Brædstrup: Energipriserne har taget et gevaldigt hop opad i det seneste års tid. Faktisk er priserne på gas steget så meget, at Brædstrup Fjernvarme i efteråret blot valgte at fastlægge varmeprisen for et halvt år og dermed bevare muligheden for at regulere i prisen igen til sommer, hvis gassen forsatte sin himmelflugt.
Selvom gaspriserne er steget gennem hele 2021 og har fortsat deres stigning i 2022, forventer formanden for Brædstrup Fjernvarme ikke, at det bliver nødvendigt at regulere varmeprisen for værkets cirka 1450 husstande i Brædstrup.
- Vi kom godt nok ud af første kvartal med et budgetmæssigt underskud på en halv million kroner, men det er ikke alarmerende. Nu venter heldigvis den billige periode, hvor vi kan producere varme med sol og el. Derfor tænker vi, at solenergien gør, at vi kan holde vores udgifter og dermed også varmeprisen nede, siger Jørgen Korshøj.
Hænger på gassen
Gasprisen lå for lidt over et år tilbage på to-tre kroner pr. kubikmeter, og prisen har i perioder været op og snuse til 24 kr. pr. kubikmeter. I øjeblikket handles gassen til omkring 7-8 kroner.
De høje gaspriser gjorde, at Brædstrup Fjernvarme i efteråret var nødt til at hæve energibetalingen fra 225 kr. pr. MWH til 275 kr. pr. MWh, hvilket betød, at varmeforbrugerne i Brædstrup fik en gennemsnitlig merbetaling på 1130 kr. inklusive moms. Den pris, forventer varmeværksformanden, kan holde året ud.
- Det er selvfølgelig det forbehold, at der ikke bliver lukket for gassen, så priserne stiger endnu mere. Men holder de nuværende forudsætninger, regner vi ikke med, at vi har brug for at regulere priserne. Så må vi se til efteråret, hvordan situationen ser ud, når vi skal lægge priserne for 2023. Da kan det selvfølgelig være, at vi bliver nødt til at hæve prisen en tak opad, hvis gasprisen stadig ligger på et meget højt niveau, siger Jørgen Korshøj.
Jørgen Korshøj, formand for Brædstrup FjernvarmeHolder de nuværende forudsætninger, regner vi ikke med, at vi har brug for at regulere priserne.
Brædstrup Fjernvarme producerer op mod 86 procent af sin varme med ikke-fossile brændstoffer, hvilket vil sige med solenergi og varmeværkets nye store varmepumpe. Det er dog ikke muligt for det lokale varmeværk at slippe helt for gassen som opvarmningskilde.
- Om vinteren, som er der, hvor varmeforbruget er størst, kan vi selv producere omkring 5,5 megawatt på el eller varmepumpe, men vi har brug for 12-14 megawatt. Der har vi brug for gassen på den resterende del. Så vi kan ikke lukke gassen helt ned, siger Jørgen Korshøj.
Flere vil på fjernvarme
De høje energipriser har betydet, at Brædstrup Fjernvarmeværk har modtaget flere henvendelser fra borgere i både Nim og i Tønning-Træden om at blive tilsluttet fjernvarmen. Det er dog ikke muligt med de nuværende regler.
- Vi forsøgte faktisk at lave den manøvre for nogle år tilbage, da vi ønskede at blive koblet på varmeværket i Østbirk, så vi kunne udveksle varme med hinanden. Her ville vi lave en fjernvarmeledning, som både gik over Nim og igennem Tønning og Træden. Projektet blev dog afvist dengang, fordi det ikke var samfundsmæssigt rentabelt. Det vil også gælde i dag. Så med mindre man ændrer forudsætningerne for, hvornår noget er samfundsmæssigt rentabelt, så kan vi ikke få flere forbrugere ind. Det kan vi i hvert fald ikke, som rammerne er i øjeblikket, siger Jørgen Korshøj.