Annonce
Ugeavisen Bramming

100 spændende dage på Egnsmuseet

Søren Byskov foran visions-skitsen af vind-, vand- og energiprojektet ved Bramming Egnsmuseum. Bemærk: Skitsen er sømmet op på skråvæggen i museumsinspektørens hyggelige kontor og mødelokale på det gamle elværks loft. Foto: Kirsten Enevoldsen
Søren Byskov er glad for sin nye stilling som museumsinspektør ved Bramming Egnsmuseum.
Annonce

BRAMMING: Nu er hvedebrødsdagene overstået for museumsinspektør Søren Byskov, Bramming Egnsmuseum. De første 100 arbejdsdage er ved at være gået for den nye mand på broen i det charmerende museum i det gamle elværk i Pedersstræde.

Det er tid for en status-snak, og Søren smiler stadig helt op i øjnene, når han holder bakspejlet op:

- Hyggeligt og spændende er vist de første ord, der falder mig ind, når jeg skal beskrive de første 100 dage. Lidt uoverskueligt har det ind imellem været med mange forskellige opgaver. Og så er jeg virkelig imponeret over den store tilslutning og opbakning, der er til egnsmuseet her på egnen. Det er så flot!

- I tal har vi haft fire live stream-foredrag, ét ”rigtigt” foredrag og to ferniseringer. Det synes jeg da er ganske godt.

- Jeg er stadig imponeret over den store indsats fra frivillige.

- Jeg synes også, jeg befinder mig godt i den store ”familie” i Sydvestjyske Museer, og jeg er glad for, at Egnsmuseet her har sin helt egen tone.

- Jo. Det var godt, jeg fik søgt stillingen. Jeg stortrives!

Lige nu har vi jo corona-lukket, så jeg forleden måtte aflyse besøg af en 0. klasse. Heldigvis nåede jeg lige at få en elevgruppe fra Gymnastik- og Idrætsefterskolen på besøg inden lukningen. Men den kontakt udadtil prioriterer jeg faktisk højt. Jeg vil være til rådighed!

Søren Byskov

Annonce

Vind-vand-energi

Egnsmuseets fremtidige særkende er projektet om vind, vand og energi med afsæt fra museet og i snævert samarbejde med blandt andet Fortunaskolen og Din Forsyning. Med kultur- og fritidsudvalgets nylige frigivelse af 300.000 kroner til nærmere konkretisering og projektbeskrivelse er fundamentet lagt:

- Med frigivelsen af disse midler kan vi nu komme i gang med at beskrive det spændende projekt – både nybygningen vest for museet og selve indholdet i energiprojektet. Visionen er jo, at det både skal være et læringssted for skoler og et oplevelsessted, hvor børnefamilier kan komme og opleve vind, vand og energi i praksis. Vi håber også på at kunne skabe en slags legepark for de yngste, hvor de kan lege sig til forståelse af hverdagens forskellige energier, forklarer Søren Byskov, der nu lige corona-forsinkes lidt i forhold til kontakten til de kommende samarbejdspartnere.

- Men jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med det!

Annonce

Besøgsgrupper

Søren Byskov fortsætter også museets politik med at være åben over for besøg af skoleklasser, foreninger eller andre grupper, der er interesseret i museet:

- Lige nu har vi jo corona-lukket, så jeg forleden måtte aflyse besøg af en 0. klasse. Heldigvis nåede jeg lige at få en elevgruppe fra Gymnastik- og Idrætsefterskolen på besøg inden lukningen. Men den kontakt udadtil prioriterer jeg faktisk højt. Jeg vil være til rådighed!

- Jeg fortsætter med kunstudstillinger af forskellig slags, men kadencen bliver nok knap så høj som tidligere. En del af det arbejde sker i praktisk samarbejde med bl.a. Sven Astrup og John Schwartz - begge frivillige på museet gennem mange år.

Annonce

Kulturhistorien

Arbejdet med vore samlinger – bl.a. om møbelindustrien her i Bramming og hele samlingen fra Frederiksens Tivoli skal vi have gjort noget ved. Her befinder meget sig i dag på Industrivej i ikke helt egnede lokaler. Vores samlinger skal flyttes og integreres i Sydvestjyske Museers samlinger i Ribe, hvor man lige nu er i gang med udvidelse af magasinet, så der bliver ordnede forhold for alle samlinger.

- De mere kulturhistoriske særudstillinger, der handler om temaer i lokalområdet, prioriterer jeg også højt, fastslår Søren Byskov og fortæller, at han planlægger at åbne en sådan udstilling på kulturnatten i juni med titlen ”Hus, gård og by. Brammingegnen set fra luften”.

- Udstillingen skal vise en stribe billeder af huse, gårde og landskaber fra Bramming by og egn, og selv om museet selv råder over et antal gode billeder og motiver, så er ideen, at vi gerne vil låne mange af f.eks. de Sylvest Jensen-billeder, som folk har hængende på væggene som luftfotos af deres gårde eller huse i 1940’erne, 1950’erne og 1960’erne.

Annonce

Bramming by

At Søren Byskov har ideer og planer nok for sit nye arbejde og Bramming Egnsmuseum er der med andre ord slet ingen tvivl om. Én ting har han dog endnu ikke nået, og det er han sig helt bevidst:

- Jeg har ikke nået at lære Bramming og dens borgere at kende. Jeg deltog i nytårskuren i Kosmorama, og så har mødet med de mange frivillige og deres engagement været en god oplevelse.

- Når det bliver sommer og sol – og coronaen formentlig har sluppet sit tag i alt og alle – skal jeg så rundt i byen og lidt ud omkring. Og det glæder jeg mig til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Traditioner

Annonce