Annonce
Ugeavisen Bramming

Hundenes fært gør mennesker glade

Fra sidste eftersøgningsopgave, hvor der blev ledt efter en nedpløjet tegnebog. Det er Vibeke med Katja, Anni-Jette Holt med Siggu og Dorthe med Diva. Foto: Privat
Eftersøgningstjenesten under DcH er en hobby og et frivilligt arbejde, der har gjort mange familier glade over fundet af tabte høreapparater, briller, nøgler, tegnebøger o.s.v.

BRAMMING: Utroligt hvad en veluddannet eftersøgningshund kan ”færte” sig frem til, men at uddanne og opdrage en eftersøgningshund er en helt speciel interesse. En hobby – frivillig og ulønnet, der kræver kærlighed, fortrolighed og respekt mellem hund og ejer.

- Og masser af tid. Så får man imidlertid også så mange dejlige oplevelser tilbage, fortæller Vibeke Olesen fra Gørding og Bent Schmidt fra Nørå, mens vi over en kop kaffe gør status over corona-sæsonen for den frivillige eftersøgningstjeneste, der på landsplan har 120 hunde, som har gjort utallige mennesker rigtig glade, når de færter sig frem til tabte høreapparater, mistede tegnebøger, forlagte nøgler eller mange andre genstande, der er noget nær livsnødvendige for ejermændene m/k.

- Vi havde nok forventet lidt større aktivitet, dels fordi mundbindet jo hurtigt kan svirpe et høreapparat væk og dels fordi mange har haft ekstra tid til at ordne have, mens coronaen rigtig buldrede, siger Bent og understreger, at eftersøgningstjenesten er udendørs-arbejde:

Annonce

- Vi leder ikke efter noget, der er sat over styr indendørs, og vi søger ikke efter hverken mennesker eller dyr. Det er en politiopgave.

Mest travlhed forår og efterår

Vibeke og Bent, der begge har været med i eftersøgningstjenesten i mange år, oplever år efter år, at det er forår og efterår, der er de travleste perioder. Her klipper folk hæk og buskads, flytter stauder, beskærer træer og buske. Så får en gren lige fat i høreapparatet, og væk er det…

Høreapparater, briller, tegnebøger og nøgler er i det hele taget de genstande, folk oftest mister og forfærdelig gerne vil have igen. Men også smykker er af og til blandt arbejdsopgaverne:

- Og så er det kun et ring til os, og vores hund kan – måske - gøre underværker.

- Engang havde en lille pige tabt sine briller i eller omkring sandkassen. Alle var ulykkelige. Hunden fandt dem.

- En anden gang havde en lille dreng i Skovvejens Børnehave tabt sit på alle måder kostbare special-høreapparat. Hunden færtede sig frem til det. Stor var glæden.

- Eller engang tegnebogen med alle personlige kort plus lidt kontanter var tabt under en pløjekonkurrence. Det var jo en stor mundfuld; for hvor sådan cirka var den mon tabt? Området var stort, så alle eftersøgere var i gang. Vi gjorde, hvad vi kunne, men forgæves.

- Og det der med, at vi kun tager os af udendørs opgaver, tager vi altså alvorligt. Alligevel: Så var jeg en dag på besøg hos en 80-årig mand, fortæller Bent. Han havde tabt sine briller, og da jeg kom ind, sagde han ”a sag’ jo, do sku’ ta’ di’ hund mæ’”. Nå, så hentede jeg Darko i bilen, og der gik ikke længe, før han havde fundet brillerne bag en stor gulvvase. Sådan har vi så mange sjove episoder mellem år og dag.

Så er firkløveret klar til træning: Fra venstre Vibeke med Katja, Carsten Poulsen med Carlos, Bent Schmidt med Darko og Dorthe med Diva. Privatfoto
Annonce

Fast træning hver uge

Darko er fire år og Bents tredje schæferhund, der er trænet op som eftersøgningshund, mens Katja er Vibekes første eftersøgningshund. Katja er 10 år og har været med til mange eftersøgninger og utallige træninger.

De ugentlige træninger – både på træningsbanen på Industrivej i Bramming, men også på mange andre og vidt forskellige områder og i alle terræner er naturligvis vigtige – både for oplæringens skyld og for at holde det indlærte ved lige:

- Det er en tidkrævende hobby, men det er utrolig sjovt. Nærværet med hunden ude i frisk luft. Det sociale sammen med andre, der har samme interesse – og så de mange dejlige oplevelser, når folk bliver glade og taknemmelige over, at en tabt genstand er skaffet til veje igen.

Det er en tidkrævende hobby, men det er utrolig sjovt. Nærværet med hunden ude i frisk luft. Det sociale sammen med andre, der har samme interesse – og så de mange dejlige oplevelser, når folk bliver glade og taknemmelige over, at en tabt genstand er skaffet til veje igen.

Bent Schmidt

- Og ja. Det er helt gratis – udover, at vi skal have vores benzin-udgifter dækket ind. For os er det frivilligt og ulønnet arbejde – eller rettere en dejlig hobby!

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce