t, men den udgave kræver dog kørekort til bil eller motorcykel. De 15-årige drenge må nøjes med "snegle-udgaven".


Jeg har oplevet at blive overhalet af cykelryttere

Filip Knudsen, tuk-tuk-ejer


Som bekendt er tuk-tukkerne trehjulede, og det kan give visse udfordringer. Filip har således prøvet at vælte to gange. I det ene tilfælde skyldtes det dog, at han blev presset ud i grøften af en bil.

Men øvelse gør mester, og flere af drengene er blevet skrappe til at køre på to hjul, uden at køretøjet vælter. Det er den rene akrobatik.

Annonce

Kult-priser

En Ape 50 går langt på literen - op mod 35 kilometer på en enkelt liter benzin - så driftsomkostningerne er ikke voldsomme. Men indkøbsprisen er høj. En fabriksny koster cirka 55.000 kroner, og brugtpriserne er røget i vejret, fordi de sjove små køretøjer er blevet kult, ikke blot i Brædstrup, men i hele landet.

- Priserne er steget helt sindssygt. Man skal regne med, at man skal ofre mellem 18.000 og 30.000 kroner på en brugt tuk-tuk, siger Johan Andersen.

Det har betydet, at flere af drengene har knoklet i fritidsjob for at skrabe penge sammen, og mange har også fyret deres konfirmationspenge af på en Ape 50. I nogle tilfælde har forældrene eller familien også spædet til.

Men pengene er givet godt ud, hvis man vil vække lidt opmærksomhed. Og de muntre køretøjer vækker helt sikkert opsigt, hvor end de kommer frem.

Man kan udføre tohjulet akrobatik med en trehjulet tuk-tuk. Det kræver lidt øvelse. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Lasse vil bringe gaver ud

Annonce