Annonce
Brædstrup Avis

Varmeværksformand med godt nyt: Solenergi gør, at vi kan holde prisen i ro

Omkring 86 procent af varmeproduktionen på Brædstrup Fjernvarme kommer fra grønne energikilder. Det er netop solenergien, som gør, at varmeprisen i Brædstrup ikke bliver hævet, oplyser formand Jørgen Korshøj. Arkivfoto: Henrik C. Sandvad
Selvom energipriserne er historisk høje, og Brædstrup Fjernvarme overskred sit budget i første kvartal, venter der ikke nye prisstigninger for fjernvarmeforbrugerne i år.

Brædstrup: Energipriserne har taget et gevaldigt hop opad i det seneste års tid. Faktisk er priserne på gas steget så meget, at Brædstrup Fjernvarme i efteråret blot valgte at fastlægge varmeprisen for et halvt år og dermed bevare muligheden for at regulere i prisen igen til sommer, hvis gassen forsatte sin himmelflugt.

Selvom gaspriserne er steget gennem hele 2021 og har fortsat deres stigning i 2022, forventer formanden for Brædstrup Fjernvarme ikke, at det bliver nødvendigt at regulere varmeprisen for værkets cirka 1450 husstande i Brædstrup.

- Vi kom godt nok ud af første kvartal med et budgetmæssigt underskud på en halv million kroner, men det er ikke alarmerende. Nu venter heldigvis den billige periode, hvor vi kan producere varme med sol og el. Derfor tænker vi, at solenergien gør, at vi kan holde vores udgifter og dermed også varmeprisen nede, siger Jørgen Korshøj.

Annonce

Hænger på gassen

Gasprisen lå for lidt over et år tilbage på to-tre kroner pr. kubikmeter, og prisen har i perioder været op og snuse til 24 kr. pr. kubikmeter. I øjeblikket handles gassen til omkring 7-8 kroner.

De høje gaspriser gjorde, at Brædstrup Fjernvarme i efteråret var nødt til at hæve energibetalingen fra 225 kr. pr. MWH til 275 kr. pr. MWh, hvilket betød, at varmeforbrugerne i Brædstrup fik en gennemsnitlig merbetaling på 1130 kr. inklusive moms. Den pris, forventer varmeværksformanden, kan holde året ud.

- Det er selvfølgelig det forbehold, at der ikke bliver lukket for gassen, så priserne stiger endnu mere. Men holder de nuværende forudsætninger, regner vi ikke med, at vi har brug for at regulere priserne. Så må vi se til efteråret, hvordan situationen ser ud, når vi skal lægge priserne for 2023. Da kan det selvfølgelig være, at vi bliver nødt til at hæve prisen en tak opad, hvis gasprisen stadig ligger på et meget højt niveau, siger Jørgen Korshøj.

Holder de nuværende forudsætninger, regner vi ikke med, at vi har brug for at regulere priserne.

Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup Fjernvarme

Brædstrup Fjernvarme producerer op mod 86 procent af sin varme med ikke-fossile brændstoffer, hvilket vil sige med solenergi og varmeværkets nye store varmepumpe. Det er dog ikke muligt for det lokale varmeværk at slippe helt for gassen som opvarmningskilde.

- Om vinteren, som er der, hvor varmeforbruget er størst, kan vi selv producere omkring 5,5 megawatt på el eller varmepumpe, men vi har brug for 12-14 megawatt. Der har vi brug for gassen på den resterende del. Så vi kan ikke lukke gassen helt ned, siger Jørgen Korshøj.

Annonce

Flere vil på fjernvarme

De høje energipriser har betydet, at Brædstrup Fjernvarmeværk har modtaget flere henvendelser fra borgere i både Nim og i Tønning-Træden om at blive tilsluttet fjernvarmen. Det er dog ikke muligt med de nuværende regler.

- Vi forsøgte faktisk at lave den manøvre for nogle år tilbage, da vi ønskede at blive koblet på varmeværket i Østbirk, så vi kunne udveksle varme med hinanden. Her ville vi lave en fjernvarmeledning, som både gik over Nim og igennem Tønning og Træden. Projektet blev dog afvist dengang, fordi det ikke var samfundsmæssigt rentabelt. Det vil også gælde i dag. Så med mindre man ændrer forudsætningerne for, hvornår noget er samfundsmæssigt rentabelt, så kan vi ikke få flere forbrugere ind. Det kan vi i hvert fald ikke, som rammerne er i øjeblikket, siger Jørgen Korshøj.

Annonce
Brædstrup Avis

Brædstrup Kultursamvirke deler penge ud

Annonce
Brædstrup Avis

Ældre Sagen tager på tur til Løgumkloster og Gram Slot

Annonce
Brædstrup Avis

Loppemarked og havensdag søger udstillere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Brædstrup Avis

Løbeklub jubler over rekordløb til Den Genfundne Bro: Det er vores største succes nogensinde

Brædstrup Avis

Hidsige traktorer trak godt 2000 gæster til landsby

Brædstrup Avis

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Brædstrup Avis

Mor til teenagere og byrådsmedlem vil hjælpe unge med at skabe mere tryghed i nattelivet

Brædstrup Avis

Kun én gudstjeneste

Brædstrup Avis

Ildsjæle har været med til at tænde lys i andre menneskers liv - nu har de været gift i 60 år

Brædstrup Avis

Horsensegnens Kulturfestival for 5. gang i Østbirkhallen

Brædstrup Avis

Havetur til mange smukke haver

Brædstrup Avis

Udvalg siger ja til planer om 22 nye boliger: Det gjorde vi med et smil på læben, for det har byen arbejdet for i lang tid

Brædstrup Avis

Skal Horsens have sin egen camino? Landsbyråd vil binde landsbyer i området bedre sammen

Annonce