Annonce
Ugeavisen Bramming

12 ærefulde år som honorær fransk konsul

Poul Desvignes-Willadsens datter, Françoise, har taget dette foto af sin far, da han 11. november i år på Frankrigs vegne lagde kransen med bånd i Tricolorens farver på Damager Kirkegård i Haderslev.
16. januar 2022 falder tidligere journalist og lokalredaktør, Poul Desvignes-Willadsen fra Bramming for aldersgrænsen som Frankrigs honorære konsul i det syd- og vestlige Jylland.

Palmesøndag den 5. april 2009 ved middagstid ringede telefonen hjemme hos det fransk-danske ægtepar, Marie-Jeanne og Poul Desvignes-Willadsen i Søparken i Bramming. I røret var den erhvervsmanden Niels Arkil fra Haderslev, der bar titlen ”honorær fransk konsul”. Nu nærmede han sig de 70, og ifølge reglerne skal man så gå af.

Var det mon noget for Poul Desvignes-Willadsen at overveje at blive efterfølgeren?

Overrasket, stolt og beæret udbad han sig betænkningstid. Fruen skulle konsulteres, men det endte efter kort tid med et glad oui.

Annonce

- Ja, det er den korte version, og 16. januar 2022 falder jeg selv for aldersgrænsen, og tricoloren skal så afleveres til efterfølgeren, som endnu ikke er fundet.

Selv blev Poul Desvignes-Willadsen udnævnt af den daværende franske konsul ved ambassaden i København, Denis Matton, ved en reception 9. februar 2010 på JydskeVestkystens redaktion på Torvet i Ribe.

Udnævnelses-proceduren tog i øvrigt sin tid. Kandidatens forhold skulle undersøges grundigt. Han skal jo repræsentere Frankrigs erhvervs-, kulturelle- og mellemfolkelige interesser her i landet. Det kræver derfor en ren straffeattest, og den franske stat skal kende kandidaten værdig til arbejdet og æren.

Den 11. i 11. klokken 11

Det faldt alt sammen positivt ud, og Poul Desvignes-Willadsens geografiske ansvarsområde omfatter de tre tidligere amter Ribe, Sønderjylland og Vejle samt nord for Ringkøbing. Franske statsborgere på rejse i området kan så trække på konsulens hjælp, hvis de har brug for det.

- Det har nu aldrig været tilfældet. Måske fordi de klarer eventuelle problemer selv, men fastboende franskmænd i Danmark med behov for nye pas og/eller ID-kort har da tid efter anden fundet Søparken i Bramming, bemærker Desvignes-Willadsen, hvis absolut travleste konsulære dag så absolut er den 11. november – våbenstilstandsdagen under 1. verdenskrig i 1918.

På denne dato og præcis klokken 11 har den honorære franske konsul hvert år i embedsperioden fra 2009 til 2021 været på Damager Kirkegård i Haderslev for at lægge en krans på 24 unge franskmænds fælles mindesmærke og grave, efter at de døde i tysk tjeneste i Danmark under 2. verdenskrig. Oprindeligt var de begravet forskellige steder i Jylland, men efter samtykke fra familierne blev gravene og mindesmærket etableret i Haderslev.

Annonce

Kransenedlægning i Haderslev og Løgumkloster

Tilsvarende har Poul Desvignes-Willadsen de seneste år den 10. november lagt en krans i Løgumkloster, hvor 11 franskmænd fra Alsace og Lorraine i tysk tjeneste fandt det sidste hvilested efter at være døde i fangelejr på grund af en hærgende sygdom under 1. verdenskrig.

Poul Desvignes-Willadsen er af en landsdækkende organisation for franske interesser i hele verden, Le Souvenir Français, blevet tildelt organisationens medalje. Først i bronze og derefter i sølv. Desuden er han benådet med den ”lille” af de to franske ridderordener, ”L´ordre nationale du mérite”.

- Også 4. maj kører jeg til Haderslev for at deltage i befrielses-arrangementerne, men ellers giver det ikke sved på panden at løse konsul-opgaverne, siger Poul Willadsen, der er født og opvokset på Toftlund-egnen og mesterlære-uddannet som journalist på Dannevirke-Hejmdal i Toftlund og Haderslev. Senere kom han til  dagbladet Vestkysten i Tinglev, Ribe og Aabenraa.

Fra 1981 og 10 år frem var han journalist på Vestkysten i Bramming, siden lokalredaktør for JydskeVestkysten i Vejen, herefter regionalmedarbejder i Esbjerg og rundede sit arbejdsliv af som journalist og lokalredaktør i Ribe, inden han på grund af sygdom blev tidligt pensioneret.

Annonce
Ugeavisen Bramming

Gnisten øjner afslutningressourcetung coronasmitte: - Vi har nogle jernladies, der har kæmpet igennem

Annonce
Ugeavisen Bramming

Brammings smittetal stiger fortsat

Annonce
Ugeavisen Bramming

Kom ned og se Brammings fortid: Ny udstillingegnsmuseet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Bramming

Hjemvendte Sara skal forsøge at sælge Vadehavet: - Det er jo fantastisk, at vi har så unik natur her i lille Danmark

Ugeavisen Bramming

Torben stoppede som lokalrådsformand efter hjerteoperation: Læser nu til præst som 73-årig

Ugeavisen Bramming

Friskolen får velgørende sandwich-besøg: - Alle er velkomne til at komme hernede og spise

Ugeavisen Bramming

Jonas Jeppesen dropper Sverige til fordel for Danmark

Ugeavisen Bramming

Hvem skal have Lions-priser for 2022?

Ugeavisen Bramming

Unge vil have mere gang i byen: Fantastisk at de kommer med ny energi og nye måder at tænke på

Ugeavisen Bramming

Jane åbner No. 18 – med nyt salgskoncept

Annonce